Novak Đoković ATP Rim 2020
Foto: EPA-EFE/Riccardo Antimiani / POOL

Novak Đoković je ovog ponedeljka saznao rivala na turniru u Rimu, na kom je neretko briljirao, ali su mnogi uspevali da njegove trijumfe bacaju u senku skandala na koje sam nije mogao ni da utiče.

Najbolji teniser sveta će u drugoj rundi turnira (bio slobodan u prvom kolu) igrati protiv Tejlora Frica.

PROČITAJTE JOŠ

Protiv američkog tenisera je ove sezone već odigrao jedan maestralan meč (7:6, 6:4, 3:6, 4:6, 6:2), koji je upamćen po rovovskoj borbi, pražnjenju tribina usred meča, ali i povredi stomačnog mišića.

Ovog puta će se igrati na podlozi koja mnogo manje odgovara Amerikancu, pa bi Novaku trebalo da bude utoliko lakši zadatak.

Srpski teniser je do sada pet puta osvajao turnir u italijanskoj prestonici. U ovom momentu je i aktuelni šampion jer je prošle godine srušio Dijega Švarcamana (na ranijim turnirima ga i dva puta pobeđivao u polufinalnoj fazi).

Samo je Rafael Nadal teniser sa više titula na ovom turniru (devet trofeja), a upravo se očekuje da se u finalu sastanu najbolji teniser sveta i „Kralj šljake“. Ipak, do finala će i Novak imati pakleni put jer ga već u četvrtfinalu može sačekati duel sa Stefanosom Cicipasom, koji se nalazi u sjajnoj formi i koji je pun samopouzdanja nakon trofeja u Monte Karlu.

U polufinalu bi Srbina mogao da sačeka duel sa Dominikom Timom, koji je po mišljenju stručnjaka treći najbolji „šljakaš“. Nimalo lak zadatak čeka našeg asa, ali to nije ništa na šta već nije navikao.

Novak Đoković ATP Rim 2020
Foto: EPA-EFE/Riccardo Antimiani / POOL

Prošla godina je bila specifična po mnogo čemu, a ni turnir u Rimu nije bio nikakav izuzetak.

I dok se većina velikih turnira otkazivala, Italijani su odlučili da održe takmičenje, ali sa znatno smanjenim nagradnim fondom. I ko bi nakon svega očekivao da upravo oko toga ispadne pravi skandal, koji je zakuvao Ben Rotenberg, američki novinar kog često nazivaju „Kraljem Novakovih mrzitelja.“

Naime, Đoković je u finalu relativno lako izašao na kraj sa Argentincem Švarcmanom i slavio sa 7:5, 6:3, a onda je uz sliku njega sa trofejom objavljena i slika nagrade za najbolje u muškoj i u ženskoj konkurenciji.

Novak je tada prihodovao 241.350 dolara (tačnije 205.200 evra), što je tek 20 odsto ukupne nagrade koju je nosio pobednik turnira pre pandemije koronavirusa. Ipak, problem je nastao kada se njegova novčana nagrada uporedila sa svotom koja je isplaćena Simoni Halep sa trijumf u konkurenciji dama.

Halepova je dobila, verovali ili ne, „samo“ 11 dolara (10 evra) manje, a mnogi su ovaj potez ocenili kao potcenjivanje, mizoginiju i namerno iskazivanje muške dominacije.

PROČITAJTE JOŠ

Ovo je posebno podvukao novinar Njujork Tajmsa Rotenberg.

„Urnebesno je da su u Rimu, dugo turniru koji nije isplaćivao jednaku svotu novca, došli TOLIKO BLIZU davanju istu količinu novca finalistima i šampionima danas, ali su odlučili da smanje žensku nagradu za 10 evra da zadrže muškarce na vrhu.

Šampionka Rima je osvojila 99.995 centi na jedan dolar muškog šampiona.

Da, ukupni jaz u plaćanju je veći problem, ali sitničavost i nejednakost na najvećem nivou ima mnogo više simbolike. To nisu sile marketinga i slično uopšte, samo krhka muškost i mizoginija“, napisao je Rotenberg.

I tako se Novak, ni kriv ni dužan, našao na stubu srama jer su zapadni mediji već tokom leta od njega napravili zločinca, a raznim pogrdnim imenima ga nazivali nakon što je Adria Tour prekinut zbog koronavirusa.

Ipak, treba napomenuti da je Nadal za osvajanje turnira u 2019. godini dobio 958.055 evra (1.126.835 dolara), što je ujedno i duplo više nego Karolina Pliškova. Ostaće nejasno zašto su organizatori turnira odlučili da pobedniku muškog turnira daju 11 dolara više od pobednice u konkurenciji dame, ali je to napravilo veliku buku i dalo materijala redovnim kritičarima Novaka da još jednom lako dođu do slave.

Velika mrlja je bačena na turnir u Rimu 2015. godine kada je jedan navijač odlučio da vređa Đokovića na treningu! U kompleksu „Foro Italiko“ je jedna osoba iznela niz psovki i uvreda na račun našeg asa.

Srpski teniser je mirno reagovao, razmenio nekoliko rečenica sa njim i vratio se nazad na trening.

Sve se završilo na verbalnom sukobu, a nakon što se muškarac nije smirio, obezbeđenje je odlučilo da ga izbaci sa turnira.

Novak će do 31. maja biti na vrhu ATP liste (tada prvi put neko može da ga sruši), pa mu to garantuje ukupno 322 nedelje na vrhu ATP liste. Novaku je neophodno da odbrani svaki bod na ovom turniru, kako ne bi dozvolio da ga ugroze Danil Medvedev i Rafael Nadal koji bi dobrom serijom rezultata mogli da ga „preskoče“.

Medvedevu je neophodna titula uz još neke rezultate, a Rafa će popraviti skor dosta jer prošle godine nije igrao na turniru u Italiji.

Biće ovo prava generalna proba za Rolan Garos koji se igra od 30. maja i koji je glavni cilj našem asu u ovom delu sezone.

U Rim je stigao sa Marjanom Vajdom, prvi trenerom, te Ulisesom Badiom, argentinski fizioterapeutom, Markom Panikijem koji je stručnjak za fizičku pripremu.

Oni su objavili i jednu fotografiju ispred Koloseuma, koja svedoči da Novak u sjajnom raspoloženju dočekuje turnir u Rimu, koji bi za mnoge mogao da bude prekretnica turnira.

Srpski teniser je propustio masters u Madridu (izgubio 500 bodova), pa navijači željno iščekuju da vide u kakvoj se formi nalazi.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar