Novak Đoković mora da savlada emocije na Rolan Garosu
Foto: EPA-EFE/YOAN VALAT

Još dva koraka dele Novaka Đokovića od 18. grend slem trofeja i druge titule Rolan Garosa, a kao najveći problem mogle bi da se ispostave - emocije.

Dakle, ni Stefanos Cicipas, ni Rafael Nadal, već samokontrola. Prvi teniser sveta u petak, ne pre 17 sati, igra protiv Grka za finale pariskog grend slema.

Na tom putu je do sada ispustio samo jedan set, i to u poslednjem okršaju sa Pablom Karenjo-Bustom.

PROČITAJTE JOŠ

I to prvi set, ali je posle servirao „hladnu osvetu“ za diskvalifikaciju sa US Opena nakon što je nehotice pogodio linijskog sudiju u glavu.

Kako kaže, dešavanja iz Njujorka ostavio je iza sebe, ali… Emocije česće nego ikada u poslednje vreme kuljaju iz Novaka, uz kulminaciju u Parizu.

Ljutnja, rasprava sa svojim boksom, rasprava sa sudijama – ništa mu nije strano, naprotiv.

Ali, upravo ovakve situacije često pokrenu Đokovića, odnosno izbaci sve iz sebe i onda se fokusira samo na teren i pobedu.

„Nisam robot, imam osećanja i prolazim kroz ‘tornado’ tih emocija na terenu. Ponekad mi je potrebno da budem usresređen na sebe, da se oslobodim svega toga i pokrenem sebe na taj način. Došli su i urlik i krik u pravo vreme”, rekao je Đoković.

EPA-EFE/IAN LANGSDON

Slično je bilo protiv Buste. Isticao je treći sat četvrtfinala, lomio se meč i srpski as slomio je otpor Španca.

Napravio je Novak brejk za 4:3, pri vođstvu 2:1 u setovima i onda u tri navrata u osmom gemu morao da spasava servis.

Rasplet – dramatičan, uz greške i sjajne poteze, i buru emocija. Loše je reagovao Nole na mreži, pa je priredio odličan volej i forhend, a onda odservirao duplu grešku.

PROČITAJTE JOŠ

Raspla je napetost u borbi za polufinale… Umeo je srpski as da proslavi aut rivala, pa i da pošalje bekhend u aut, ali je potvrdio brejk za 5:3 i ubrzo servirao za trijumf.

Kao da je u prvom setu, koji je pripao Karenjo-Busti, prolazio još jednom scene sa US Opena. Zatražio je lekarsku pomoć uoči druge deonice, „našpanovao“ vrat koji ga dugo muči, i onda stazom preokreta jurnuo ka pobedi i polufinalu.

Strast i pokazivanje emocija uvek su krasile Novaku igru, kao i samokontrola, odnosno mogućnost da se fokusira kada je najvažnije.

Da ostavi sve po strani i izabere najbolje poteze kojima je pisao i piše tenisku istoriju. Hladna glava i vatra u srcu vode velikog šampiona do rušenja Nadalovog pariskog carstva.

Zato, da bi preskočio Stefanosa Cicipasa i zakazao finale sa Rafom, ili Dijegom Švarcmanom, potrebno je da se izbori sa samim sobom i savlada burne emocije uz rivala s druge strane mreže.

Ako neko to može, onda je to Novak Đoković.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar