Novak Đoković
Novak Đoković; Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Svaki dan koji prođe dodatno udaljava Novaka Đokovića od takmičenja na US Openu (29. avgust - 11. septembar). Ipak, kako trenutno stoje stvari?

Najbolje je to sumirao novi-stari šampion Vimbldona, koji je četvrti put uzastopno osvojio ovaj trofej.

PROČITAJTE JOŠ

„Sad sam na odmoru. Definitivno ću odmarati narednih nekoliko nedelja, onda ću čekati na nadam se, dobre vesti iz SAD. Ako se to i ne dogodi, neću se opterećivati jurnjavom za bodovima, videćemo kakav će mi biti raspored“, završio je Đoković.

Da je na odmoru je ranije rekao i Goran Ivanišević, a u zavisnosti od promene zakona će odlučiti kada će se ponovo okupiti.

Od kada je srpski igrač srušio rekord Rodžera Federera po broju sedmica na vrhu ATP rang liste poručio je da mu to više nije prioritet. U međuvremenu je stigao 373 nedelja na vrhu, daleko više od 310 koliko je iznosio rekord Federera. Sada prosto razmišlja o tome da bude apsolutni rekord i po broju grend slem trofeja.

Ipak, tu mu veliki problem pravi odluka da se ne vakciniše.

„Nisam vakcinisan i ne planiram da se vakcinišem, tako da su jedine dobre vesti za mene da čujem da su ukinuli zabranu u vezi sa vakcinacijom ili kako god to želite da nazovete, u vezi sa ulaskom u Sjedinjene Američke Države. Nisam siguran da je izuzeće u mom slučaju moguće”, izjavio je Đoković.

Navodno su neki nevakcinisani ljudi uspevali da uđu na „mala vrata“ u SAD, ali je Novak poznata ličnost i ne pada mu na pamet da to uradi. O izuzeću uopšte ne razmišlja, iako su neki manje poznatiji sportisti navodno uspevai da se provuku i da zaigraju.

Naime, u Njujorku imaju pravo da nastupaju i nevakcinisani sportisti, a paradoks je što im je zabranjen ulazak u zemlju. Kada se već nađu u SAD, vrata su im širom otvorena, istovremeno nevakcinisani američki državljani mogu slobodno u zemlju. Taj paradoks učinio je i da Đoković daje oprezne, ali optimistične izjave da bi stvari mogle da se promene.

Obično je SAD mesec dana nakon Australije povlačila iste poteze u vezi sa koronavirusom. Tako je bilo kada je uvedena zabrana ulaska u zemlju nevakcinisanim, pa i kasnije kod popuštanja mera. Australija je bila praktično teritorija na kojoj se isprobavalo, a SAD je kasnije donosila odluke. Očekuje se da tako bude i ovog puta, pa bi sredinom avgusta moglo da bude dozvoljeno nevakcinisanim osobama ulazak u SAD.

Đoković je najavio da će se pripremati kao da će igrati na turniru, ali bez takmičarskih mečeva je pitanje u kakvoj će formi biti. Bilo je evidentno kada je ceh platio u prvom kolu u Monte Karlu od Alehandra Davidoviča Fokine, a ukoliko ne dođe do promena ne bi mogao da se takmiči ni na mastersima u Sinsinatiju i Torontu.

Foto: EPA/JUSTIN LANE

Sve ovo čini pripremu daleko komplikovanijom jer veći broj igrača igra odlično na betonu za razliku od trave gde je takođe otišao na turnir, a da je odigrao samo jedan revijalni susret protiv Feliksa Ože-Alijasima.

Kako trenutno stvari stoje Đoković će moći da nastupi na mastersu u Šangaju i Parizu, te verovatno i na Završnom mastersu u Torinu (upao bi kao osmi, kao osvajač grend slem titule ukoliko ostane u Top 20 na planeti).

Istovremeno se pravi možda i kontraproduktivna atmosfera da bi Vlada SAD trebalo da se „savije“ pred Đokovićem. Tako se stiče utisak da bi odluka mogla da bude dodatno prolongirana.

Iz najbolje namere je to predložio Džon Mekinro posle Vimbldona, baš kao što je ranije i Tenis Sandgren ukazao na nebulozu da može da igra na turniru u SAD iako nije vakcinisan samo jer je državljanin ove zemlje, a Novak ne može. Ukazao je na to da nisu u pitanju medicinski, već politički razlozi.

„Političari su počeli previše da se mešaju. To su uradili u Australiji. Pustite čoveka da dođe i da igra u Americi, mislim, stvarno ljudi. Ovo je suludo“, poručio je Mekinro.

Istovremeno je pokrenuta peticija da se Đoković takmiči na US Openu. Sve ovo pravi pritisak na Džoa Bajdena, predsednika SAD, ali teško da će odluka biti promenjena zbog samo jednog sportiste. Ipak, pravi se atmosfera kao da će SAD popustiti pred Đokovićem, što je potpuno nerealno za očekivati.

Ostaje da se vidi da li će do sredine avgusta biti skinuta zabrana ulaska nevakcinisanim osobama u SAD, kako bi Srbin barem mogao da se takmiči na US Openu.

BONUS VIDEO Poslednji poen za sedmu titulu Novaka Đokovića

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare