Novak Đoković
Novak Đoković; Foto: EPA-EFE/KIERAN GALVIN

Najbolji srpski teniser zadržao je sedmo mesto na ATP listi, ali u narednom periodu čekaju ga još niže pozicije.

Skandalozna odluka ATP da kazni Vimbldon oduzimanjem bodova kao odmazdu za zabranu igranja ruskim i beloruskim teniserima, pogodila je zapravo igrače, a najviše upravo Novaka Đokovića.

PROČITAJTE JOŠ

Srpski šampion se tako našao u apsurdnoj situaciji da uprkos tituli na Vimbldonu ostane bez 2.000 bodova na listi. Ilustracije radi, da je mogao da odbrani poene iz prošle godine, Novak bi bio treći igrač sveta, sa samo pet bodova manje od drugoplasiranog Aleksandra Zvereva i 930 iza Danila Medvedeva, trenutno prvog na planeti.

Ako na to dodamo činjenicu da obojica imaju da brane mnogo više bodova do kraja sezone, Novak bi imao realnu šansu da se vrati na prvo mesto već posle US Opena i po sedmi put godinu završi kao svetski broj jedan i tako uveća rekord.

Ovako, zbog zabrane ulaska na teritoriju SAD i Kanade za nevakcinisane strane državljane, srpski as će propustiti priliku da na mastersima u Sinsinatiju i Montrealu osvoji čistih 2.000 bodova, a najgore od svega je što će izgubiti i 1.200 bodova zbog prošlogodišnjeg finala u Njujorku.

Gubitkom tih bodova, faktički bi bio nadomak ispadanja iz prvih 10, jer bi čak petorica igrača iza njega na listi zaostajala unutar 500 poena, što znači da bi sa nekoliko pobeda na američkoj turneji svi bili ispred Srbina.

Novak je posle titule na Vimbldonu izjavio da ukoliko ne dobije dozvolu za odlazak u SAD neće igrati do Završnog mastersa na koji se gotovo izvesno kvalifikovao osvajanjem grend slema. Potrebno je samo da do kraja godine ne ispadne iz 20 najboljih, što takođe nije nemoguće.

Novak Đoković
Novak Đoković; Foto: Tanjug AP Photo/Alberto Pezzali

Ukoliko bi ispunio obećanje i sačekao završni turnir, ostao bi i bez 1.000 bodova zbog titule u Parizu, što bi ga prema trenutnoj listi spustilo na 14. mesto, samo 1.000 poena iznad 21. pozicije.

To bi bio dodatni problem za predstojeće grend slem turnire, jer bi već u trećem ili četvrtom kolu mogao na glavne favorite i velike rivale za trofeje.

Doduše, moralo bi čak 14 igrača da konstantno skuplja poene da bi Đoković ostao bez Završnog mastersa, ali činjenica da je odlukom ATP i zabranama došao bliže 21. mestu umesto prvom koje bi, da se stvari rešavaju na terenu, verovatno ponovo povratio. Šansu će tako neplanirano dobiti Rafael Nadal. Španac je zahvaljujući još jednom bizarnom pravilu iz perioda koronavirusa sačuvao 500 bodova iz 2019. godine koji su mu ostali, jer nije igrao turnire u Americi prethodne dve sezone.

PROČITAJTE JOŠ

To znači da je pred njim, računajući masterse u Sinsinatiju, Montrealu, Parizu i Šangaju, US Open i Završni masters, čak 7.500 hiljada bodova koje može da osvoji ukoliko bi pobedio na svim turnirima.

Čak i da uradi samo deo toga, sve mu je otvoreno do vrha, jer dvojac ispred njega ima težak zadatak.

Prošle godine je Zverev osvojio masters u Torontu i Završni master u Torinu, i igrao polufinale US Opena, što znači da sa ta tri turnira brani skoro 3.000 poena, a osvojio je i titulu u Beču. Takođe, zbog povrede je neizvesno kada će se i u kakvoj formi vratiti. Medvedev je u prošloj godini osvojio Montreal, US Open i izgubio finala u Parizu i Torinu, što znači da brani više od 4.000 bodova.

Na ovaj način otovren je put za Nadala da šesti put u karijeri završi godinu kao svetski broj jedan i izjednači se sa Novakom Đokovićem koji je do sada bio rekorder u toj kategoriji, kao što je i igrač sa najviše nedelja na prvom mestu.

Nadalu su tako politička situacija i administracija dala iznenadnu šansu za uspeh koji je delovao nedostižan prethodnih godina.

BONUS VIDEO Kao na fudbalu – Đoković dizao meksičke talase

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare