Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Najbolji srpski teniser Novak Đoković već nedeljama nije i najbolji svetski teniser, a pitanje je gde će završiti posle US Opena na kom brani 1.200 bodova.

Uzalud mu osvojeni masters u Rimu i Vimbldon, nije uspeo da sačuva bodove potrebne da bi poziciju zaštitio od Danila Medvedeva.

PROČITAJTE JOŠ:

Štaviše, posle Vimbldona je nastavio da pada, pa je ponedeljak dočekao kao sedmi teniser planete.

I teško je i dalje svariti da je to posledica politike, koliko i njegove lične odluke.

Zato je, nedelju dana posle osvojene sedme titule u Londonu, a 21. sa grend slem turnira, ključno pitanje – hoće li Novak Đoković moći na US Open?

Bilo je i ohrabrujućih naznaka, ali i onih obeshrabrujućih, pa niko ne može da zna zasigurno.

Pandemija koronavirusa ima svoj tok i pravila, njih formiraju i pojedinačne države, a Amerikanci su već u više navrata rekli šta misle o nevakcinisanim sportistima.

Kajri Irving je zbog toga propustio gomilu utakmica prošle sezone u NBA ligi i platio je ozbiljan ceh.

Novak Đoković
Novak Đoković; Foto: EPA-EFE/JASON SZENES

Međutim, u međuvremenu su se i pravila menjala, zbog čega mnogim sportistima, političarima, pa i nekim lekarima, nije jasno zašto se toliko zateže po pitanju ulaska nevakcinisanih stranaca u SAD.

Ovo pitanje pokrenuto je još pre mesec dana, i možda je samo opscena, ali deluje kao da se svakim danom sve više ljudi stavlja na stranu srpskog igrača.

Odmah nakon što je USTA (Teniski savez Sjedinjenih Država) stavio do znanja da neće tražiti medicinsko izuzeće za Đokovića, počela su da se dele mišljenja. Jedan od prvih oglasio se Tenis Sandgren, američki igrač.

„Prilično je sramno to što se USTA neće boriti da Novak dobije izuzeće. Nije iznenađenje to što vlada ne menja zastarelu politiku. Ja mogu da igram, a on ne? Smešno“, rekao je Sandgren.

Novak se kasnije čuo sa njim, zahvalio se na podršci u javnosti i ostao da čeka odluku.

„Ono što je on rekao je potpuno logično: ako je nevakcinisanim igračima zabranjeno da učestvuju na tom turniru, onda bi to pravilo trebalo da važi za svakoga. Ne vidim u čemu je medicinska logika da on može da igra jer je državljanin SAD – iako nije vakcinisan – a meni je to pravo uskraćeno. Kada bih imao američku ’zelenu kartu’ (radnu i boravišnu dozvolu) – ili pasoš – meni bi bilo omogućeno da igram. Ako to možda ima neke političke logike… Ja radije u to ne bih ulazio, i sami možete da zaključite zašto“, rekao je srpski igrač za Sport klub.

Novak Đoković, Džon Mekinro, Rodžer Federer
Novak Đoković, Džon Mekinro, Rodžer Federer; Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

Džon Mekinro je poznat kao neko ko se već dugo divi igrama srpskog tenisera, pa je svestan da bi njegov nastup u Njujorku doprineo povećanju kvaliteta turnira.

„Političari su počeli previše da se mešaju. To su uradili u Australiji. Pustite čoveka da dođe i da igra u Americi, mislim, stvarno ljudi. Ovo je suludo. Morate se složiti barem da se testirate. Mora da postoji način za ovaj slučaj“, kaže Mekinro.

Đoković je u više navrata ponovio, poslednji put pre nekoliko dana u Visokom, da će igrati svuda gde bude mogao da uđe.

I u prethodne dve godine, one kritičnije po pitanju pandemije koronavirusa, ulazio je u Njujork i igrao US Open.

Lani je stigao do finala, gde je izgubio od Danila Medvedeva, pa je pitanje koliko će do kraja godine pasti ako mu bude onemogućeno prisustvo.

„US Open je odlučio da ruski i beloruski igrači mogu da igraju, ali i da Novak Đoković ne može da igra jer nije primio vakcinu. Ovo je ludilo. Ne postoje zdravstveni razlozi koji bi ovo podržali. Ovo nije zdravlje, nego kontrola“, rekao je britanski političar Najdžel Faraž.

On je poznat kao čovek koji je već dolazio u Beograd u januaru, kada je Novak bio u imigracionom pritvoru u Australiji.

„Argument za vakcinu je – ako dobijete koronu, bićete manje bolesni. Imajte na umu da je Novak Đoković jedan od najzdravijih 35-godišnjaka u svetu. Ima potpuno zdravstveno osiguranje. Nema šanse da američkim vlastima predstavlja teret bilo koje vrste“, istakao je Faraž.

Odbrana srpskog igrača dolazi i iz lekarskih krugova, pa doktorka Nikol Safijer, američka doktorka i saradnica Foks Njuza kaže da joj nije jasno zašto to vlasti na taj način rade.

„Čisto da se razumemo, US Open neće da dozvoli Đokoviću da igra beskontaktni sport, na otvorenom, vakcinom koja ima zanemarljivu efikasnost u sprečavanju prenošenja BA 5 varijante virusa. Kakav vic je postalo američko javno zdravstvo“, rekla je Safijer.

I dok bi US Open pustio Novaka, imigracione službe njemu kao stranom i nevakcinisanom državljaninu ne bi dozvolile.

Rend Pol, Foto:EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Ovakva zamisao se ne dopada ni američkom senatoru Rendu Polu, koji donekle deli mišljenje doktorke Safijer.

„Ura za herojski stav o medicinskim slobodama za šampiona Vimbldona Novaka Đokovića i buu za nenaučnu politiku proterivanja posetilaca iz SAD, koji već imaju prirodni imunitet“, rekao je Pol nedavno.

U isti glas se javlja i Ričard Grenel, nekadašnji izaslanik SAD za dijalog Beograda i Prištine.

„Dozvolite Đokoviću da igra na US openu! US open sam sebe obezvređuje kada zabranjuje nastup jednom od najboljih igrača na svetu“, kaže Grenel.

Ni Tijeri Bode, istaknuti holandski političar bio je još oštriji na rečima. Prvi čovek Foruma za demokratiju „udario je“ i na predsednika SAD Džoa Bajdena.

„Kakva smešna predstava, ako nije i tužno. Novak Đoković neće moći da igra US Open jer nije primio vakcinu protiv korone. Deda Bajdenova američka pravila. Sjedinjene države Kine“, kazao je Bode.

I dok deli javnost, Novak se odmara u Crnoj Gori, uživajući sa porodicom, koja ga je pratila i u finalu Vimbldona sa Nikom Kirjosom.

Tu je dobio šansu da igra i osvojio je titulu, a ako bi istu dobio i na US Openu, imao bi ozbiljan zamajac da do kraja godine izjednači grend slem rekord sa Rafaelom Nadalom.

BONUS VIDEO: Novak Đoković naručuje pesme Milici Todorović

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar