Novak Đoković zvižduci u Rimu
Foto: Tanjug/AP Photo/Alessandra Tarantino

Novak Đoković je doživeo bolan poraz u polufinalu turnira u Ženevi od Tomaša Mahača rezultatom 6.4, 0:6, 6:1 i otvorio brojna pitanja pred start Rolan Garosa.

Srpski teniser je u Švajcarsku otišao sa namerom da odigra nekoliko mečeva i podigne formu koja je ove sezone neprepoznatljiva, ali je na kraju doveo do toga da se i sam zapita šta i kako dalje.

PROČITAJTE JOŠ

Porerd poraza, zabrinjava činjenica i da je tokom meča srpski teniser tražio pomoć fizioterapeuta, da se u jednom trenutku prilično tresao, a da je posle svega i svojim izjavama pokrenuo lavinu pitanja.

„Teško je fokusirati se na tenis kada imate druge brige na umu“, rekao je Đoković između ostalog u prilično zabrinjavajućoj izjavi pred početak grend slema u Parizu.

Nakon ovakve rečenice, postavlja se pitanje – šta to muči Novaka Đokovića.

Ako je u pitanju povreda ili neki problem sa zdravljem, da li mu je onda trebalo da uopšte igra turnir koji je u nedelji pred Rolan Garos koji je po svim standardima najteži grend slem za igranje kada je u pitanju fizički aspekt.

Šljaka, dugi mečevi, protivnici koji čak i kada ne mogu da te pobede, mogu da te iscrpe i na sve to dve nedelje žestokog tenisa ukoliko želi da dođe do titule su dovoljan izazov da nije moralo da se komplikuje igranjem turnira u Ženevi i rizikovanjem povreda i stvaranjem novih problema.

„Naravno da sam zabrinut… Nisam igrao dobro cele tokom godine, osim nekoliko mečeva. Stvari su takve kakve su. Ne vidim sebe kao favorita u Parizu. Pokušaću da idem meč po meč, pa ćemo videti“, kazao je Novak.

Novak Đoković
Foto: Fabrice COFFRINI / AFP / Profimedia

Jasno je iz svega ovoga da je Đoković svestan trenutne situacije, ali ne deluju dobro njegove reči pogotovo za čoveka koji je uvek zračio optimizmom.

Novak je bio nenadmašan na terenu kada mu je fokus bio u potpunosti na samoj igri i tenisu i znao je da melje rivale donoseći savršene odluke u svakom trenutku. Ako postoje brige koje ga u ovom trenutku muče, jasno je da fokus ne može da bude u potpunosti na igri.

Povreda, privatni problemi ili nešto treće, tek signali pred Pariz nisu ni najmanje dobri.

Novaku je takođe neophodan trener. Kada nema Marka Panikija, Gorana Ivaniševića i Nenada Zimonjića kao savetnik se pojavljuje samo Miljan Amanović, koji jeste fizioterapeut sa magičnim rukama, ali ne i vrhunski teniski stručnjak. Novaku je potreban Zimonjić koji je spreman da se suprostavi i koji će biti autoritet kao iz perioda u reprezentaciji. Mora da bude taj koji će reći da nešto mora da se promeni hitno.

To je i više nego očigledno.

Ipak, ako je po nečemu bio poznat tokom karijere, to je da se izfigne iznad situacije kada je najteže. Nije prvi put došao na Rolan Garos posle loše sezone na šljaci i pokazao da je na grend slemu druga dimenzija.

Slična je bila situacija prošle godine kada je na kraju podigao pehar u Parizu i pokazao zašto je najbolji teniser svih vremena.

Ako je neko tokom karijere uspevao da nadvlada i najteže prepreke i vrati se na vrh, bio je to upravo Đoković.

U teren će na pariskoj ščjaci po prvi put izaći u utorak, kada će neke stvari biti jasnije. Ako ne teniski, jer Pjer Igo Erber nije igrač koji bi ga igrom mogao izazvati, onda mentalno i fizički. ako u tom duelu bude imao ozbiljnijih problema, biće jasno da nešto debelo ne štima, a to će biti problem i zbog ultiamtivnog cilja ove godine, osvajanja zlatne medalje na igrama u Parizu.

U ovom trenutku, mnogo je više pitanja nego odgovora, a ni sam Đoković svojim izjavama nije doprineo da se stvari razumeju bolje.

BONUS VIDEO Novak: Šta još može da se desi?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare