Novak Đoković je započeo misiju "Rolan Garos" ili bolje rečeno ona je ušla u završnu fazu. Za njega je čitava sezona na šljaci bila priprema za drugi grend slem u sezoni (28. maj - 11. jun), ali ovog puta mu je priprema nešto drugačija. Pre svega zbog različitih pritisaka.

Novak Đoković će u utorak (23. maja) igrati na fudbalskom meču sa ciljem da se pomogne deci, a deliće teren sa mnogim poznatim ličnostima.

Igraće za tim „Za decu Monte Karla“, a uz njega će biti Sebastijan Perez, Greg Kempl, Liza Batalja, Flavio Roma…

PROČITAJTE JOŠ

Sa druge strane će igrati Šarl Lekler, Pjer Gasli, Karlos Sajnc, Fernando Alonso i drugi vozači Formule 1.

Nakon toga će verovatno uslediti put iz Monte Karla za Pariz, gde će trenirati na kompleksu u Bulonjskoj šumi kako bi napao treću titulu na Rolan Garosu, nakon one iz 2016. i 2021. godine.

Đoković je prerano završio takmičenje u Rimu, nakon što je došao do 17. četvrtfinala u nizu, a tamo ga je eliminisao Holger Rune sa 6:2, 4:6, 6:2.

Ipak, igra zapravo i ne brine. Teniski je to manje više to, Đoković je podigao formu, fizički je mnogo jači, pojačao je udarce (pre svega forhend) i to izgleda na svom mestu. Novakova glava je bila na drugim mestima, najpre zbog onoga što se dešavalo sa teniskim centrom „Novak“, koga se na kraju i zvanično odrekao saopštenjem i vratio gradu, ali i onim crnim danima koji su bili u Srbiji nakon dva masakra zbog čega se oglasio posle prvog meča u Rimu.

Zanimljivo da i sa sportske strane doživljava udarac za udarcem. Mediji su učinili da se potpuno „zaboravi“ na njega kada se priča o Rolan Garosu. U potpunom fokusu je Rafael Nadal koji je objavio da će uskoro u penziju i da neće igrati nekoliko narednih meseci, a onda i Karlos Alkaraz koji se vidi kao novi predvodnik tenisa. Jedini preostali član „Velike trojke“ nema poštovanje koje je zaslužio, a medijski fokus se nikako ne menja.

Tako se i čuveni „Eurosport“ pokajao zbog jedne objave u kojoj „Kralj“ Nadal predaje trofej Rolan Garosa princu Alkarazu. Dakle, direktno su preskočili Đoković, što, nažalost, nije prvi put da su mu zadali takav udarac. Doduše, na Australijan openu su podmuklo napisali da se oglušio o odluku sudije što je napravilo čitavu kontroverzu. Tada mu se ova kuća izvinila iza zatvorenih vrata, obrisala je spornu objavu, ali javno to nikada nije uradila.

Slično je i ovog puta. I ovog puta će fokus biti na jednom Špancu, ali ovog puta na onom koji ima 21 grend slem pehar manje od Đokovića. To je, blago rečeno, problematično.

To je po pravilu matrica kojom se služe svi vodeći mediji koji ne pokazuju dovoljno poštovanja prema čoveku kog trofej u Parizu deli od zvanja najvećeg svih vremena u trenutku kada je gotovo izvesno da Nadal nikada više neće podići grend slem trofej. Ukoliko Španac to uspe bilo bi to čudo nad čudima.

Mnogi ga stavljaju u zapećak, iako prave legende sporta njega vide kao prvog favorita. Dolazi iz prostora koji nije preterano atraktivan za naslove, pa zbog toga i dobija manje pažnje nego što bi trebalo.

„Ovo je veća stvar za Runea nego za Novaka. Mislim da Novak ima razloga da veruje da na turniru gde se igra u tri dobijena seta ima više vremena da reši problem. Mislim da će imati i više vremena da uđe u sam turnir. Neće na startu igrati sa nosiocima, barem ne u nekoliko prvih mečeva. Sve dok je zdrav, Novek nema razloga da ne oseća da je on taj kog treba pobediti na Rolan Garosu“, rekao je Džim Kurijer, nekada prvi teniser sveta.

Novak se susreo i tokom turnira će se sigurno susreti sa novim pritiscima, bitno je da ovog puta ne bude onih iz Srbije. Svakakva dalja uplitanja u njegovu pripremu mogle bi da učine da fokus ne bude samo na tome da se u Parizu dočeka 11. jun na terenu, a to je najbitnije u GOAT trci i u ovom trenutku u kom se nalazi tenis gde bi trebalo odbiti nalet mladih snaga.

PROČITAJTE JOŠ

Sve ove stvari će Đoković morati da kanališe, a imaće bez ikakve dileme i veliku podršku Srba u Francuskoj kao što je to uvek bio slučaj.

Novaku će sada biti neophodno da iskontroliše emocije, da bes preusmeri u pravom smeru i da što manje u budućnosti vremena provodi u Srbiji. Koliko god da navijači vole da ga vide u Srbiji činjenica je da kada god provede više vremena u Srbiji pokušavaju da ga upletu u razne afere i politički glib.

Đokoviću će biti neophodan mir jer je cilj samo jedan. Da tog 11. juna na stadionu „Filip Šatrije“ ponosno još jednom čujemo himnu „Bože pravde“. Po četvrti put u istoriji (jednom nakon što je Ana Ivanović osvojila trofej).

Kakva bi to bila muzika za uši na samom kraju.

BONUS VIDEO Rune se pobedom nad Đokovićem plasirao u polufinale Rima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar