Novak Đoković
Foto: Tanjug/AP Photo/Gregorio Borgia)

U poslednje dve godine, pa i nešto više, Novak Đoković nije mogao da se priprema ni za jedan grend slem turnir u miru. Dok je ranije pritisak dolazio od strane različitih medija i "medija" iz svih kutaka planete, ovog puta jedna takva stvar dolazi iz Srbije.

Iako se suočavao sa različitim uticajima u prošlosti, ovog puta najveći pritisak dolazi iz otadžbine. I to u trenutku kada napada 23. grend slem titulu sa kojom bi prvi put u istoriji postao najtrofejniji teniser u istoriji kada se pogledaju najveći trofeji.

Ipak, to nije značilo da će mu u Srbiji svi čuvati leđa, baš naprotiv. Sve što se dešava u otadžbini u ovom trenutku ga ne čini srećnim, baš kao ni sve nas. Poslednjih 10 dana ste morali dobro da se pomučite da pročitate neku iole lepu vest.

PROČITAJTE JOŠ

I sve to što se dešava i svi udarci kojima je izložen su mogli da se osete i tokom turnira u Rimu. Fokus i koncentracija nisu bili na svom nivou. Ovog puta je fizička strana bila i te kako dobra, udarci su bili zategnuti, možda je omanula taktika, barem sudeći po reakcijama prema boksu koje su bile, blago rečeno, prenaglašene, ali je koncentracija bila daleko od željene. Novak ovog puta nije uspeo da se isključi potpuno iako je kroz istoriju to najčešće radio.

Ipak, taj rolerkoster emocija i pritisaka koji mu je pripremila Srbija doveo je do kraja turnira već u četvrtfinalu. Poznato je da mu je potreban potpuni mir da bi na grend slemu napravio pravi rezultat, pogotovo je to bitno u Parizu. Tokom Australijan opena je na kompleks dolazio samo danima kada je igrao, a ostalo vreme je provodio sa Miljanom Amanovićem kao fizioterapeutom na svim mogućim terapijama, kako je okarakterisao Goran Ivanišević.

I to je još jedno pitanje koje se provlači sve češće: Da li je Cimalja dorastao zadatku? Radio je ranije sa Milošem Raonićem, koji je bio sklon povredama, a tokom njegove saradnje sa Janikom Sinerom je i Italijan neretko imao pauze. Pre toga je radio sa Brendonom Nakašimom, što ga je i preporučilo da postane deo Novakovog tima. Ipak, i dalje je čudno što je u Melburnu Novak verovao Amanoviću koji je hitno stigao iz Srbije, a ne Cimalji koji je već bio u Australiji, u Adelejdu sa njim.

To je samo jedno od pitanja koje se otvara u trenutku kada Đoković prolazi kroz krizu. Ipak, ni Srbija mu u ovom trenutku ne pomaže. Nema ko ne bi želeo da se 11. juna na „Filip Šatrijeu“ ne sluša „Bože pravde“, ali istovremeno malo ko pomaže Đokoviću da mu barem da mir.

Uostalom, Novak je morao da se oglasi zbog masakra u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ koja je na kraju odnela 10 žrtava.

„Sveti Vasilije Ostroški, moli Boga za nas. OŠ ‘Ribnikar’“, napisao je Novak na kameri posle završetka meča. Onda je i zaplakao.

„Želeo bih da svima da kažem da mi je najiskrenije žao. Nisam imao priliku da se obraćam do danas za masakr i ono što se desilo u osnovnoj školi ‘Ribnikar’. Moje najiskrenije saučešće svim porodicama preminule dece. Ja kao otac male dece samo mogu da zamislim kako se osećaju roditelji i želim im snagu i ljubav nadam se da će preboleti sve ovo i pozdrav svim ljudima. Srećan dan Svetog Vasilija Ostroškog“, rekao je Đoković u suzama.

Nije bio to prvi put da ne igra na maksimumu zbog nečije smrti, mnogi se sećaju koliko je bio utučen nakon smrti patrijarha Irineja ili nekih drugih mladih ljudi. U tenisu je sve u ravnoteži, u balansu, morate da pronađete sopstveni mir da biste bili najbolja verzija sebe.

Đoković se onda našao u drugom problemu kada je objavljeno da će ugasiti klub u Beogradu i da će vratiti terene Beogradu. Informacija se pojavila u delikatnom trenutku kada se i srpsko društvo nalazi u krizi. U jeku problema sa naseljem se narod okupio na protestu, a vladajuća stranka je najavila najveći skup u istoriji. Sve ovo je učinilo da društvo bude još više podeljeno.

Da li je došlo i do pritiska na Đokovića? To u ovom trenutku nije poznato (barem do zvaničnog saopštenja), ali je simptomatično što je snimak Đokovića iskorišćen za promociju linije Beograd – Čikago preko srpske avio kompanije (istovremeno je evidentno da je snimak ranije snimljen). I to samo dan nakon što je Đoković odlučio da prekine jednu saradnju sa gradom…

Foto: Tanjug/AP Photo/Gregorio Borgia)

Još jednom je ovo napravljeno kao privid podrške vlasti jer je promotivni spot pušten na skupu na kom se obraćao Aleksandar Vučić, predsednik Srbije. Jednom je već koristila SNS stranka Đokovića u promotivnom spotu (posle gostovanja predsedniku tokom 2022. godine), a da je to urađeno bez znanja Đokovića. Dakle, ovo ne bi bio prvi put, iako je sam jednom prilikom istakao da je apolitičan.

Otkud potreba da Đokovića mešaju u ovakve stvari? Pa, sada je vlasti podrška preko potrebna, pa će koristiti i nekim trikom, iluzijom. Nije bitno kako će to uticati na tenisera, bitnije kako će izgledati imidž onih na vlasti kada se u istoj priči pomene i verovatno najbolji svetski sportista. Uostalom političari su često u Novaku videli korist i koristili to što ne može sve da iskontroliše ili vidi to sa zakažnjenjem. Pogledajte samo onaj snimak nedavno Milorada Dodika, šta je pričao o porodici sa kojom je organizovao turnir u Banjaluci.

Svi ovi perfidni i direktni pritisci su nesumnjivo uticali na Đokovića, a najbolja stvar za njega samog će biti da nastavi sa svojom praksom da ne čita medije i portale. Da ne prati vesti jer u ovom trenutku u Srbiji ne može da čuje ništa dobro.

Ti pritisci možda sežu i dublje od nekoliko javnih nastupa, ali o tome nećemo saznati nešto sve dok ne bude zvaničnog saopštenja na tu temu.

Navijači su nesumnjivo uz Novaka, ali oni koji bi mogli da mu pomognu samo mu otežavaju stvari… I pogodite ko će mu prvi čestitali eventualnu titulu? Dajte čoveku priliku da malo, barem malo misli o tenisu bez ikakvog pritiska.

Neophodno mu je ta uživa u najvećoj ljubavi i to bi bilo najmanje što mogu da mu omoguće svi.

Hajde da za promenu pričamo o forhendima i bekhendima, a ne o onome što se dešava sa strane.

Barem do 12. juna.

Barem toliko.

BONUS VIDEO Đoković besni na svoj tim u boksu u Rimu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare