Novak Đoković
Novak Đoković; Foto: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

"Znaš šta je rekao Kobi Brajant? Odličan je problem kada te neko mrzi, jer se ne mrze dobri, već najbolji. Ne mrzim nikoga, ne gajim takve emocije", poručio je Novak Đoković nakon jednog pitanja koje sam postavio na Rolan Garosu. I koliko je samo bio u pravu videli smo nepunih 14 dana kasnije.

I zato, Novače, ostaje jedno pitanje: Dokle više?

Dokle više ćeš ovako da razbijaš sve igrače koji ti se nađu sa druge strane mreže? Uspeo si ne samo da se nosiš, već i da redovno pobeđuješ igrače koji predstavljaju četvrtu generaciju u odnosu na onu koja te je dočekala na ATP turu.

PROČITAJTE JOŠ

Manje ili više su svi postali redovne mušterije, uostalom Kasper Rud sa kojim je igrao finale Rolan Garosa nikada nije uspeo da mu uzme ni set (5-0 u pobedama, 11-0 u setovima). Karlosa Alkaraza je bukvalno „pokvario“ nasred stadiona „Filip Šatrije“ i pokazao koliko pritisak trpe svi kada igraju protiv njega. Prosto oproban recept protiv njega ne postoji, a pogotovo ne postoji rešenje za njega na grend slem turnirima.

Osvojio je šest od poslednjih 10 grend slem turnira (na dva se nije ni takmičio) i od toga tri zaredom. Ima 21 pobedu zaredom na grend slemovima i postao je apsolutni rekorder tenisa.

„Protiv mene leka nema“, pevala je „Riblja čorba“, a to bi mogao da bude najbolji opis onoga što Đoković radi protivnicima. Prosto i sa 36 godina, u proseku 10 godina više od svakog rivala, on ne samo da dominira nego neretko izgledaju inferiorno u odnosu na njega.

Novak Đoković Foto: REUTERS/Christian Hartmann

Dokle više ćeš, Novače, razbijati vrhunske svetske igrače kao da su 100 pozicija gore plasirani? Nadamo se što duže.

Dokle ćeš terati engleske i američke medije da im se podsmevaju kao nikada ranije zbog niza nebuloza? Dokle ćeš ih terati da pokušavaju da prikrivaju istinu i da priznaju očigledno? Dokle ćeš činiti da „Gardijan“ postane predmet podsmeha širom planete? Uverio si gotovo čitavu planetu da si najbolji na svetu, ali neki Britanci nikada neće oprostiti što si odbio da igraš pod njihovom zastavom.

Ben Brembl je na „Gardijanu“ objavio autorski tekst gde kaže „23 titule Novaka Đokovića su grend slem rekord, ali molim vas, ne zovite ga najboljim u istoriji“.

Štaviše, to što vredno trenira i što je doveo fizičke karakteristike do savršenstva mu se sada zamera (iako se Lebron Džejms primera radi glorifikuje).

„Đoković nema tri metra, ali je jako brz i fleksibilan. Kažu da je čovek od gume, a to je ogromna prednost. Dozvoljava mu da izmori protivnike. A njegove fizičke prednosti u odnosu na ostale smanjuju veličinu njegovih dostignuća“, piše u tekstu Gardijana. Dosta dobar primer „apsurdistana“ u koji je zakoračila i jedna košarkaška legenda Srbije kada je govorila o Nikoli Jokiću. Ipak, to je druga priča.

Foto: REUTERS/Lisi Niesner

Dokle ćeš ih više nervirati uspesima i rekordima da moraju da krive istinu i izmišljaju apsurdne argumente? Nadamo se što duže.

Dok ne shvate šta rade, a onda bi hrišćanski trebalo oprostiti. Ili ne. Ostaje to pitanje.

Dokle više imaš strpljenja da putuješ iz sedmice u sedmice i odakle crpiš tu nuklearnu energiju? Otkrio si nam deo sjajnog saveta tokom Rolan Garosa, a to bi mogli da primenjuju svi. Uostalom, to je možda i prvi preduslov da uspemo da shvatimo kao funkcioniše um perfekcioniste.

„San je ekstremno bitan, verovatno bitniji od bilo kog drugog oporavka. Želim da spavam najmanje osam i po sati, ne budim se tokom noći, čvrsto spavam. Telo traži više spavanja ako imate velike napore, ne idem prerano na spavanje ili kasno, pokušam da dođem do osam sati ‘bjuti slipa’ da se oporavim. Imam ponekad dremke, meditacije, što je kratki reset tokom dana, nekada je samo par minuta disanja. To me napuni i omogući mi da imam više energije“, pojasnio je Đoković.

Foto: Tanjug/AP Photo/Aurelien Morissard

I zaista verujem da bi sa mesec dana Novakove glave na ramenima svako od nas završio posao za dve godine u samo 30 dana. Verovatno bi naučili i kako se ide ka vrhu i kako savršen trening dovodi do savršene igre. Kao što to kažu Amerikanci – đavo je uvek u detaljima.

Dokle više ćeš imati takvu motivaciju koja zaista može da pomeri planine, baš kao što svaki grend slem vidiš kao savladavanje planine? Nadamo se što duže.

Dokle više ćeš imati strpljenja da ti svaki dan bude tako organizovan? Da godinu dana unapred znaš šta ćeš raditi, na primer, 15. juna 2024. godine, da znaš kako će ti izgledati svaki sat u danu i da znaš kako da ostvariš sve rezultate.

Na Vimbldonu sam prvi put shvatio kako otprilike izgleda kada si Novak Đoković. Osvojio je trofej, a onda je odradio čitavu rundu intervjua sa nosiocima prava, zatim je odradio zvaničnu konferenciju, zatim smo ga pratili i kroz tunele čuvenog kompleksa, usput smo postavljali pitanja dok je on potpisivao jednu, drugu stvar, lopticu, poster, dok je davao stvari za muzej, dok je dogovarao još hiljadu stvari i istovremeno morao da završi i zvanični prijem za šampione.

Novak Đoković
Novak Đoković; Foto: EPA-EFE/TOLGA AKMEN

Ne zaboravite da je pre toga odradio trening, odigrao meč, da se fotografisao na terenu sa peharom, da je morao da odradi i tretmane oporavka… Ko zna šta sam usput zaboravio.

Dokle više ćeš uspevati da praviš reklame, da promovišeš humantirane akcije, da radiš neviđene stvari, da se boriš za istinu (čak i kada je „sloboda govora postala iluzija), da pokušavaš da budeš bolji svaki dan.

Dokle ćeš znati da savršeno prilagodiš svoje telo novim uslovima, novim izazovima i da uspeš da budeš najbolji kada je najbitnije? Dokle ćeš imati snage da nosiš na ramenima očekivanjima čitave nacije koju si razmazio pobedama iz turnira u turnir? Nadamo se što duže.

Novak Đoković Foto: REUTERS/Christian Hartmann

Dokle ćeš oduševljavati Srbiju? Koliko god da strepe navijači kada igraš, sve su češći komentari kao onaj tokom meča sa Rudom u trenutku kada u finalu grend slema vodi sa 4:1 u prvom setu.

Kada je to video jedan momak iz Srbije samo je poručio: „Ajde, kao da se da on nešto tu pita“, aludirajući da sve zavisi samo i isključivo od Đokovića. Novak je učinio da dugo nije bilo lepše biti Srbin kao prethodnih dana, jer je država dobila najboljeg tenisera svih vremena (i zvanično), a ima i najboljeg košarkaša sveta Nikolu Jokića.

Dokle ćeš oduševljavati Srbiju? Nadamo se što duže.

Novače, dokle više? Dok sam ne odlučiš da je dosta.

To je odlika samo onih najvećih ikada.

BONUS VIDEO Novak Đoković – Kasper Rud, najbolji potezi finala Rolan Garosa 2023.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare