Foto: Nova.rs/EPA-EFE/MOHAMMED BADRA

Đoković je apsolutni vladar svetskog tenisa, u Parizu je otklonio sve dileme - najviše grend slem titula, najviše masters trofeja, najviše nedelja na prvom mestu ATP liste. Treba još? Ima toga još, i te kako, ali je i ovo dovoljno da bude jedinstven i neprikosnoven

Novak Đoković je dan nakon što je pobedio Kaspera Ruda (7:6(1), 6:3, 7:5) u finalu Rolan Garosa i osvajanja rekordne 23. grend slem titule, prema tradiciji, pozirao sa peharom kod Ajfelovog tornja.

Srpski šampion je pretekao Rafaela Nadala, koji sada ima 22 grend slem trofeja, i osamio se na vrhu, a Rodžer Federer je već daleko iza sa 20 pehara sa najvećih turnira.

Novak ima bolji međusobni skor sa obojicom najvećih rivala i više mastersa od obojice. I sve to u najjačoj eri u istoriji tenisa.

PROČITAJTE JOŠ

I, da li još neko ima dilemu kada je u pitanju ishod GOAT trke? Jasno i glasno može da se kaže i napiše – Novak Đoković je najbolji teniser u istoriji. I tačka.

Dan posle pisanja nove stranice istorije nije krio sreću. Osmeh, skok, druženje sa navijačima, sve to kod čuvenog Ajfelovog tornja u Parizu.

„Neverovatne dve nedelje, cela sezona ustvari. Prva dva gend slema osvojena, tačno ono što sam želeo od početka godine. Prva dva su moja, nije moglo bolje. Oduševljen sam i ponosam sam što sam ispisao istoriju sporta koji zaista volim. I što sam mogao to da podelim sa prijateljima, porodicom, timom… Veoma jedinstven, specifičan osećaj, poseban. Kada sam pao na teren, osećao sam ogromno olakšanje, preplavile su me divne emocije“, poručio je Đoković dan posle pisanja nove stranice istorije.

Nole ima najviše grend slem titula (23), najviše masters trofeja (38), najviše nedelja (388) na prvom mestu ATP liste. Treba još? Idemo dalje…

Jedini je osvojio svaki grend slem po najmanje tri puta, Australijan open je osvojio rekordnih 10 puta, kao prvi na svetu je godinu završio rekordnih sedam puta. Zlatni masters (sve turnire iz serije 1.000) uspeo je dvaput da kompletira, kao niko pre.

Novak Đoković Foto:

Po prvi put u istoriji ima više grend slem titula od Rafaela Nadala – odnos je sada 23:22 u korst srpskog šampiona.

Pored čak 10 pehara na Australijan opena, u vitrini ima i sedam sa Vimbldonu, te po tri sa US Openu i Rolan Garosu, što nema niti je imao nijedan drugi teniser.

Đoković je nastupom u finalu postao prvi igrač koji je igrao u sedam i više finala svakog grend slema, a ovo mu je bilo ukupno 34. finale na najvećim turnirima. I tu je neprikosnoven.

Novak se pobedom u Parizu vratio na prvo mesto na svetu, pretekao je Karlosa Alkaraza, ali i Danila Medvedeva, koji je pre početka turnira bio na drugoj poziciji. Ujedno je i započeo 388. nedelju kao prvi na ATP listi, čime je samo uvećao svoj rekord.

Zanimljivo i da je srpskom teniseru sada otvoren put da i godinu završi na prvom mestu. Naime, može samo da uveća bilans na Vimbldonu, Mastersu u Sinsinatiju i US Openu. To je 5.000 poena koje bi maksimalno mogao da osvoji, što bi ga mnogo, mnogo udaljilo od svih ostalih pratilaca na listi.

Ujedno bi stigao i do 400. nedelje na vrhu ATP liste, što bi bilo novo probijanje magične granice.

Goran Ivanišević i Novak Đoković Foto: REUTERS/Lisi Niesner

„Došao je na turnir sa neverovatnim samopouzdanjem, nije bio zabrinut. Ima softver u glavi kada sve preokrene, preokrenuo je taj softver kada smo stigli ovde, bio je više motivisan, gladniji“, rekao je njegov trener Goran Ivanišević i u svom stilu objasnio kakvu saradnju imaju:

„Nije lak tip, pogotovo kada ne ide po njegovom. Mi smo tu da postavimo leđa, da se on bolje oseća, nekada nije lako. Mučio nas je, skidao nam nokte, ali smo na kraju živi. To je najbitnije“, uz osmeh je dodao Ivanišević i kroz šalu objasnio kakva atmosfera vlada u taboru najboljeg.

I zato, jednostavno rečeno, niko nikad nije i neće biti kao Novak Đoković.

BONUS VIDEO Novak Đoković – Kasper Rud, najbolji potezi finala Rolan Garosa 2023.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare