Najbolji teniser planete Novak Đoković poručio je da sebe ne želi da naziva najboljim teniserom u istoriji.

Međutim, više je nego jasno da je rešen da poobara sve moguće rekorde kako pravo na to zvanje ne bi mogao da ospori niko. Tako je u nedelju pobedio Kaspera Ruda u finalu Rolan Garosa i osvojio je rekordnu 23. grend slem titulu.

PROČITAJTE JOŠ:

Rafael Nadal ih sada ima 22, Rodžer Federer je već daleko iza sa 20 trofeja sa najvećih turnira. Novak ima bolji međusobni skor sa obojicom najvećih rivala i više mastersa od obojice. I sve to u najjačoj eri u istoriji tenisa.

Sve to nije i neće ugasiti kontroverzne tvrdnje i teze koje ne žele da ospore ni nekada žestoki kritičari srpskog igrača.

Poznat je stav teniskog novinara Bena Rotenberga i njegov animozitet prema Đokoviću, poznato je i da je taj animozitet nekada gajio Endi Rodik, pa sada tvrdi da brojke ne lažu. Isto kaže i Eženi Bušar koja sebe naziva najvećom navijačicom Federera.

Mnogi to tvrde osim Ben Brembla koji je na Gardijanu objavio autorski tekst gde kaže „23 titule Novaka Đokovića su grend slem rekord, ali molim vas, ne zovite ga najboljim u istoriji“.

I to je ono što Novak naziva ukusom, jer – o ukusima se ne raspravlja. Međutim, kada neko ne daje razlog za malicioznost, to je onda nešto drugo.

Novak Đoković i Kasper Rud Foto: REUTERS/Clodagh Kilcoyne

„Sada kada je Novak Đoković osvojio 23. grend slem turnir i kada Nadal ima male šanse da ga sustigne, mnogi kažu da je Đoković najveći ikada. Ali takođe mnogi oklevaju da tvrde tako nešto. Federer izgleda jednako veliki. Ali da li brojevi mogu da lažu? Da“, piše Brembl.

Navodi besmislen primer da se „pojavi teniser visok tri metra koji samo servira asove, nikada ne izgubi gem na svoj servis i osvoji 30 grend slemova“, pa onda pita: „Da li je on najveći ikada? Ne. Ideja je smešna“, kaže Brembl.

Ako to već nije dovoljno zlonamerno, tek je njegov primer i spominjanje svetskog rata u kontekstu tenisa.

„Ili ako pretpostavimo da izbije novi svetski rat i većina muškaraca bude mobilizovana, ali se grend slemovi još igraju. Dejv tada osvojio 30 grend slemova. Da li je Dejv najveći? Svakako da ne“.

Rodžer Federer i Novak Đoković Foto: Antoine Couvercelle / Panoramic / imago sportfotodienst / Profimedia/TANJUG/AP Photo/Thibault Camus

Ni tu nije kraj. Brembl je probao da obezvredi Novakove grend slem titule, bar njih osam, osvojenih posle 2019. godine pišući da je Federer tada bio „prestar“.

„Morate da uračunate i druge stvari kao recimo ko je igrao u to vreme, kao i fizičke prednosti. Pa hajde da to uradimo“, piše Brembl za Gardijan. Pa hajde da to stvarno uradimo.

Ako se setimo, Rodžer je baš te godine igrao epsko finale Vimbldona sa Đokovićem i Novak je jedva u pet setova uspeo da slavi u meču za titulu i to nakon što je Švajcarac imao meč lopte na svoj servis.

U tekstu za Gardijan, autor je zaboravio da spomene ko je bio konkurencija Federeru u prvim godinama njegove vladavine i koga je Đoković pobeđivao do 2019.

Skoro četvrtina njegovih pobeda, a ima ih nešto preko hiljadu, bila je protiv igrača iz najvišeg ešalona svetskog tenisa, deset najboljih.

„Đoković nema tri metra, ali je jako brz i fleksibilan. Kažu da je čovek od gume, a to je ogromna prednost. Dozvoljava mu da izmori protivnike. A njegove fizičke prednosti u odnosu na ostale smanjuju veličinu njegovih dostignuća“, piše u tekstu Gardijana.

EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Pa ko sprečava druge tenisere da budu jednako fleksibilni i da rade na sebi 24 sata svakog dana? I u krajnjoj liniji, zašto su Federer i Nadal dozvolili da ih povrede u poznoj fazi karijere unište?

„Ja mislim da je najveći teniser svih vremena neko ko bi na svom vrhuncu stalno pobeđivao svoje suparnike na vrhuncu na raznim podlogama. Tu je veliki faktor mentalna stabilnost. „Velika trojka“ ima tu zajedničku sposobnost da najbtinije poene igra dobro do kraja i zato je nejasno ko je tu najbolji. Ako sam u pravu i ovako gledamo ko je najveći ikada, ne može se utvrditi ko je najveći ikada. Ali je i dalje zabavno da se raspravljamo o tome“, priča Brembl i onda navodi da i „ako Alkaraz osvoji 30 grend slemova u epohi kad igraju drugi velikani, onda bismo mogli da kažemo da je najbolji igrač svih vremena, ali ne moramo to da kažemo Đokoviću samo jer je uzeo 23 titule“.

Apsurdno je što bismo onda mogli da kažemo da Federer nije najveći jer nije igrao sa Pitom Samprasom kao jednim od velikana, dok je Amerikanac bio na svom vrhuncu.

Rupa u teoriji ima mnogo i tačno je da se o ukusima ne raspravlja, ali o činjenicama već nema rasprave, a tu su stvari prilično jasne. Sve ostalo je zla namera i sramota onog ko se bavi krivljenjem činjenica.

BONUS VIDEO: Novak Đoković vs Kasper Rud – najbolji potezi finala Rolan Garosa 2023.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare