Niko nikad kao on

Novak Đoković je trijumfom nad Kasperom Rudom (7:6, 6:3, 7:5) otklonio i poslednju nedoumicu oko toga da li je najbolji teniser svih vremena, po 23. put osvojivši titulu na grend slem turniru.

Iako je pred početak sezone imao zaostatak od čak dve titule za Rafaelom Nadalom, Novak je prvo dominantno osvojio titulu u Australiji pobedom nad Stefanosom Cicipasom bez izgubljenog seta u finalu (6:3, 7:6, 7:6), da bi potom „bika sa Majorke“ prestigao na omiljenom terenu jednog od najvećih rivala, popevši se na tron Rolan Garosa po treći put u karijeri.

PROČITAJTE JOŠ...

Trijumfom protiv Ruda, Đoković je uspeo da načini jedan neverovatan podvig, ali i napravi veliki korak ka drugom.

Prvo je postao najtrofejniji teniser u istoriji „belog sporta“, pošto je po 23. put u karijeri podigao trofej namenjen pobedniku nekog od četiri najvažnija turnira – sedam puta je osvajao Vimbldon, deset puta Australijan open, dok je na Rolan Garosu i US Openu slavio po tri puta. 

Pored toga, Novak se nalazi na putu da postane prvi teniser od čuvenog Roda Lejvera koji je kompletirao takozvani „kalendarski slem“, pošto je nakon Australijan opena osvojio i Rolan Garos, a kako će i Vimbldon i US Open, sem ako ne bude nekih nepredviđenih okolnosti, dočekati kao favorit, nema sumnje da nas očekuje ludilo. 

Lejver je osvojio sva četiri turnira u jednoj godini u dva navrata – prvo 1962. u amaterskoj konkurenciji, a potom i sedam godina kasnije, nakon što je započela Open era.

Don Badž je 1937. godine stigao do „kalendarskog slema“, ali to nije jedino što je impresivno – ta četiri turnira su bila zapravo tek deo neverovatne serije od šest vezanih grend slem titula koje je legendarni Amerikanac osvojio.

Novi izazov za Novaka? Videćemo…

Bonus video: Đoković jede travu nakon osvajanja Vimbldona

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare