Foto: EPA-EFE/ETTORE FERRARI

Iza kulisa velikog spektakla se odvijala prava drama.

U Parizu će utorak uveče od 20.45 biti odigrano četvrtfinale Rolan Garosa između Novaka Đokovića i Rafaela Nadala, a najveći teniski klasik u istoriji imao je svoju predigru.

PROČITAJTE JOŠ

Iza kulisa, u isčekivanju velikog spektakla za koji mnogi smatraju da je finale pre finala, odigravala se borba za odabir termina meča koji su svi čekali.

Sudar različitih želja i interesa doveo je do brojnih lobiranja i stavio na muke organizatore kako da postupe u ovom lsučaju.

Još u nedelju uveče bilo je poznato da nas pored spektakla Đokovića i Nadala očekuje još jedan derbi između Zvereva i Alkaraza.

I tu su igre počele.

Nakon što je Nadal posle epske borbe i pobede protiv Feliksa Ože Alijasima izjavio da mu je svaki meč na Rolan Garosu možda i poslednji zbog problema sa povredama, izrazio je želju da bi voleo meč protiv Đokovića da igra u dnevnom terminu.

Poznato je da Nadalu uslovi preko dana više odgovaraju i da tada loptica više odskače što odgovara njegovom stilu igre, dok su noćni uslovi oni koji više odgovaraju Đokoviću.

Foto: EPA-EFE/YOAN VALAT

Uostalom, njihov meč prošle godine počeo je u toku dana i Nadal je dobio prvi set, da bi kako je padala noć usledio preokret i velika pobeda Novaka Đokovića.

Želju da igra preko dana izrazio je i mladi Alkaraz pod izgovorom da ne bi bilo fer da igra u noćnom terminu po treći put jer posle meča ima manje vremena za odmor, dok se iz tabora Aleksandra Zvereva šuškalo da se on srpema da igra uveče, a se samo Novak Đoković nije oglašavao po tom pitanju.

U sve su se umešali i vlasnici TV prava.

Naime, Rolan Garos je jedini grend slem koji dozvoljava besplatne prenose za građane na teritoriji Francuske preko nacionalne televizije, osim za mečeve u večernjem terminu koji se ipak plaćaju.

Legenda francuskog tenisa Nikolas Mau, istakao je da će Ameli Morezmo, direktorka Rolan Garosa biti na velikom iskušenju zbog pomenutih termina, jer će morati da odluči da li će meč Đokovića i Nadala koji svi čeklaju da stavi preko dana kada mogu da ga gledaju Francuzi oni koji nemaju novca da plate prenos, ili će popustiti pod uticajem novca.

Sa druge strane, Amazon koji ima prava prenosa za američko tržište i koji izdvaja najviše novca za emitovanje turnira lobirao je za večernji termin zbog gledaoca u Americi, jer je jasno da najveće rivalstvo u istoriji tenisa privlači i najveću pažnju na američkom tlu pa samim tim povećava i profit emitera.

Foto:Matthieu Mirville / AFP / Profimedia

Na kraju je pronađeno komprimosno rešenje.

Amazon je pobedio i dobio večernji termin, a po prvi put je omogućeno i publici i u Francuskoj da ga na televiziji gleda besplatno.

Zadovoljan je bio i Alkaraz zbog roga što će igrati preko dana, dok sigurno trlja ruke i Novak Đoković.

Jedino su bili besni u štabu Rafaela Nadala.

„Rafael Nadal je 13 puta bio šampion u Parizu. Ako on ima zahtev, treba da ga poslušate. Ali u pitanju je biznis, mi to razumemo“, izjavio je trener Nadala, Karlos Moja aludirajući na to da će večernji termin privući veću gledanost.

BONUS VIDEO Miodrag Dimitrijević direktno iz Pariza uključenje u jutarnji program „Probudi se“

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar