Rolan Garos
Rolan Garos, Foto: Nova.rs

Od nedelje uveče se na Rolan Garosu priča samo o jednom duelu. Duelu koji se željno iščekuje čitavih godinu dana.

Grafika: Slađana Đermanović/Nova.rs

Sudbina je htela da Novak Đoković i Rafael Nadal ne odigraju nijedan meč od čuvenog polufinala Rolan Garosa prošle godine i da se ove godine sretnu ponovo na istom turniru. Ovog puta će to biti u četvrtfinalu i to je bez ikakve dileme najbolji Top 8 duel svih vremena.

PROČITAJTE JOŠ

Finale pre finala je mala odrednica za ovakav meč, pa ga mnogi već nazivaju i najvažnijim u istoriji tenisera. Kako i ne bi kada se direktno susreću dva najveća favorita za osvajanje titula i igrači koji zajedno imaju čak 41 grend slem titulu.

Do sada se nisu susreli zbog čitavog niza razloga. Novaku je bilo zabranjeno na učetvuje na turnirima u SAD, iz Australije je deportovan, a kada se konačno vratio na teren Rafa je objavio da je povređen. Mogli su da se susretnu u Rimu, ali je Denis Šapovalov napravio vrhunsku senzaciju.

Novak Đoković
Novak Đoković; Foto: Tanjug AP Photo/Michel Euler)

I tako su se „promašivali“ na turnirima redom da bi ih žreb spojio već u četvrtfinalu. Novak ima najteži mogući put do odbrane titule, jer će morati protiv Nadala, zatim eventualno protiv Aleksandera Zvereva ili Karlosa Alkaraza (drugog favorita) i na kraju možda protiv Stefanosa Cicipasa.

Teže nije moglo i zato bi titula bila još slađa.

Ipak, koliki je značaj meča uvidela je televizija „Amazon prime“, pošto je odlučila da omogući da svaki Francuz može besplatno da gleda ovaj susret! Nije potrebno ni registrovati se na zvanični nalog, prosto mišljenja su da ovaj meč ne sme da propusti niko u Francuskoj. Neviđen potez u trenutku kada se svako bori za svaki dolar, evro, pa i dinar u ovoj industriji.

Ovaj meč je mnogo više od novog okršaja (59. Rafole, Novak vodi sa 30-28).

Meč je dobio i jednu neobičnu uvertiru, meč koji legedarni Džon Mekinro naziva „najvećom teniskom žurkom“.

Naime, poznato je da Nadal više voli da igra u dnevnom terminu, ali je ovog puta prevagnula odluka televizija da u udarnom terminu emituju ovaj meč. Španac je navodno tražio da igraju preko dana, pa je utisak da smatra da bi noćni termin bio prednost za Đokovića.

Foto: EPA-EFE/YOAN VALAT

Nedavno je upravo Novak pričao o tome šta najbolji igrači mogu da urade da igraju meč kada im najviše odgovara.

„Kao vrhunski igrači mi imamo svoje zahteve, ali oni nisu uvek prihvaćeni. Direktor turnira zajedno sa televizijama koje prenose mečeve na kraju odlučuju. Zavisi od toga da li televizije žele meč tokom noći ili u toku dana. Morate da se prilagodite tome. Očigledno zavisi i od toka protiv koga igrate, ponekad je bolje igrati noću, ponekad je bolje tokom dana. Ne postoji standardizovana formula koja funkcioniše uvek. Iako sam sam istorijski igrao veoma dobro i pobeđivao sam mnogo puta na različitim grend slemovima, pogotovo u Australiji.“

Najbolji teniser sveta želi da još jednom čitavom svetu pokaže zašto ga tako zovu. Ne želi da ostavi ni promil sumnje u to da nije na najvišem nivou i utisak je da je po pogledu pritiska znatno bolje da igraju u ranijoj fazi turnira nego u samom finalu.

Nema nikakve dileme da je manija već krenula i da svi žele da vide spektakl. Do sada nas nikada nisu razočarali.

BONUS VIDEO Barbara Šet o rivalstvu Đokovića i Nadala i značaju da Novak ostane prvi

Pratite nas i na društvenim mrežama: FacebookTwitterInstagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare