Novak Đoković
Novak Đoković; Foto: EPA-EFE/TOLGA AKMEN

Najbolji srpski teniser Novak Đoković razgovarao je sa novinarima pred početak Vimbldona.

Aktuelni šampion trećeg grend slema sezone pohvalio je Rafaela Nadala za ono što je Rafa do sada postigao, a pričao je i o sankcijama za Ruse i Beloruse, kao i o vakcini.

PROČITAJTE JOŠ:

O ovom poslednjem je bio prilično decidan. Uprkos najavama da neće moći na US Open ako se ne vakciniše, izričit je da to ne želi da uradi.

„Još uvek imate vremena da se vakcinišete pre Njujorka, da biste imali vremena da stignete na US Open, da li je vaš um potpuno zatvoren za takvu opciju“, pitali su Novaka i kratko je odgovorio sa: „Da.

„Za sada mi nije dozvoljeno da uđem u SAD, tako da mi je to ovde dodatna motivacija. Ne mogu mnogo toga da uradim, na američkoj je Vladi da li će dozvoliti ulazak nevakcinisanim ljudima u zemlju“, rekao je Đoković.

Naveo je da za njega bodovi više nisu bitni kao ranije, jer je apsolutni rekorder po broju nedelja na prvom mestu ATP liste.

„Sada više ne jurim za plasmanom kao nekad, kada sam želeo da oborim Federerov rekord. To mi više nije prioritet. Nisam uspeo da odbranim 4.000 poena od Australije do sada i to me pogađa. Ali, to mi više nije primaran cilj“, kazao je Novak.

Novak Đoković
Novak Đoković; Foto: Tanjug AP Photo/Jean-Francois Badias)

Prokomentarisao je i situaciju sa ratnim stanjem u Ukrajini, zbog koje u Londonu nema igrača poput Danila Medvedeva i njegovih zemljaka, kao i onih tenisera i teniserki iz Belorusije.

Đoković je ostao pri stavu da oni nisu krivi za četvoromesečnu invaziju Rusije na Ukrajinu.

„Razumem obe strane. Teško je reći šta je pravilno, a šta pogrešno. Ne bih smatrao da je fer kada bi mene neko suspendovao zbog okolnosti kojima nisam doprineo. Podsetio bih vas da je tokom devedesetih, od 1992. do 1996, nijedan sportista iz Srbije nije mogao da se takmiči na svetskoj sceni u bilo kom sportu. Tako da znam kakav je osećaj. Bio sam premlad u to vreme, ali poznajem mnogo sportista koji su se takmičili tada. Znam kako je to uticalo na njihov život. Mnogo njih je napustilo sport kojim se bavilo jer je četiri godine prevelik period… Ne vidim kako su ruski sportisti doprineli svemu tome, nije fer“, rekao je Srbin.

Suprotno stanoviše zastupa Sergej Stahovski, sa kojim je Novak u dobrim odnosima i na početku ruske invazije, ponudio mu je svoju pomoć. Stahovski tvrdi da Rusima treba zabraniti takmičenje svuda.

„Znam Sergeja dugo vremena. Bio mi je kolega dugo na terenu, ali u savetu. Imamo dobar odnos. Kontaktirao sam ga i razgovarali smo u poslednje vreme. Razumem frustraciju koja dolazi sa njegove strane i ukrajinskog naroda prema Rusiji i svemu što se dešava. Naravno da neću da se komentarišem i nađem se u središtu rata“, kaže Đoković, koji ima i rešenje za trenutnu situaciju.

Sergej Stahovski Sergiy Stakhovsky
Sergej Stahovski Foto: Sergei SUPINSKY / AFP / Profimedia

Sličnu onoj kojoj je pribegao ATP, koji je skinuo rusku zastavu takmičarima iz te zemlje.

„Mislim da bi prihvatili kompromis kao na Olimpijskim igrama, da igraju pod neutralnom zastavom. Smatram da zaslužuju da se takmiče. Oni su profesionalni sportisti. Niko od njih nije podržao rat, niti bilo šta poput toga. Veoma je osetljiva stvar. Kada se nešto poput ovoga dogodi na svetskoj pozornici sve što kažeš će biti osuđeno na ovaj ili onaj način“, smatra srpski teniser.

Kada je reč o Rafaelu Nadalu, Španac je pola prošle godine propustio zbog povrede, a onda se ove vratio kao da nikada ničeg nije ni bilo. Uzeo je Melburn i Rolan Garos.

Rafael Nadal, Foto EPA-EFE/MOHAMMED BADRA

„Imao je operaciju, propustio je pola godine i posle toga se vratio i osvojio grend slem. To je impresivno. Skidam kapu za ono što je uradio. On je neverovatan šampion, sa spektakularnom borbenošću. Divim mu se. On je jedan od mojih najvećih rivala, ali ga stvarno poštujem“, kaže Đoković.

„Kapa dole za sve što je uradio i šta radi. Sjajan borbeni duh. Neverovatan šampion. Generalno stvari koje radi kako bi napravio još veću zaostavštinu je nešto što morate da poštujete i da se divite. Uprkos tome što sam mu ja jedan od najvećih rivala. Nemam ništa sem poštovanja za sve što je uradio“, zaključio je srpski teniser.

Podsećamo, Đoković takmičenje na Vimbldonu kao aktuelni šampion počinje od okršaja sa Sonvu Kvona.

BONUS VIDEO – Đoković: Uvek može bolje, ali moram biti zadovoljan

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare