Novak Đoković, Olimpijske igre 2016 Rio de Žaneiro
Foto: EPA/MICHAEL REYNOLDS

Novak Đoković je već neko vreme prvi favorit za osvajanje zlata na Olimpijskim igrama (23. jul - 8. avgust), ali je u poslednjih nekoliko dana čuo vesti koje su mu još više "otvorila vrata" jedinom prvom mestu koje mu nedostaje. Za takmičenje u Tokiju se Novak priprema pune dve godine.

PROČITAJTE JOŠ

Đoković je započeo ovu sezonu na impresivan način, posle prve polovine sezone već ima „u džepu“ dve grend slem titule. Osvojio je Australijan open po rekordni deveti put, dok je na Rolan Garosu četiri meseca kasnije po drugi put trijumfovao (nakon titule iz 2016. godine).

Srpski teniser ne krije da su mu apsolutni prioritet u ovom momentu grend slem titule jer je u međusobnom skoru, ali i broju nedelja na vrhu ATP liste već daleko ispred Rafaela Nadala i Rodžera Federera.

Put teniseru koji je nosio zastavu Srbije na otvaranju Igara 2012. godine dodatno je olakšan nakon što su se sa turnira povukli Rafael Nadal i Dominik Tim, koji se nalaze u samom vrhu favorita za osvajanje medalja.

„Zdravo svima, odlučio sam da ne učestvujem ove godine na Vimbldonu i na Olimpijskim igrama u Tokiju. Nikada to nije laka odluka, ali slušao sam svoje telo i diskutovao sa timom, razumem da je ovo prava odluka. Cilj je da produžim karijeru i da nastavim da radim ono što me čini srećnim, da se takmičim na najvišem nivou, da nastavim da se borim za lične i profesionalne ciljeve na maksimalnom nivou. Olimpijske igre su mi uvek mnogo značile i uvek su mi bile prioritet kao sportisti. Tu sam našao duh koji svaki sportista širom sveta želi da doživi. Lično, imao sam šansu da doživim tri puta Olimpijske igre, imao sam čast da nosim zastavu svoje zemlje“, naveo je Nadal u saopštenju.

Igre u Riju – važna lekcija i suze Novaka

U odnosu na ostale članove „velike trojke“ mu nedostaje samo to olimpijsko zlato (Federer ima zlato u dublu). U Pekingu je Novak 2008. godine osvojio bronzanu medalju, a mnogi i dalje pamte njegove suze nakon poraza od Huana Martina del Potra u prvoj rundi olimpijskog turnira u Riju.

Bio je to jedan od retkih momenata da smo videli Novaka kako plače već prilikom izlaska sa terena, a i nakon meča je bio vrlo emotivan.

„Bez sumnje je ovo jedan od najtežih poraza u mom životu. Nije lako izboriti se sa ovim, pogotovo sada, sada kada su rane još uvek sveže. Ali, znate, morate da se izborite sa tim. Nije prvi, ali ni poslednji put da sam izgubio teniski meč. Ali, Olimpijske igre, to je potpuno drugačije“, rekao je emotivni Đoković nakon susreta.

Pričao je brazilskim medijima i dve godine nakon toga o bolnom porazu, ali i činjenicu da je „osećao nešto čudno u zglobu“.

„Kada god se setim tog perioda, postanem emotivan iz dva razloga. Prvi je to što sam osetio od ljudi u Brazilu – nikada to neću zaboraviti. Bio je jedan od najlepših momenata koje sam doživeo, ali i jedan od najbolnijih takođe. Drugi razlog je činjenica da sam na Olimpijske igre došao kao “broj 1”, osvojio sam četiri Grend slema u nizu, igrao sam tenis života i osećao se veoma dobro“, rekao je Đoković za brazilski “Globo esporte”.

Priprema za Tokio počela pre dve godine

Ipak, svestan je Novak koliko ga težak zadatak čeka u Tokiju, ali i činjenice da bi mogao da ispiše istoriju. Mogao bi da postane prvi teniser ikada koji je osvojio „Golden slem“, odnosno sva četiri grend slem turnira i zlato na Olimpijskim igrama. Ovo je pošlo za rukom jedino Štefi Graf 1988. godine, a čak ni Rod Lejver koji ima dva „Kalendarska slema“ nije uspeo da ostvari ovo.

Upravo zbog toga je Novak već dve godine pripremao teren za nastup na Olimpijskim igrama.

U zgusnutom rasporedu 2019. godine, pomalo neočekivano je odlučio da igra na turniru u Tokiju. Kako je više puta isticao, ovo je bila sjajna prilika da oseti teren na kome će se boriti za zlato. Generalna proba je prošla savršeno jer je Novak osvojio trofej pobedom nad Džonom Milmanom u finalu (6:3, 6:2), a nije skrivao da ga je publika sjajno prihvatila.

U Aziji je Novak uvek bio jedan od omiljenijih tenisera što se vidi i po turniru u Pekingu (skor 29-0) koji je osvajao svaki put kada je na njemu učestvovao!

Iako su se mnogi uplašili da bi i Novak mogao da se povuče sa Olimpijskih igara izjava iz Pariza poslednjeg dana maja to demantuje.

„Koliko sam čuo, biće publike, samo domaće publike iz Japana. Mislim oko 20 ili 30 odsto kapaciteta. Ako nešto promene, ako ne bude publike, onda ću razmisliti da li želim da idem ili ne. Sada planiram da idem i veoma sam uzbuđen zbog toga“, rekao je Đoković.

Turnir u Tokiju će se igrati na betonu, što je dodatna prednost za Novaka koji je poznat kao teniser koji odlično igra na ovoj podlozi.

Ipak, pre svega treba sačekati kraj Vimbldon (28. jun – 11. jul), jer će tek od tog trenutka sva pažnja srpskog asa biti usmerena ka Tokiju.

Pogledajte u galeriji pred vama najbolje fotografije sa turnira u Tokiju iz oktobra 2019. godine.

Novak Đoković ATP Tokio 2019 Novak Đoković ATP Tokio 2019
Novak Đoković ATP Tokio 2019 Novak Đoković ATP Tokio 2019
Novak Đoković ATP Tokio 2019 Novak Đoković ATP Tokio 2019
Novak Đoković ATP Tokio 2019 Novak Đoković ATP Tokio 2019
Novak Đoković ATP Tokio 2019 Novak Đoković ATP Tokio 2019
Novak Đoković ATP Tokio 2019 Novak Đoković ATP Tokio 2019
Novak Đoković ATP Tokio 2019 Novak Đoković ATP Tokio 2019
Novak Đoković ATP Tokio 2019 Novak Đoković ATP Tokio 2019

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar