Novak Đoković
Foto: STR/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Impresivno je što se ova priča tek načinje u trenutku kada ima punih 37 godina. Ali, sada, kada je potpuno promenio listu prioriteta, Novak Đoković mora da se susretne sa narativom sa kojim se susreo samo u jednom trenutku tokom 2017. godine...

Rodžer Federer je po mnogim stvarima ipak bio teniski revolucionar (mogao bi opet da zaigra tenis) pogotovo kada se gleda odnos prema tenisu u veteranskim godinama.

Bio je prvi koji je ozbiljno smanjio broj turnira koje je igrao i fokusirao se samo na grend slemove. Tako je pravo niotkuda uspeo 2017. godine da osvoji Australijan open ili da 2019. godine stigne do finala Vimbldona i onog, možda i najboljeg, teniskog meča u istoriji protiv Đokovića.

PROČITAJTE JOŠ

Ipak, čak ni on koji je poznat po tome što je činio da sve izgleda neverovatno lako i elegantno, nije bio pošteđen pitanja o penziji ili o mestu na ATP listi.

Sada će Novak koji je te matrice usvojio i podigao na jedan neverovatan nivo, dosada neviđeni, morati da preuzme još jednu od njih. Poručio je jasno i glasno da mu više ništa osim grend slemova i nastupa za reprezentaciju nije bitno i da ga ATP lista neće opterećivati. Po prvi put neće juriti bodove pošto poto, već samo ono što mu se uklapa u raspored. Da li će to biti i rigoroznije i odsečnije nego prethodnih godina? Saznaćemo vrlo, vrlo brzo.

„Ne jurim ni plasman na ATP listi, ni Završni masters. Nisu mi to ciljevi, iskreno. Što se mene tiče, ja sam karijeru na drugim turnirima završio. Da li ću ih igrati u budućnosti ili ove godine, to sad već ne znam. Moji prioriteti su igranje za reprezentaciju i grend slemovi, sve ostalo je manje bitno“, poručio je Đoković nedavno tokom Dejvis kup akcije u Beogradu.

Novak Đoković
Foto: STR/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Đoković će se sada susreti još jednom sa pričama da je bivši, da je vreme za penziju i da to više nije to. To je neminovno jer će i laici koju budu pogledali ATP listu primetiti da se više ne nalazi u Top 3 na svetu, a očekujte da se takav narativ dodatno pojača ukoliko bude ispao iz Top 10 na svetu.

To mu se desilo samo jednom ranije u karijeri tokom povrede lakta 2017. godine kada je pao i na 22. mesto na svetu. Ipak, vrlo brzo se vratio i bio na izuzetnom nivou.

PROČITAJTE JOŠ:

Đoković je izuzetno strog prema sebi, pa će mu to pomoći da lakše prebrodi narativ u kom se od najvećeg šampiona ove igre više ne očekuje da bude prvi favorit (iako je u Top 3 favorita za osvajanje Australijan opena) i da izbegne ono medijsko „sahranivanje“ ili čak „ponižavanje“ Endija Marija. Škot je to najviše trpeo od britanskih medija koji nisu propuštali priliku da ga podsete da se „blamira“, da „više nije onaj stari“ i isticali „da ne razumeju do kraja zbog čega i dalje igra“.

Ljubav prema sportu nije validan argument ukoliko ste nekada ovim sportom dominirali, ako pitate britanske medije.

Zašto će ovaj narativ zakucati na vrata Đokovića?

To je neminovno. Neminovno je da Đoković bude izložen kritikama i sumnjama, neminovno je da neće gledati blagonaklono prema njemu kad god ne osvoji titulu. Njegovi standardi su postavljeni sumanuto visoki i sada je pitanje kako će izgledati interakcija sa medijima ukoliko ne bude mogao da ispuni neki svoj cilj.

Primera radi do kraja godine bi Đoković mogao da ostane bez 2.300 ATP bodova. Čak 1.000 ukoliko se uopšte ni ne pojavi u Parizu (masters), a i 1.300 ukoliko ne uspe da se plasira na Završni masters u Torinu.

Kako je srpski as za sada potvrdio da će igrati samo u Šangaju (od 2. do 13. oktobra) ostaje pitanje sa koliko bodova će završiti sezonu ukoliko posle Kine nema u planu takmičarski da igra turnire u Evropi.

U najgorem scenariju u ovom trenutku bi kalendarsku godinu mogao da završi sa samo 3.260 bodova. U ovom trenutku bi to bilo dovoljno da zauzme 13. mesto na ATP listi čime bi po prvi put još od 2017. godine ispao iz Top 10.

Foto: Cal Sport Media / Alamy / Alamy / Profimedia

Zamislite tu dozu sumnje ukoliko se pojavi na Australijan openu kao 13. na svetu. Naći će se pod dodatnim pritiskom jer će imati i teži put već od četvrtfinala, ali i zbog toga što se neminovno sumnjati u svaku odluku koju bude doneo.

Upravo zbog toga će pauza između dve sezone biti posebno bitna. Ukoliko odradi bazične pripreme dobro i bude uveren u to da može da pruži maksimum, ukoliko dovede glavnog trenera uz Borisa Bošnjakovića, ukoliko napravi prave poteze, sve to će lakše, mnogo lakše podneti.

U tenisu je kao i u bilo kom drugom sportu – dobar si koliko je dobar tvoj poslednji meč. Ipak, u tenisu postoji i jedno veliko prokletstvo, a to je da gotovo svi gube jednom nedeljno. Zapravo, samo jedan igrač u sedam dana ne izgubi meč. Kada je Novak bio taj često neporaženi čak i po nekoliko meseci lako je bilo pripisivati mu neverovatne stvari, a sada će mnogi jedva dočekati da ga nipodaštavaju.

Novak Đoković Dejvis Kup
Novak Đoković Foto: Dusan Milenkovic/ATAImages

Pazite, to se dešava i sa Rafaelom Nadalom gde na društvenim mrežama neprestano možete videti komentare da „igra samo zbog sponzora“, da je „taj odavno završio karijeru“, itd.

Jednostavno, veličine navijači ne znaju da cene kada se nalaze u padu. Pad je deo svake karijere, ali je Đoković uspeo da ga odloži kao niko pre. Kada bude osetio da više ne može da osvaja velike trofeje sam će završiti karijeru.

Zato uživajte u onome što je preostalo i postavite pitanje: Koliko još puta Đoković može da nas iznenadi/oduševi?

BONUS VIDEO Invazija fanova na Novaka Đokovića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar