Novak Đoković i Danil Medvedev
Foto: Antoine Couvercelle / Panoramic / Panoramic / Profimedia

Simbolika broja 24 je početak novih pustolovina i početak nakon kog stvari nikada više neće biti iste. Ta simbolika broja kog neki nazivaju i anđeoskim bila je u podtekstu trenutka kada je Novak Đoković podigao trofej US Opena.

Foto: Promo
Foot:Nova.rs

Novak Đoković je stigao do tog broja 24 pobedom nad Danilom Medvedevim 6:3, 7:6(5), 6:3 čime je zaokružio ono što nikada nije viđeno u tenisu. Ipak, nakon onoga što smo čuli posle meča – tu nije kraj.

PROČITAJTE JOŠ

„Interesantno je to u vezi Olimpijskih igara, to mi je jedan cilj i nadam se do kraja karijere da će biti ostvaren. Svake četiri godine su, razmišljam, ako sad ne završavam karijeru, u Parizu su, ako ne završim, onda idemo do Los Anđelesa. Od mnogih faktora zavisi, mnogo od faktora u srcu i duši. Ako imam motivaciju da se probudim, pored toga što sam otac dvoje dece i činjenice da ih ostavljam na mesec i više dana, ako to ima smisla za mene i uži krug ljudi, onda ću nastaviti da igram. Koliko, ne znam“, rekao je Đoković posle epskog finala.

A u tom finalu je viđeno zaista mnogo neverovatnih stvari, a dozvolite da se još jednom vratimo na to kako je pobeda izvojevana, iako će se pričati samo o njenim posledicama.

Đoković i Medvedev su odigrali možda i najduži set jednog grend slem finala. Čak sat i 44 minuta je trajao taj okršaj Parisa i Ahila, bili su nakon 30 udaraca toliko iscrpljeni da je i vid počeo da ih izdaje.

Novak Đoković
Foto: Antoine Couvercelle / Panoramic / Panoramic / Profimedia

Videli smo svašta u ovom meču, a pravo je pitanje kako je Đoković uspeo da „ukrade“ taj set Medvedevu. Govor tela je pokazivao da je „na konopcima“, da samo pokušava da izbegne potpuni nokaut. Neki stariji komentatori bi možda rekli „da se nudio“ sve vreme.

„Bog i anđeli čuvari. U tim trenucima više ne osećate noge, ne osećate snagu, vrti ti se tlo pod nogama… U tim trenucima sa svojom verom se nadaš da će biti ta božanska intervencija. Možda nećete verovati, ali to mi se mnogo puta desilo, da sam sebe iznenadio kako je moguće da sam izdržao to. Ako veruješ da će ti bog pomoći, ja u to izuzetno verujem, da je božanstvo bilo prisutno.

U tim momentima 30 puta smo prebacivali samo po intuiciji, više ne vidim jasno lopticu… Teško je to opisati neko ko ne vidi iz mog ugla, dođeš do krajnje istrpljenosti. Možda i najteži set u karijeri, pogotovo s njim, zezaju se na lep način kada ga zovu hobotnica jer sve hvata, sve vraća, tera da odigraš još jedan udarac da ga nadmudriš.

Znao sam da se neće predati, protiv Alkaraza je odigrao fenomenalan meč, znao sam šta me očekuje. Nisam mislio da ćemo odigrati takav meč, to je presudilo pobednika, osvajanje drugog seta. Posle toga sam povratio snagu i bolje sam se onda osećao“, pojasnio je Đoković šta se zapravo dešavalo.

Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Koliko su se samo zabavili Leonardo Dikaprio, Natali Portman, Lil Vejn, Metju Mekonahi i sve ostale ostale druge poznate ličnosti na tribinama.

Đoković je pronalazio uglove, pokušavao da probije, ali je „Gospodin Hobotnica“ uvek uspevao da pronađe neku dodatnu ruku. Stajao je dva, tri metra iza osnovne linije i onim ogromnim reketom za 15 procenata većim nego ostalih igrača uspevao da vraća i vraća i vraća…

Došlo se do toga da i on i Đoković u jednom odvojenom trenutku završe na betonu. Trenutak kada Đoković prelazi mrežu da proveri da li je sve u redu sa ruskim igračem postao je jedan od „evergreen“ teniskih momenata.

Foto: COREY SIPKIN / UPI / Profimedia

Došao je i samo polako dodirnuo po ramenu ruskog tenisera. Taj dodir je otišao u večnost.

Kada Novak dobije dva seta – nikada ne gubi finale grend slema. Osam puta je do sada meč završavao sa 3-0 u setovima.

O prvom setu ne bi mnogo trebalo trošiti reči jer se Medvedevu, gotovo neočekivano, desilo da ga izgubi već u svlačionici. Iako je igrao na ovoj sceni, ipak je dozvolio da ga momenat savlada i da lako dozvoli Đokoviću da dođe do tog seta.

Treći je bio već napukli štit, a ostalo je samo da se nanese taj poslednji udarac. „Visio je brejk“ u vazduhu i na kraju stigao. Kada ga je potvrdio Đoković je stigao i da komunicira sa ćerkom Tarom i da pokazuju jedno drugom bicepse.

Đoković je na kraju postao jedini teniser koji je osvojio tri titule u četiri različite sezone, a sa 36 godina i 111 dana je postao i najstariji US Open šampion ikada (od ove godine je i najstariji u Parizu).

Stigao je da ove sezone upiše i više od 1.000 vinera na grend slem mečevima.

U teniskom partenonu od 10. septembra postoji novo vrhovno božanstvo.

BONUS VIDEO Novak ostvario novu pobedu na US Openu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar