Foto: youtube.com

Novak Đoković suočio se sa novim pomalo provokativnim pitanjima posle pobede nad Lorencom Musetijem.

PROČITAJTE JOŠ

Navikao je Novak na ovo, ume vešto da se izbori sa sitnim provokacijama, tako je i bilo posle Musetija, koji je predao u završnici maratona.

Devetnaestogodišnji Italijan je vodio sa 2-0 u setovima, a onda je išao ka porazu, odustao je na 6:7, 6:7, 6:1, 6:0, 4:0, predavši zbog povrede.

Svojevremeno je Novak kao teniser u usponu bio žestoko osporavan kada je predavao mečeve iz sličnih razloga, ali se i sada to moralo spomenuti.

„Kada si imao 18 ili 19 godina, mučio si se fizički, sećam se da si nekad predavao mečeve. Da li misliš da moraš biti jak fizički za pet setova, u nekoj 24. ili 25. godini, izvini, moram da te pitam i za Beretinija kao sledećeg rivala“, bilo je pitanje italijanskog novinara Ubalda Skaganate.

„Da, u pravu ste, na početku karijere, mučio sam se sa povredama, predavao sam nekoliko puta na Grend slemu, na početku moje profesionalne karijere. Takve stvari nisu šala, to je nešto što mladi igrači moraju da iskuse, ali Museti je u prošlom kolu pobedio Čekinata u pet setova. Nije to prvi put, da on igra pet setova. Došao je iz meča sa pet setova, prvi put je u četvrtom kolu… To je miks između emocija i uzbuđenja, ali i pritiska, prvi put igraš na Centralnom terenu protiv top igrača. To je novo iskustvo i dobro je sa obe strane. Nemaš šta da izgubiš, ali u isto vreme ti to može uzeti dosta. Mladi se još razvijaju, svoje sposobnosti, mentalne, emocionalne, uče da se nose sa pritiskom i očekivanjima. To ume da uzmem dosta energije, moraš da doživiš da bi učio. Museti definitivno ima kvalitete, da bude top igrač“, naveo je Đoković, koji mu je poželeo sreću.

„Još jedan Italijam, verujem da ti jedva čekaš taj meč, Ubaldo. Jak servis, jak forhend, ima dobra oružja, u formi je. Prošlu godinu je dobro završio, ovu počeo, pobedio je Dominika Tima u Australiji, igrao je na ATP kupu dobro, došao do finala… Ima mnogo moćnih stvari u njegovoj igri, da Ubaldo, drop šot mu je veoma dobar“, naveo je Novak.

On je morao da prokomentariše i odluku Rodžera Federera da se povuče, i na to je diplomatski odgovorio.

„To jeste malo iznenađujuće, samo on zna kako se oseća fizički, tako da ne mogu ništa više da kažem. Šteta za turnir, verujem da su svi hteli da ga gledaju barem taj meč više. On ima pravo. Ako imaš neku fizičku povredu ili teskobu, što bi po pravilima trebalo da bude, onda imaš pravo i da se povučeš“, zaključio je Đoković.

Bilo je i sumnjičavih zbog njegovog odlaska u svlačionicu između drugog i trećeg seta, posle kog je došlo do preokreta.

Bilo je spekulacija da će uzeti medicinski tajm-aut, Novak je i ovo morao da objasni.

„Ako baš morate da znate, tokom pauze sam otišao da promenim gaće i presvučem se. Ali taj trenutak pauze uglavnom koristite da se mentalno resetujete, promenite okruženje. Čak i kada je pauza kratka, možete malo da udahnete i vratite se kao novi teniser“, objasnio je Đoković.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar