Foto: EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

Proletele su dve sedmice najprestižnijeg teniskog turnira na svetu, a prvi nosilac Vimbldona se stavio u situaciju da od 15.00 može da počne sa pisanjem istorije.

Grafika: Slađana Đermanović

Niko nikada nije bio u više grend slem finala od njega. Novak Đoković će protiv Nika Kirjosa odigrati 32. grend slem finale, a do sada je u tim duelima trijufmovao 20 puta, dok je 11 puta bio poražen.

PROČITAJTE JOŠ

Nijedan drugi igrač nema 80 i više pobeda na svakom od četiri grend slem turnira. Niko osim njega nije uspeo da dođe do šest finala na svakom grend slem turniru. Jedino je on odigrao osam i više finala na tri grend slem finala. I lista traje i traje, što samo pokazuje koliko je konstantan na najvišem nivou. Uostalom, koliko dugo bi vam trebalo da se setite kada je poslednji put ispao sa nekog grend slema pre četvrtfinala? Da, da, nije nimalo lako, zar ne?

Ipak, ovaj meč će imati posebnu težinu jer će osvajanjem sedme titule na Vimbldonu izjednačiti uspeh svog idola Pita Samprasa. Dugo se mislilo da je Amerikanac najbolji igrač na travi svih vremena, sve dok se nije pojavio Rodžer Federer.

I upravo jedan rekord Federera može Novak da sruši u finalu. Tek sledeće godine bi eventualno mogao da se izjednači sa Švajcarcem po broju titula na Vimbldonu, ali bi već ove nedelje mogao da uradi ono što ni Federer nikada nije uspeo. Mogao bi da podigne tu 21. grend slem titulu i tako po prvi put u karijeri ostavi Švajcarca iza sebe.

Đoković trenutno ima 37 pobeda zaredom na Centralnom terenu, nije poražen od finala Vimbldona 2013. godine. Srpski igrač ima i 27 pobeda zaredom na Vimbldonu i vlada na travi već 1827 dana (za sate i sekunde će se pobrinuti sam režiser prenosa). Đoković tako ima duži niz pobeda nego što je Nadal imao i u jednom trenutku na čuvenom „Filip Šatrije“ stadionu, na Rolan Garosu koji je osvajao do sada čak 14 puta.

Vreme je za novu stranicu istorije.

Prijatelj specijala MaxBet.

Vimbldon možete pratiti na kanalu Sport Klub uz SBB ili ukoliko još uvek niste korisnik SBB usluga – putem EON aplikacije uz EON Mini paket van SBB mreže preko bilo kog interneta u Srbiji. EON Mini dostupan je za 1.299 dinara, bez ugovorne obaveze u narednih 30 dana.

BONUS VIDEO Novak Đoković na provokacije odgovorio poljupcem

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare