Foto: EPA-EFE/JASON O'BRIEN/Starsport/Srdjan Stevanovic/Marko Djokovic

Srbija je teniska velesila, ako uzmemo u obzir činjenicu da je najbolji teniser sveta već godinama Novak Đoković, koji sebi krči put ka statusu najboljeg tenisera u istoriji.

PROČITAJTE JOŠ

Pored Đokovića, još četvorica naših igrača je uglavnom konstantno u prvih 50 već više od godinu dana, što je privilegija koju ima mali broj teniskih nacija, od kojih mnoge imaju veću tenisku istoriju nego Srbija.

Međutim, od početka 2021. svi osim Đokovića, nalaze se u padu forme, a sve je kulminiralo eliminacijom četvorice tenisera već na startu turnira u Rimu.

Krajinović, Đere, Kecmanović i Lajović su redom ispadali sa mastersa u Italiji, a osim Kecmanovića, svi su imali protivnike protiv kojih su bili u najmanju ruku egal.

Zahvaljući činjenici da zbog epidemije koronavirusa sistem bodovanja omogućava igračima da ne gube veliki broj poena, još uvek niko od njih nije doživeo ozbiljniji pad, ali je trenutna forma prilično zabrinjavajuća.

Dušan Lajović je drugi najbolje rangirani teniser iz Srbije, međutim, nalazi se u katastrofalnoj formi. Porazom od Džona Milmana u prvom kolu Rima, Lajović je vezao niz od šest mečeva bez pobede.

Dušan Lajović, Monte Karlo
Foto: EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER

Njegov skor u 2021. godini je 6-13, a sam početak godine nije nagoveštavao ovakav ishod.

Nakon dva poraza na ATP kupu u Australiji, Lajović je stigao do osmine finala Australijan opena, gde ga je zaustavio Zverev, uz solidan otpor našeg tenisera.

Usledio je neočekivani poraz na startu Monpeljea od znatno slabijeg Denisa Novaka. Kada je savladao Medvedeva u Roterdamu, delovalo je da je to bila samo trenutna slabost, ali ispostavilo se da je loš period tek počeo.

Ispadanje od Ćorića u narednoj rundi, pa poraz od Fučoviča u Dohi na startu, nakratko su prekinuti trijumfom protiv Eskobeda u Majamiju.

I onda kreće potop i šest poraza. U toj seriji jedini bolje rangirani teniser bio je Kanađanin Šapovalov, a poslednji poraz od Milmana kome je za razliku od našeg asa, šljaka mnogo slabija podloga, bila je samo potvrda da je Lajović na ozbiljnoj nizbrdici.

Sezona na šljaci se bliži kraju, sledi ne baš omiljena trava za Lajovića i moraće što pre da nađe odgovor i pronađe formu sa početka sezone, jer godina preti da postane još gora.

Foto: EPA-EFE/DEAN LEWINS

Krajinovićeva serija poraza je manja od one Lajovićeve, jer je u Rimu doživeo treći uzastopni, ali ni njegova forma ove godine nije reprezentativna.

Teniser koji već par sezona pretenduje na ulazak u 20 najboljih na svetu, ove godine ima skor od osam pobeda i isto toliko poraza bez nekog većeg rezultata koji bi ga lansirao ka vrhu.

Na poslednjoj ATP listi, doživeo je pad od tri pozicije i zauzima 39. mesto.

I on je poput Lajovića dobro igrao u Australiji i nakon očekivanih pobeda protiv Hasea i Anduhara, odigrao sjajan meč protiv Medvedeva koji je izgubio nakon pet setova.

Usledili su slabiji rezultati na turnirima u Dohi i Dubaiju, pa dva solidna nastupa u Monte Karlu i Beogradu. U Monaku je ispao od Fonjinija u četvrtifinalu, dok je u Beogradu bolji bio Beretini.

Kada je izgledalo da je uhvatio zalet za sezonu na šljaci, usledila su tri loša turnira i samo jedna pobeda koja je došla kao posledica predaje, jer je Hanfman odustao pre izlaska na teren.

Porazi od Štrufa, Nišioke i talentovanog Ože-Alisima usledili su kao hladan tuš, i sada Krajinoviću ostaje da nađe način da se oporavi i pripremi za Rolan Garos.

Laslo Đere; Foto: Tanjug/AP Photo/Rick Rycroft

Laslo Đere je u seriji od pet poraza, a naročito zabrinjavajuće je što na njegovoj omiljenoj podlozi, šljaci, igra katastrofalno.

U sezoni u kojoj je zabeležio skor 9-12, samo je čelendžer na Sardiniji bio turnir za pamćenje, kada je stigao do finala gde ga je porazio Sonego.

Godinu je krenuo porazima od Kuzmanova i Mahrčaka, igrača čelendžer nivoa, da bi na Australijan openu ispao od Nadala u prvom kolu, gde ga žreb baš i nije mazio.

Prve pobede zabeležio je u Buenos Ajresu, turniru koji je ranije osvajao, ali ga je zaustavio Kecmanović u četvrtfinalu. Još dva slaba nastupa u Južnoj Americi, nagoveštavali su da Đerea čeka teška godina.

Posle Sardinije i prelaska sa čelendžera na viši nivo turnira, usledila je serija očajnih rezultata.

Naročito bolan je bio poraz u Beogradu, na domaćem terenu od Italijana Mađera, a pobede su protiv njega beležili i Hačanov koji igra očajno ove godine, kao i Londero po drugi put ove sezone, na turniru u Madridu.

Đerea su loše partije koštale pada na 52. mesto, a sezona na šljaci, kada po pravilu pravi najbolje rezultate, bliži se kraju.

Ni najmlađi među njima, Miomir Kecmanović ne briljira u 2021. godini.

Solidan početak u Australiji kada se plasirao u četvrtfinale jednog od pripremnih turnira, pa samo drugo kolo Australijan opena gde je propuštena šansa da se protiv Manarina prođe i dalje, nagovestili su sezonu u kojoj do sada nije bilo prevelikih padova, ali ni nekih velikih pobeda.

Četvrtfinala u Buenos Ajresu i Beogradu, samo jedna pobeda na četiri nastupa na masters turnirima i činjenica da od svojih devet pobeda, nijedna nije došla protiv iole ozbiljnijeg igrača, ako ne računamo Felisijana Lopeza, koji je odavno van teniskog vrha, govori da naš mladi as nije napravio iskorak na sledeći nivo, zbog čega se već dugo vrti između 40. i 50. mesta na ATP listi.

Miomir Kecmanović
Miomir Kecmanović. Foto: Srdjan StevanovicStarsportphoto

Ipak, za razliku od Lajovića i Đerea, njemu brže podloge mnogo više odgovaraju, pa bi trebalo očekivati da će u nastavku sezone doći i bolji rezultati i neki ozbiljniji skalp.

Iako pozicije na ATP listi nisu takve da bi se još sada uključio alarm, činjenica je da već neko vreme nijedan teniser ne uspeva da napravi rezultat vredan pažnje.

Niko ne očekuje da to budu nastupi u rangu Novaka Đokovića, ali smo navikli da uvek bar jedan teniser iskoči i napravi rezultat vredan pažnje.

Možda je i pandemija imala veliki uticaj, jer mnogi svetski igrači ne igraju na nivou na koji smo navikli, ali nam je slučaj do skora anonimnog Aslana Karaceva, pokazao da su ovakve situacije dobra prilika da se napravi bum i iskorak u klasu iznad.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar