Novak Đoković Foto: Patrick Hamilton / Zuma Press / Profimedia

Ovo teško da će iko nadmašiti.

Novak Đoković, prvi reket sveta i najdominantniji teniser u istoriji „belog sporta“, oborio je rekord čuvene Nemice Štefi Graf i sa 378 nedelja na prvom mestu ATP liste postao apsolutni rekorder svetskog tenisa.

PROČITAJTE JOŠ...

Đoković je nakon prošlogodišnjih skandaloznih odluka prvo Australijanaca da ga deportuju, a potom čelnika ATP-a da „kazne“ Vimbldon tako što teniserima neće biti dodeljeni bodovi za nastup na ovom grend slemu, savršenim nasutpima početkom godine uspeo da se vrati na sam vrh osvojenom titulom na Australijan openu.

Novak je tako postao prvi teniser koji je do prvog mesta došao nakon što je prethodno bio petoplasirani na rang-listi, čime je nadmašio velikane poput Pita Samprasa, Andrea Agasija, Karlosa Moju i mladu nadu Karlosa Alkaraza, koji su to uspeli sa četvrte pozicije.

No, Đoković je, što je još važnije za navijače, na taj način trasirao put ka večnosti, pošto je stekao uslove da nadmaši Grafovu, koja je u izuzetno bogatoj karijeri na čelu WTA liste provela 377 nedelja.

Koliko je ovo veliki uspeh pokazuje i sledeći podatak – Đoković je daleko iza sebe ostavio Rodžera Federera, koji je na čelu ATP liste proveo 310 nedelja, nakon čega slede Pit Sampras (286), Ivan Lendl (270), Džimi Konors (268), a najbliži aktivni teniser je Rafael Nadal sa 209 nedelja.

Od igrača koji su aktivni na čelu ATP karavana nalazili su se Endi Mari (41 nedelja), Karlos Alkaraz (20 nedelja), i Danil Medvedev (16).

Upravo bi Alkaraz u narednim nedeljama mogao da „preskoči“ Đokovića na prvom mestu ATP liste, o čemu možete više da pročitate u zasebnom tekstu.

BONUS VIDEO Đoković se u broju osvojenih grend slemova izjednačio sa Nadalom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare