Foto: EPA-EFE/YOAN VALAT

Do 23 se u Parizu odbrojava od sedam do nule. Od ovog ponedeljka će se odbrojavati od šest "nadole" jer je Novak Đoković u Parizu preskočio prvu prepreku ka osvajanju Rolan Garosa. Aleksandar Kovačević, momak simpatične priče o poreklu, barem za srpske navijače, nije mogao da napravi veći problem srpskom teniseru (6:3, 6:2, 7:6(2)).

Foto: Nova.rs

Đoković je meč počeo polako, kao da želi da uhvati svoj ritam. Uopšte je to najčešći savet teniskih trenera kada se prvi put igra meč na novom terenu. Jeste Đoković odradio trening sa Kovačevićem dva sata ranije na istom mestu, ali je takmičarski tenis potpuno drugačiji od zagrevanja.

To paralelno zagrevanje bilo je u najmanju ruku neobično, ali nije bilo ničega neobičnog na onome što se dešavalo na samom terenu. Đoković je imao potpunu kontrolu, a kada je ubacio u brzinu više Amerikanac koji odlično govori srpski nije mogao mnogo da mu našteti.

PROČITAJTE JOŠ

Novak je ovaj susret iskoristio kao neku vrstu unapređivanja forhenda kojim se uglavnom služio, dok bekhend često nije koristio kao oružje, već samo kao način da ostane u poenu (posle odigranih set i po nije imao nijedan viner iz bekhenda).

Srpski teniser je posle podizanja nivoa sredinom prvog seta i u drugom iskoristio recept koji je godinama usađivao Toni u igru Rafaela Nadala. Tražio je od njega da uvek napravi veliki pritisak na prvi servis gem u setu i da tako dođe do prednosti koju bi kasnije mogao da koristi. Uz sve to je na tribinama bilo i zastavamo na kojima je pisalo „Volimo Rafu“, što samo pokazuje koliko Španac, ljubimac pariske publike, nedostaje turniru.

Implementirao je neke delove igre svesno ili podsvesno Đoković po ugledu na rivale, a ukoliko bi na jednom mestu trebalo da se koristi postulatima kojima se vodi Rafael onda je to sigurno „Filip Šatrije“. Nadal je 14 puta podizao titulu, pa nema nikakve dileme da nije loše iskoristiti neke njegove obrasce.

Foto: AP Photo/Jean-Francois Badias

Ovog puta je tu „foru sa Majorke“ uradio Đoković na početku drugog seta kada je napravio vrlo brzo brejk i stigao do 2:0. Od tog trenutka i onih 1,01 na kladionici su delovali kao poklon kvota. Meč je krenuo u samo jednom smeru. Kada je i treći set počeo na isti način, brejkom u prvom gemu (i to bez izgubljenog poena). Mogao je da dođe i do dvostrukog brejka, ali je te lopte propustio. Nije to napravilo preveliki problem Đokoviću koji je meč rutinski priveo kraju, baš onako kako je to toliko puta do sada uradio na istom ovom mestu. Na mestu na kom je dva puta podigao „Kup musketara“.

Đoković je bio hladan, proračunat, odrađivao je posao onako kako treba. Nije bilo previše energetske, ali ni emotivne potrošnje. Pravu reakciju na sve što se dešava na terenu nismo ni videli.  Osim onog jednog trenutka kada je reagovao kada je sudija odlučio da zove „nec“ posle servisa. Đoković je iznerviran prišao do sudije poručio mu da se ne slaže sa njegovim odlukama, pretrpeo je salvu zvižduka, a onda je par minuta kasnije pobedonosno podigao pesnicu zbog osvojenog gema. Slično je bilo i nakon što je vratio brejk u trećem setu. Usledio je poneki zvižduk sa tribina, Đoković je prkosno podigao pesnicu odmah ispred sudije gledajući ka publici i usledili su zvižduci. Nastavili su se i nakon što je počeo sledeći gem. Bila je to neophodna iskra Novaku da dovrši posao u prvom kolu.

Novak Đoković i sudija na Rolan Garosu
Foto: Nova.rs

To samo pokazuje da je čovek na zadatku i da je upravo srušena ona najmanja od sedam domina. Na najvećoj u ovoj trenutku stoji veliki broj 23, upravo onaj koji bi mu obezbedio možda i večni rekord. Ukoliko ga sam tokom godina ne bude unapredio. Broj grend slem je sada apsolutni fokus Đokovića koji je neposredno pre početka turnira proslavio 36. rođendan.

Novak je postavio ton ne samo meču, nego i navijačima koji su se nalazili na tribinama. Imao je takvu kontrolu susreta, da je i publika bivala glasnija kada god bi Kovačević izveo neki bolji udarac. To mu Novak to često nije dozvoljavao i uglavnom bi na jedan takav potez odgovarao sa tri dobra. Jedino je zabrinjavajuć bio drugi deo trećeg seta, ali je i tada Đoković uspeo da se iščupa. Ti momenti krize su mogli da zakomplikuju meč, ali Đoković je u taj-brejku rešio meč.

Srpski teniser je rutinski odradio posao i ovo je daleko od onog nivoa koji će mu biti neophodan u završnim fazama turnira. Znao je koliko je dovoljno da se pregura potencijalno neugodna prepreka u prvoj rundi, pa se tako i ponašao.

Sada je na redu Marton Fučovič gde bi trebalo očekivati da Đokovićev nivo bude za nijansu viši.

BONUS VIDEO 22 grend slem titule, 22 neverovatna udarca Novaka Đokovića