Foto: AP Photo/Jean-Francois Badias

Sve zanimljive detalje sa meča pročitajte u blogu Nova.rs

Srpski teniser Novak Đoković plasirao se u drugo kolo Rolan Garosa, pošto je sa 3:0, po setovima 6:3, 6:2, 7:6 (1), pobedio američkog tenisera srpsko-bosanskog porekla Aleksandra Kovačevića.

Meč je trajao dva sata i 29 minuta, a Đoković će u narednoj rundi igrati protiv mađarskog tenisera Martona Fučoviča.

PROČITAJTE JOŠ:

Nikada Novak nije poražen u prvom kolu Rolan Garosa, pa je ta tradicija nastavljena i ove godine. Sada mu je skor u prvom kolu u Parizu 19-0.

U sva tri seta je Srbin dominirao, nije dozvolio rivalu da se razmaše, a Kovačević je grešio više nego što je dozvoljeno igračima njegovog kalibra u ovakvom meču. U prva dva seta Aleks nije uspeo da uzme više od jednog poena na Novakov servis po gemu, a tek u trećem se razigrao i ozbiljno zapretio.

Đoković je igrao bez steznika na laktu, videlo se da je podigao nivo igre u odnosu na prethodne turnire, iako ni sada nije bio ni blizu maksimuma.

Zanimljivo je da su na tribinama bili i navijači Rafaela Nadala, koji su imali zastavu sa natpisom „Volimo Rafu“, ali tokom meča nisu mnogo provocirali Novaka.

Meč je počeo lakim servis gemom za srpskog predstavnika, ali je i Kovačević pokazao zube u uvodna četiri gema. Na samo početku delovalo je da su tribine neobično prazne, ali su navijači počeli da dolaze sredinom prvog seta.

U šestom gemu prvog dela Novak je pri rezultatu 30:30 nadigrao rivala u razmeni, a onda je moćnim forhendom došao do brejka. Već tu je bilo jasno da će brzo povesti i u setovima, pošto je i potvrda brejka došla sa nulom.

Nije Đoković mnogo zapinjao na servis Kovačevića koji je smanjio na 5:3, ali je Novak divno kombinovao udarce i zatvorio prvi set sa 6:3.

PROČITAJTE JOŠ:

Početkom drugog bilo je jasno da Kovačević ni u čemu ne može da parira Novaku. Odmah je Srbin stigao do brejka, pošto je Kovačević imao mnogo grešaka u gemu.

Potvrdio je lako Srbin brejk, poveo sa 2:0, a malo je falilo da odmah dođe i do duplog brejka. To je možda izbegnuto u trećem gemu, ali nije nešto kasnije, kada je Đoković došao do 4:1. Lako i brzo je Novak stigao do 40:0 u narednom gemu, ali je Kovačević iznenadio riternom i produžio igru. Nije gem još dugo potrajao, pa je na semaforu stajalo 5:1.

Vezao je američki teniser četiri poena na svom servisu, smanjio je na 5:2, ali je opet grešio i Đoković je rešio set sa 6:2.

Treći set bio je verovatno i najzanimljiviji i najdinamičniji, pošto je Kovačević podigao nivo igre, pre svega u odbrani.

Novak je odmah stigao do brejka i to sa nulom, ali je Kovačević mogao da uzvrati odmah u narednom gemu. Umesto toga propustio je tri vezane brejk lopte, a Srbin se tokom gema posvađao sa sudijom zbog lošeg rada uređaja koji signalizira nec. Dobio je Novak naredni poen, što je proslavio uz urlik „Tooooo“. Sjajnim servisom je rešio gem u svoju korist – 2:0.

Kovačević je opet bio nesiguran, ali je ipak spasao tri brejk lopte i došao do prvog gema u trećem setu. Sve do šestog gema nije bilo brejka, a onda je Aleks napao Novakov servis i uspeo da poremeti njegovu igru na kratko. Pogrešio je Srbin u razmeni u ključnom poenu, a Kovačević je stigao do brejka uz osmeh, zbog čega je dobio i ovacije navijača.

Odgovor Novaka je bio moćan, iskoristio je prvu brejk loptu i nakon razrađenog poena završio gem efektnim vinerom za 4:3. Potvrdio je brejk i bio je Novak samo na korak od pobede, ali se Kovačević nije predao.

Foto: Nova.rs

Američki predstavnik je najpre uzoe gem na svoj servis, a onda je iznenadio rivala. Pri rezultatu 15:30 sa tribina se jedan navijač razdrao „Allez Roger“, a nakon toga je Novak napravio grešku zbog koje je morao da se suoči sa dve brejk lopte. Đoković je poklekao i u narednom poenu, pa je Aleks stigao do brejka.

Potpuno je preokrenuo Kovačević, osigurao je odlazak u taj-brejk, ali je i Novak učinio isto.

Đoković je moćno otvorio taj-brejk, poveo je sa 3:0, zatim je došao do novog mini-brejka za 5:1, a onda je vezao još dva poena i zatvorio meč.

Đoković u Parizu ima šansu da se domogne 23. grend slem titule, čime bi prestigao Rafaela Nadala na večnoj listi. Sa titulom na Rolan Garosu Novak bi mogao da se vrati i na prvom mesto ATP liste, a već u prvom kolu pokazao je koliko je ozbiljan u pomenutim namerama.

Đoković - Kovačević 6:3, 6:2, 7:6(1)

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar