Novak Đoković, Novak Djoković
Foto: TANJUG/Christophe Archanbault, Pool via AP

Bio je kraj prve decenije 21. veka i najbolja godina u karijeri Rafaela Nadala. Tokom 2010. Španac je osvojio tri grend slema, dok je samo Australijan open pripao Federeru.

PROČITAJTE JOŠ

Rivalstvo dvojice tenisera bilo je na vrhuncu i tek se rasplamsalo, a mediji su se pitali da li Nadal sa tri titule te godine i ukupno devet u karijeri u tom trenutku može da stigne Federera koji je imao neverovatnih 16 i bio apsolutni rekorder.

O Novaku Đokoviću se pričalo sporadično, kao čoveku koji može da ih savlada, da im napravi problem i osvoji neki masters, ali u priču o grend slemovima sa jednom titulom, osvojenom u Australiji 2008. godine nije mogao da uđe.

A onda se tok teniske istorije potpuno promenio. Đoković je započeo svoju surovu dominaciju u deceniji koja je usledila obarajući i postavljajući rekord za rekordom.

Rivalstvo Federera i Nadala dobilo je trećeg učesnika i počela je priča o velikoj trojci, da bi padom Federera zbog godina polako postalo doba „Rafolea“.

Foto: EPA-EFE/CAROLINE BLUMBERG

Titulom na Rolan Garosu ove godine, Đoković je stavio tačku i na to rivalstvo i poslao poruku da teniski svet ima samo jednog vladara.

Kada se pogleda period od deset godina, od 2011. do danas, Đoković je osvojio 18 grend slem titula i stigao do ukupno 19 u karijeri.

Sa druge strane, neprikosnoveni Federer je u istom periodu osvojio tek četiri, dok je Nadal uspeo da dođe do 11 uglavnom dominirajući na Rolan Garosu.

Njih dvojica su u zbiru sa 15 grend slem titula osvojili manje nego što je to sam uradio Đoković u istom periodu.

Ta brojka možda i najbolje pokazuje sliku Novakove dominacije i razlike u odnosu na svoja dva najveća rivala.

Foto: EPA-EFE/Laurence Griffiths / POOL

Ako u igru uključimo i titule na turnirima masters serije, Novak je osvjio 31 od ukupno 36 koliko ih ima u karijeri. Osvojio je i četiri završna turnira od ukupno pet i u tom segmentu ubedljivo nadmašio najveće rivale.

U tom periodu Federer i Nadal su osvojili 28 masters titula i samo jedan završni masters.

I broj nedelja na vrhu ATP liste potpuno izražava Đokovićevu decenijsku dominaciju.

Čak 325. nedelja je Novak u tom periodu proveo na vrhu liste dok su Španac i Švajcarac zajedno proveli skoro tri puta manje – 132 nedelje.

Žargonski rečeno, Đoković je „obrnuo igricu“, titulom u Parizu, lizbio je jedan od poslednjih argumenata iz ruke svima koji su osporavali njegovu vladavinu.

Ostao je samo onaj o ukupnom broju osvojenih grend slem titula, jer Novak još uvek zaostaje za jednu, ali deluje kao pitanje trenutka kada će i taj broj preći na Novakovu stranu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare