Nikoloz Basilašvili
Foto: EPA-EFE/RAY ACEVEDO

Život van terena mogao bi skupo da ga košta

Kada čujete reči skandal i tenis u istoj rečenici verovatno vam prvo na pamet padne Nik Kirjos i njegovi nestašluci, ali sada pažnju zaokuplja njegov kolega Nikoloz Basilašvili.

PROČITAJTE JOŠ:

Teniser iz Gruzije je u karijeri osvojio pet titula – dve je osvojio u Hamburgu, po jednu u Dohi i Minhenu i to obe ove sezone, ali je 2018. godine bio šampion i u Pekingu, što se smatra njegovim najvećim uspehom u karijeri. Uspeo je da prošle godine dogura i do finala Indijan Velsa, a trenutno je 36. na ATP listi.

Najbolji rang u karijeri bio mu je 16. mesto, ali je ove sezone usledio veliki pad u njegovim igrama. U 2022. ima skor od 12 pobeda i 22 poraza, a trenutno je u seriji od četiri neuspeha. Razlog tome može se naći u njegovom ponašanju van terena, jer ne važi za mnogo poželjnu ličnost.

Basilašvili van terena ima problem sa novcem i ženama. Najpre su u maju 2021. godine objavljene informacije da se Nikoloz i dalje nalazi pod istragom zbog optužbi da duguje čak 1,5 miliona dolara gruzijskom biznismenu.

Biznismen se zove Irakli Kačarava i upravo on ga je finansirao u ranijoj fazi karijere dok se još nije probio u vrh svetskog tenisa.

Naime, Basilašvili nije ispunio dogovor koji je potpisao 2015. godine, pa je podvrgnut pravnom postupku. Teniser je odbio da plati pomenutu svotu novca, jer je smatrao da je ona prevelika.

Kačarava je 2015. godine naveo da će finansirati Basilašvilija u zamenu za 30 odsto onoga što teniser zaradi kada dospe do 50 najboljih na svetu, plus deo od sponzorskih i reklamnih aranžmana. Ipak, dogovor nije ispoštovan kada je Basilašvili pre četiri godine prvi put ušao među 50 najboljih na svetu.

Istraga još nije gotova, a nije nemoguće da teniser bude proglašen krivim i upadne u velike finansijske probleme.

Kada je reč o novcu i Basilašviliju reč, nedavno su poznati teniski portal „gotennis.ru“ i „puntodebreak.com“ preneli informacije o sumnjama da Basilašvili namešta mečeve.

Naime, sumnja se da je Gruzijac namestio meč još 2016. godine, a ovo trenutno istražuje Međunarodna teniska agencija za integritet (ITIA). Istraga se sprovodi u nekoliko zemalja, a ukoliko se ovi navodi dokažu kao istiniti, Gruzijac, koji je u karijeri osvojio pet ATP titula, mogao bi da se suoči sa privremenom, možda čak i doživotnom zabranom igranja tenisa.

Na udaru se nije našao samo on već i ruski kolega Aslan Karacev. Njih dvojicu povezuje trener Jahor Jacik, koji im je nudio novac kako bi nameštali mečeve. Kako je preneo nemački portal ZDF, pozivajući se na podatke iz istrage koju je sproveo ITF, Karacev je navodno učestvovao u pet mečeva kod kojih su primećena čudna ulaganja na kladionicama, od čega dva padaju pod period tokom kog je sarađivao sa Jacikom. Takođe, Karacev i Jacik su bili predmet istrage francuske policije tokom Rolan Garosa, o čemu je pisao francuski L’Ekip.

Kada je u pitanju Basilašvili, njegov meč na Vimbldonu 2021. godine u konkurenciji dublova je takođe pod istragom. Tom prilikom je navodno na gubitak meča u kom su on i Radu Albot iz Moldavije poraženi od Martona Vučovića i Stefana Travalje nakon preokreta uloženo preko pola miliona dolara.

Pored tih problema, Basilašviliju ne sija ni na ljubavnom planu, naprotiv, baš mu se „mrači“.

Foto: EPA-EFE/RAY ACEVEDO

Gruzijski teniser je bio uhaphšen zbog napada na bivšu suprugu Neku Dorokašvili, a protiv njega se trenutno vodi sudski postupak u rodnoj zemlji. Bivša devojka ga je optužila za porodično nasilje i maltretiranje, a suđenje traje od 2020. godine.

Istragom je utvrđeno da je posle svađe u predgrađu Tbilisija, Basilašvili napao svoju bivšu ženu N.D. 2020. godine, a ubrzo nakon toga je i uhapšen. Irma Tčkadua, koja je tada zastupala tenisera, rekla je da Basilašvili demantuje optužbe, a kaucija je bila određena na 100.000 larija, tj. skoro 29.000 evra.

PROČITAJTE JOŠ:

Međutim, tu nije bio kraj, te ostaje da se vidi kakva će biti poslednja odluka suda kada je reč o tom slučaju. Što se tiče priče Neke i njene priče, ona je istakla da je od dana venčanja sve krenulo po zlu.

„Tokom venčanja saznala sam da se viđa sa drugom osobom. Na dan venčanja žena treba da bude srećna, a ja sam bila vrlo nesrećna. Izuzetno mi je teško o tome da pričam,“ istakla je Dorokašvili.

Ubrzo nakon svadbe, Basilašvili je postao i fizički nasilan.

„Vrlo je bolelo, ali emotivno je bilo još teže. Nisam razumela šta se dogodilo. Pet-šest meseci posle venčanja počeo je da me ponižava i vređa, a počelo je i fizičko nasilje. Sipao mi je hladnu vodu u uho, čupao me za kosu, stavljao mi hranu na glavu“, dodala je i naglasila da ju je Basilašvili ponižavao tokom trudnoće i vređao članove njene porodice.

Zbog svega navedenog, Basilašvili ni na terenu više ne može da bude najbolja verzija sebe. Slučajevi tek treba da dobiju epilog, a Basilašvili će verovatno do konačnih presuda i te kako strepeti za svoj ugled, ali i budućnost.

BONUS VIDEO Novak Đoković na provokacije odgovorio poljupcem

Pratite nas i na društvenim mrežama:

FacebookTwitterInstagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar