Borna Ćorić, Dustin Brown, Nikolay Davydenko
Foto: EPA-EFE/ERIK S. LESSER/EPA/PAUL BUCK/ALI HAIDER

I najveći umeju da kiksnu na “manjim” preprekama

Španski teniser Rafael Nadal imao je šansu da u Sinsinatiju postane čak i prvi igrač sveta, a uz to i da se približi Novaku Đokoviću na jednu masters titulu zaostatka, ali u tome nije uspeo.

PROČITAJTE JOŠ

Ne samo da nije uspeo, nego nije bio ni blizu, jer ga je hrvatski teniser Borna Ćorić pobedio sa 2:0 (7:6, 4:6, 6:3) već u drugom kolu.

Hrvat se dugo mučio sa povredom, bio je van terena mesecima, ali je napornim radom uspeo da se vrati na najveću scenu. Ćorić je nakon Nadala „nanizao“ i pobede protiv Roberta Bautiste Aguta i Feliksa Ože Alijasima, pa je tako izborio plasman u polufinale Sinsinatij, gde ga čeka okršaj sa Kameronom Norijem, prošlogodišnjim osvajačem Indijan Velsa i ovogodišnjim polufinalistom Vimbldona.

Međutim, trijumf protiv Nadala biće posebno upamćen, jer je njim Borna ušao u grupu tenisera koji imaju pozitivan skor sa Špancem.

Naime, Hrvatu je ovo bila treća pobeda nad Nadalom u karijeri, a druga u Sinsinatiju.

Njih dvojica su se na pomenutom Mastersu sastali i 2016. godine kada je Borna kao 20-godišnjak slavio vrlo lako sa 6:1, 6:3. Još senzcionalnija je bila njegova pobeda 2014. godine u Bazelu kada je takođe sa 2:0 bio uspešniiji od Rafe u njihovom prvom međusobnom okršaju i tako najavio da će mu uvek biti „rak rana“.

Da ne bude sve tako crno za Španca i on je slavvio dva puta. Prvi put na US Openu 2015. godine u četiri seta, a jedinu ubedljivu pobedu odneo je 2017. godine na Mastersu u Kanadi.

Borna je trenutno 152. igrač sveta, ali će od ponedeljka doživeti veliki skok na listi, a ostaje da se vidi koliko jer to zavisi od polufinala i finala u Sinsinatiju.

Foto: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Nadal jeste imao mnogo problema sa povredama u poslednje vreme, ali i dalje ne želi da se povuče. Sigurno da ćedo kraja karijeri želeti da se još koji put sastane sa Bornom i popravi negativan skor koji ima.

Postoje dva tenisera koja nikada nisu izgubila od Nadala, a po dva puta su ga „poslali“ kući.

Jedan od njih dvojice je Dastin Braun, koji trenutno ima 37 godina, a nastupa pod zastavom Nemačke. Braun je poznat po svojoj dugoj kosi, a na terenu je važio za atraktivnog igrača, od koga nikada ne znate šta da očekujete. Mnogi misle da je mogao više da se koncentriše na tenis i pruži još bolje partije na turu, ali će bar ostati poznat kao Nadalov „dželat“.

Rafu je najpre srušio u Haleu 2014. godine sa 2:0, da bi mu još bolniji poraz naneo na Vimbldonu godinu dana kasnije. Tada je slavio u četiri seta sa 7:5, 3:6, 6:4, 6:4 i izbacio Nadala već u drugom kolu. Poznato je da je Rafi Vimbldon najslabiji grend slem, a nije ga osvojio još od 2010. godine. Poraz od Brauna bio mu je ukupno treći u drugim rundama Vimbldona, a sezonu nakon toga nije ni učestvovao na jedinom grend slemu na travi.

PROČITAJTE JOŠ

Aleks Koreča takođe nikada nije poražen od Rafe, a ima isto pobeda kao Braun. Nadalov sunarodnik slavio je dva puta u tri seta protiv Rafe, jednom na šljaci, a drugi put na tvrdoj podlozi.

Najpre je slavio u Barseloni 2003. godine, da bi iste sezone izbacio Nadala i sa Mastersa u Madridu.

Koreča je u karijeri stigao najviše do drugog mesta na ATP listi, osvojio je 17 titula, a bio je i dvostruki finalista Rolan Garosa.

Još jedan bivši teniser koji je uspešniji od „Kralja šljake“ u međusobnim duelima je Rus Nikolaj Davidenko.

Zanimljivo je da su njih dvojica odigrali 12 mečeva, a Davidenko je bio bolji šest puta. Takođe, treba napomenuti da su se sastali u tri finala i u sva tri se radovao Rus.

Prvo su igrali u Majamiju 2008. godine, naredne sezone su se sastali u Šangaju, da bi poslednju pobedu u finalima, Davidenko odneo 2010. u Dohi.

Foto: EPA/STRINGER

Rus i Španac se nikada nisu sastali na grend slem turnirima, a Davidenko je od Šangaja 2009. do Dohe 2011. četiri puta zaredom „razoružao“ Rafu. Ipak, poslednji međusobni duel pripao je Nadalu, koji je na Mastersu u Madridu 2012. godine slavio sa 6:2, 6:2.

Davidenko je sredinom 2000. važio za jednog od najboljih igrača na svetu, a ukupno je u singlu osvojio 21 trofej.

Najmanje poznat teniser koji ima pozitivan skor protiv Nadala je Dominik Hrbati, bivši slovački teniser. On nikada nije uspeo da uđe među deset najboljih na svetu (bio 12. na ATP listi), a najveći uspeh na grend slemovima mu je polufinale Rolan Garosa 1999. godine. Slovak je u karijeri uspeo da se domogne šest titula, ali sa Nadalom ima skor 3-1.

OD 2003. do 2005. njih dvojica su se sastali tri puta i Hrbati se radovao u Lionu i Ouklendu dva puta. Jedini put kada je Nadal napustio teren sa osmehom bilo je 2005. u Barseloni kada je u šesnaestini finala izbacio Slovaka sa 2:0. Te sezone je i osvojio titulu u Barseloni bez izgubljenog seta.

Foto: EPA-EFE/JAKUB GAVLAK

Pogađate ko je poslednji teniser sa liste onih koji imaju pozitivan skor sa Nadalom? Ne grešite. U pitanju je Novak.

Najveće rivalstvo u istoriji tenisa traje i dan-danas, a svi ljubitelji tenisa se nadaju da bar još nekoliko godina njemu neće doći kraj.

Novak i Rafa sastali su se 59. puta, a Srbin je i dalje u prednosti sa 30 pobeda, iako je poslednji duel dobio Nadal na Rolan Garosu sa 3:1.

Njihovo rivalstvo i nadmetanje je svakako posebna tema o kojoj se može pisati danima, a sada je dovoljno reći da su se čak 29 puta sreli u finalu.

I što se tog parametra tiče uspešniji je Đoković sa 16 pobeda i 13 poraza, ali se nadamo da se neće na ovome i zaustaviti.

BONUS VIDEO Novak kao maneken, Đoković prošetao modnom pistom

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar