Rafael Nadal ATP Rim
Foto: EPA-EFE/ETTORE FERRARI

Rafael Nadal je nakon velike drame i preokreta uspeo da slavi protiv Denisa Šapovalova sa 3:6, 6:4, 7:6 (3), a Kanađanin će dugo žaliti za dve meč lopte koje nije iskoristio.

„Kralj šljake“ ne da nije uspeo da opravda svoje zvanje u prvom setu, već je od prvog minuta susreta bio u podređenom položaju.

Niko nije mogao ni da nasluti da će gledati tako dug susret koji je trajao tri sata i 28 minuta, sa mnogo preokreta i drame.

PROČITAJTE JOŠ

Meč je odlučen u taj-brejku trećeg seta iako je u prethodnom gemu Šapovalov propustio dve meč lopte. Nadal je ostao miran u tajb-brejku i pokazao zbog čega je jedan od najboljih u istoriji.

Iako se mučio sa servisom tokom čitavog meča u ovoj deonici je sjajno servirao, dok je Šapovalov pravio greške kakve mu se nisu dešavale ranije. Poveo je Nadal sa 4:1 u taj-brejku, a zatim i 6:2, te lako meč priveo kraju.

Kanadski teniser je trenutno 14. na ATP rang listi, a uspeo je da počisti najtrofejnijeg igrača na šljaci svih vremena (61 titula) u prvom setu.

Poveo je sa 4:0 u prvom setu i to tako što je dva puta oduzeo servis rivalu. Uspeo je Nadal da se trgne i da smanji na 4:3, a onda je usledio maratonski gem na servis Nadala.

Imao je Šapovalov čak tri set lopte, pre nego što je četvrtu uspeo da osvoji za 6:3.

Niko tada nije otpisao velikog šampiona, ali se i njegova supruga Marija Ćiska Pereljo ozbiljno zabrinula kada je u drugom setu videla rezultat na semaforu 3:0.

Identična situacija kao u prvom setu, samo što je ovog puta Šapo napravio samo jedan brejk.

Rafael Nadal ATP Rim
Foto: EPA-EFE/ETTORE FERRARI

Otpisali su svi Nadala, a on je još jednom uspeo da ustane iz nokdauna. Osvojio je tri gema u nizu, oduzeo servis rivalu i spasao brejk loptu za 3:3.

Sevali su sjajni udarci sa obe strane, a Kanađanin je u tom trenutku malo „pao“ i nije uspeo da igra brže od Nadala, što mu je donosilo prednost tokom većeg dela meča. Uspeo je u sledećem gemu Nadal da napravi brejk za 4:3, a onda rutinski priveo set kraju.

Ipak, drame nije nedostajalo ni u poslednjem setu. Poveo je Kanađanin sa 3:1, nakon što je Rafi oduzeo servis.

Odlučio je Rafa da odgovori i učinio je to ekspresno. Odmah je vratio brejk, poveo sa 40:0, propustio jednu, ali iskoristio sledeću loptu za gem.

Onda je usledila prava rezultatska klackalica. Oba tenisera su osvajala gem na sopstveni servis (Rafa imao jednu brejk šansu), do rezultata 6:5.

Imao je Šapovalov dve meč lopte, ali je oba puta Nadal uspeo da ga nadmudri i uprkos lošim servisima. Na kraju je Nadal uspeo da uvede meč u taj-brejk.

A onda je Rafa napravio dve velike greške, slao lopte u aut, pa je Šapovalov stigao do meč lopte. Nakon duge razmene je Šapovalov pogrešio, ali se uskoro izborio za drugu meč loptu. Ni nju nije uspeo da iskoristi, a videlo se da Rafa nema previše poverenja u servis.

Rezultati osmine finala turnira u Rimu

Đoković – Davidovič Fokina 6:2, 6:1

Opelka – Karacev 7:6(6), 6:4

Cicipas – Beretini 7:6(3), 6:2

Nadal – Šapovalov 3:6, 6:4, 7:6 (3)

Delbonis – Ože-Alijasim 7:6(3), 6:1

Zverev – Nišikori 17.30

Bautista Agut – Rubljov 18.40

Tim – Sonego 19.00

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram