Karlos Alkaraz
Karlos Alkaraz; Foto: EPA-EFE/Antonio Lacerda

"Novi Nadal" je konačno postao Karlos Alkaraz. Više ga niko ne određuje u naslovima kao "Španski tinejdžer", "Špansko čudo" ili "Velika nada tenisa", konačno se izborio za to da se njegovo prezime koristi bez drugih određenja.

Alkaraz je postao najmlađi od svih aktivnih igrača koji je ušao u Top 20. Na sva zvona se najavljivala mogućnost da Španac postane deo samog teniskog krema, a to ga nije nimalo omelo u nameri da u Rio de Žaneiru osvoji titulu.

PROČITAJTE JOŠ

Savladao je Dijega Švarcmana, trenutno 13. igrača planete, za 88 minuta i to sa 6:4, 6:2. Da to nije bila nikakva slučajnost svedoči i koje rivale je pobedio na putu ka tituli. U prvom kolu je srušio Đaumea Munara, a to je bilo i te kako očekivano. Onda je redom rušio specijaliste za šljaku i poznata teniska imena. Savladao je Federika Delbonisa, zatim i Matea Beretinija, da bi u polufinalu bio bolji i od Fabija Fonjinija.

Nimalo lak put koji je pokazao da je tenis dobio novu tenisku zvezdu.

Na kraju je u finalu protiv Švarcmana slavio, a onda se bacio na kolena. Prekrio je glavu rukama i spustio se gotovo do šljake. Bio je pod utiskom onog što je upravo uspeo da uradi, dok je čitava njegova loža skakala od radosti, on i dalje nije mogao da shvati šta je uradio.

Upravo to je poručio i nakon finala.

„Iskreno ne mogu da poverujem. Bila je ovo sjajna nedelja i igrao sam na odličnom nivou. Ovo je prvi turnir za mene na šljaci nakon dosta vremena, srećan sam sa izdanjima koje sam imao čitave nedelje. Osećam se fantastično sada“, rekao je Alkaraz.

„Mislim da je ovo moja igra. U pitanju je mnogo različitosti. To je ključ kako sam dobio meč. Znam kako Dijego igra i ovo je mnogo važno za mene“, poručio je Alkaraz.

Turnir u Brazilu ima posebno mesto u karijeri Alkaraza jer je upravo ovde kao 16-godišnjak upisao i prvu ATP pobedu (tada je bio 406. na rang listi).

Uspon

Samo dve godine kasnije je došao do toga da osvaja titulu u Rio de Žaneiru, a za 18. rođendan je imao poklon kakav je samo mogao da sanja. Igrao je protiv Rafaela Nadala, najboljeg tenisera Španije u istoriji, pred publikom u Madridu (6:1, 6:2), domaća publika je već tada shvatila da gleda zvezdu u usponu.

Do prve ATP titule je stigao u Umagu 2021. godine sa zavijenom desnom rukom zbog problema sa laktom (73. mesto na svetu). Na US Openu je prošle godine napravio čudo trijumfom nad Stefanosom Cicipasom u trećoj rundi nakon maratona od pet setova (6:3, 4:6, 7:6(2), 0:6, 7:6(5)), a onda je za kraj godine u Milanu osvojio turnir za mlade teniske nade.

Malo je nedostajalo da u trećoj rundi iznenadi Beretinija na Australijan openu. Italijan je poveo sa 6:2, 7:6(3), a onda je Alkaraz odgovorio sa 6:4, 6:2. Pao je na kraju u supertaj-brejku sa 10:5. Ipak, nije to ostavilo mnogo gorčine jer je šestog tenisera sveta naterao da na terenu provede četiri sata i 13 minuta.

ATP rekorder

On je trijumfom u Brazilu postao i rekorder među aktivnim igračima na ATP turu. Naime, postao je najmlađi igrač u Top 20 od svih koji i dalje nastupaju.

Uradio je to sa 18 godina i devet meseci, dok je sunarodniku Nadalu trebalo mesec dana više da dođe do vrha. Rišar Gaske je to uspeo da uradi sa 19 godina i dva dana, dok je još jedna velika teniska nada Feliks Ože-Alijasim to uradio sa 19 godina i 11 dana.

Đoković je ušao u Top 20 sa 19 godina i četiri meseca. Jedna pomalo šaljiva statistika kaže i da Alkaraz sada ima više titula na šljaci na turnirima 500 nego Rodžer Federer i Đoković zajedno.

Ipak, jedna druga koja otkriva mnogo više svedoči kakvo je zapravo čudo (koliko god da je kliše ovo određenje) mladić koji je rođen u El Palmaru, selu do Mursije. On trenutno ima 2.061 ATP poena, dok svi ostali igrači koji imaju 18 godina ili manje imaju 1.567. Toliko je odskočio od svoje generacije već sada.

Radi sa čuvenim španskim šljakašem Huanom Karlosom Fererom, a mnogima je zanimljivo i da je nastavio tradiciju Španaca da igra u majici bez rukava, kao što su to često radili njegovi uzori sa Majorke Karlos Moja i Rafael Nadal.

BONUS VIDEO Dolazak Rafaela Nadala na trening i dobacivanje dublaša

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare