Karlos Alkaraz
Foto: EPA-EFE/PETER FOLEY

Najlepša bajka US Opena je nastavljena. Karlos Alkaraz, 18-godišnji Španac, uspeo je da se plasira u četvrtfinale US Opena na svom debiju na ovom turniru pobedom nad Peterom Gojovčikom u drami od pet setova (5:7, 61, 6:7, 6:2, 6:0).

PROČITAJTE JOŠ

Španac kome je nadimak „Novi Nadal“ ne toliko zbog stila igre koliko zbog činjenice da ga svi vide kao sledeću veliku zvezdu tenisa i naslednik Rafe u Španiji tako je ispisao istoriju.

Postao je najmlađi teniser u istoriji koji je stigao do najboljih osam na US Openu. Sa 18 godina to nisu uspeli da urade ni Novak Đoković, Rodžer Federer ili Nadal.

Alkaraz je pri rezultat 5:4 servirao za osvajanje prvog seta, ali je doživeo brejk. Nemac je kasnije uspeo da osvoji ovu deonicu sa 7:5.

Ipak, Španac se nije predao i odmah je napravi brejk na početku drugog seta, a kada je kasnije Nemac napravio duplu servis grešku Alkaraz je imao i dva brejka prednosti, kasnije i tri. Osvojio je set za 31 minut.

U trećem je Alkaraz morao da pokaže mentalnu snagu jer je ovog puta imao brejk zaostatka, uspeo je da brejkom stigne do 5:5, a onda već u sledećem ostao bez sopstvenog servisa i kasnije izgubio set.

I kada se mislilo da će 32-godišnji Nemac lagano privesti meč kraju desilos se apsolutno suprotno. Mladi Španac je pokazao zbog čega mu se prognozira sam vrh tenisa jer je do kraja rivalu dozvolio samo dva gema, a za 71 minut je posle 6:2 i 6:0 preskočio 141. igrača planete.

U četvrtfinalu će igrati protiv Feliksa Ože-Alijasima koji je savladao Fransisa Tijafoa, pa će trenutno 55. igrač sveta igrati protiv novog učenika Tonija Nadala.

Kada je savladao Stefanosa Cicipasa teniski svet je bio potpuno poljuljan, pa mu se nakon ovog uspeha predviđa da će za najviše tri godine stići i do prvog mesta ATP liste.

Gojovčik je jedan od tri kvalifikanata koji su stigli do osmine finala, ali se njegovo učešće završilo nakon velike drame.

US Open rezultati osmine finala:

De Zandšulp – Švarcman 6:3, 6:3, 5:7, 5:7, 6:1

Medvedev – Evans 6:3, 6:4, 6:3

Alkaraz – Gojovčuk 5:7, 6:1, 5:7, 6:2, 6:0

Ože-Alijasim – Tijafo 4:6, 6:2, 7:6(6), 6:4

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare