Prošlo je godinu dana od kada je proročanstvo Kaspera Ruda ostvareno i to kako!

U tenisu postoji tradicija da igrače pitaju o takozvanom smelom predviđanju („bold prediction“), a Kasper Rud je pokazao kao je možda čak i prorok.

PROČITAJTE JOŠ

U trenutku kada su Rafael Nadal i Novak Đoković i dalje bili u punoj snazi rekao je „Mislim da ćemo imati jedan grend slem gde će svi polufinalisti imati 26 godina i manje“.

Trebalo je da prođu tri, ali se na četvrtom to zaista i ostvarilo – Karen Hačanov (26), Frensis Tijafo (24),  Kasper Rud (23) i Karlos Alkaraz (19).

Kasper Rud je po drugi put stigao do finala grend slema, a još jednom će u finalu igrati protiv Španca. Na Rolan Garosu je Rafeal Nadal slavio neočekivano lako, a sada će prvi Norvežanin u finalu US Opena pokušati da iznenadi Karlosa Alkaraza i da iskoristi njegov umor. Naime, Alkaraz je na terenu proveo 13 sati i 28 minuta u poslednja tri susreta (dobio Marina Čilića, Janika Sinera i Frensisa Tijafoa u pet setova), dok je Rud proveo tek osam sati i 56 minuta.

Istorijski susret je to po mnogo čemu, pre svega jer će jedan od dva igrača po prvi postati grend slem šampiona, ali je u igri i prvo mesto ATP liste. Prosto ko bude slavio postaće i najbolji teniser planete.

Ovo bi mogao da bude jedan od faktora koji će odlučiti veliko finale u kom ćemo možda dobiti i najmlađeg broja 1 u istoriji (ujedno i 28. ikada sa ovim zvanjem) jer Alkaraz ima samo 19 godinai četiri meseci.  Trenutno je četvrti najmlađi u Top 2 na svetu, ranije su to uspeli da urade samo Boris Beker 18 godina i devet meseci, zatim Bjorn Borg koji je imao 18 godina i 10 meseci, te Rafael Nadal koji je imao 19 godina i jedan mesec.

Oduševljenje američkog komentatora zbog udarce bez gledanja

Kada odigrate jedan udarac bez gledanja to je spektakl, kada odigrate dva to je gotovo neviđeno, a kada odigrate čitav poen sa takvim udarcima i pritom pokrijete svaki deo terena… Pa, nemoguće je da to ne oduševi i one kojima tenis nije preterano drag.

Američki komentator bio je oduševljen onim što vidi. Prvo što će vam upasti u oko je drugačiji stil komentarisanja tenisa jer se govori o potezima i u toku samog poena, što nije uobičajena praksa u našoj zemlji (zapravo je u pitanju radio US Opena, a reakcija komentatora je samo montiranja na ovaj snimak).

„Tijafo je uspeo da udari bekhend niz liniju. Alkaraz je to vratio, Tijafo je odigrao volej, Alkaraz je odigrao volej dijagonalu, usledio je sjajni volej od Tijafoa. Uspeo je! Uradio je to neverovatnim forhendom po paralelu, nestvarno još jednom od uvek nestvarnom superčoveka Alkaraza i idemo u taj-brejk“, urlao je iz sveg glasa komentator.

Karlos Alkaraz je stigao do prvog grend slem finala na US Openu jer je pobedio Frensisa Tijafoa sa 6:7 (6), 6:3, 6:1, 6:7 (5), 6:3. Alkaraz bi mogao da postane treći teniser u istoriji koji je osvojio grend slem nakon što je odigrao tri mečeva zaredom u pet setova. Pre njega su u tome uspeli samo Štefan Edberg 1992. godine na US Openu i Gustavo Kuerten koji je to uspeo na Rolan Garosu 1997.

Španac je pokazao da je zaista sadašnjost tenisa, iako je to pre par meseci ima zvanje budućnosti. Očekuje se da upravo njegovi okršaji sa Janikom Sinerom imaju onaj značaj kao mečevi Rafaela Nadala i Novaka Đokovića godinama unazad.

Ipak, pitaće se za mnogo stvari i Frensis Tijafo (ukoliko pronađe način da bude konstantan) i Kasper Rud. Amerikanac je ispisao istoriju jer je jedini koji je na jednom US Openu čak osam setova dobio u taj-brejku (još impresivnije je što nijedan nije izgubio), a protiv Rubljova je jedan dobio sa nulom što dovoljno govori o tome kakvu glavu ima u momentima kada se lomi meč.

Rud i Alkaraz su i matematički obezbedili plasman na Završni masters u Torinu ulaskom u finale.

„Mislim da govorim u ime svih kada kažem hvala ti za ovaj nastup. Šta bi želeo da kažeš ovoj publici“, rekao je voditelj na terenu.

Prošlo je nekoliko dugih sekundi dok je konačno Tijafo progovorio. Jedva je uspevao da savlada emocije

„Dao sam sve od sebe večeras. Dao sam sve od sebe u poslednje dve nedelje (pre toga savladao Švarcmana, Nadala i Rubljova prim. aut.). Iskreno, imam osećaj da sam vas razočarao, ovo stvarno boli“, stala je knedla u grlu Amerikancu.

Odgovorio mu je moderator.

„Nikog nisi izneverio veruj mi.“

Zatim je Tijafo nastavio.

„Bilo je ovo previše dobro od Alkaraza. Osvojićeš mnogo grend slem turnira, ti si pakleni igrač, paklena osoba. Srećan sam što sam delio ovaj teren i ovako veliku pozornicu sa tobom. Vratiću se i osvojiću ovu stvar jednog dana. Izvinite ljudi“, završio je Tijafo, a onda su usledile ovacije publike i aplauz Alkaraza.

Rud se plasirao u finale US Opena pobedom nad Karenom Hačanovim rezultatom 3:1, po setovima 7:6, 6:2, 5:7, 6:2.

U prvom setu viđena su po dva brejka, imali su prednost i Rud (2:0) i Hačanov (4:3), ali bi rival odmah uzvratio i stizao do poravnanja, pa je prvi set rešen u krajnje dramatičnom taj-brejku. Samo jednom je jedan od tenisera izgubio poen na svoj servis, i to Hačanov za 2:0, a kako su obojica bili sigurni do kraja, Rud je tek treću set loptu pretvorio u 1:0.

No, u drugom setu totalno drugačija slika – Rud je od prvog gema dominirao, prvo je propustio tri šanse za brejk, ali je od tih 1:1 vezao pet gemova i stigao do 5:1, te sa 6:2 poveo sa 2:0.

Hačanov je uspeo da brejkom u 12. gemu trećeg seta stigne do 2:1 i nade u preokret, ali je to bilo sve.

Ponovo je Norvežanin propustio dve brejk šanse u prvom gemu, nakon čega je vezao pet gemova za 5:1 i lagano priveo meč kraju.

BONUS VIDEO Alakaraz pobedio Sinera na US openu

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare