Janik Siner
Foto: Julien Nouet / Panoramic / Profimedia

Janik Siner je bio "malo" dopingovan i bio je uslovno suspendovan. To je zaključak saopštenja ATP i samog tenisera koji je mnoge ostavio u šoku.

Doping je po mnogo čemu u svom stanju sličan odnosu životu i smrti. Ili si živ ili si mrtav. Ili si dopingovan ili nisi. Ne možeš da budeš malo mrtav ili malo dopingovan. Tj nije moglo do sada.

PROČITAJTE JOŠ

Zaista deluje kao uvreda za sport slučaj u kom je igraču koji je dobio nalaz da ima nedozvoljene supstance u telu dozvoljeno da se takmiči. Tačnije bio je suspendovan tajno (?!) nekoliko dana, ali ga to nije sprečavalo da drži i konferenciju i da mu se u tajnosti opet skine zabrana.

Doping agencija je posle istraga poručila da se „Siner nije namerno dopingovao“. Nego slučajno. Tako je krivica prebačena na Đakoma Naldi, njegovog fizioterapeuta.

On je koristio sprej za rane na sopstvenoj koži, a Siner je toga bio nesvestan. Dakle, tvrde da nije bilo „Sinerove grečke ili nemara“.

Foto: Profimedia

Nije kriv – ali su mu oduzeti bodovi? Ukoliko samo razmislite o tome videćete da nešto ne štima sa čovekom koji sada ATP donosi novac. I tu jeste jedan delić problema. Kako suspendovati najboljeg na svetu?

I nije sve ovo toliko krivica Sinera, već činjenica da je zataškano, da se o tome nije govorilo. I to u međuvremenu dok je Simona Halep mesecima čekala da se njen slučaj uopšte razmatra. Dok su drugi igrači ostali bez prilike da se takmiče i po dve ili četiri godine jer samo nisu radili doping test….

Naldi se pridružio Sinerovom timu 2023. godine nakon što mu je pomogao kod povrede skočnog zgloba koju je doživeo protiv Holgera Runea u Sofiji.

Janik Siner
Foto: EPA-EFE/RAY ACEVEDO

Pre toga je Naldi radio u Virtusu iz Bolonje od 2017. godine.

„Radim sa Janikom od februara. Ja sam iz Bolonje. Upoznao sam Janika oktobra 2022. godine. Došao je na moju kliniku zbog povrede zgloba. Radili smo zajedno sedam dana i na kraju godine me je pitao da se pridružim timu jer je njegov fizio promenio posao. Odlučio sam da im se pridružim i srećan sam zbog toga“, poručio je ranije Naldi za sajt ATP.

Ipak, Naldi je i ranije bio deo afere kada je Vins Hanter suspendovan na tri meseca jer je testiran pozitivno na „karboksi THC“, metabolit THC.

Ništa ne povezuje da je Naldi uključen u ovu aferu, ali nekako deluje čudno da se njegovo ime opet pojavljuje u još jednom skandalu.

Navodno je sporni sprej kupio Umberto Ferara, Sinerov kondicioni trening, koji izgleda nije video da na spreju crvenim slovima piše doping.

Onda je fizio, koji je predstavljen kao nedovoljno upućen, tretirao Sinera i to je preneto u njegov organizam. Oh, kako to podseća na kokainski poljubac Rišara Gaskea…

Teniseri su opravdano besni jer izgleda da pravila nisu ista za sve. Siner je mogao da igra i dok se njegova nevinost nije dokazala. Drugi su sa druge strane čekali po dve godine da se takav spor razreši…

BONUS VIDEO Fantastičan poen Janika Sinera

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare