Foto: EPA-EFE/ADAM VAUGHAN

Janik Siner je uspeo da se plasira u polufinale US Opena pobedom nad Danilom Medvedevim, ali uporedo sa praćenjem igara ovog tenisera, ljubitelji "belog sporta", ali i sporta generalno, čekaju 6. septembar.

Tog dana, naime, ističe rok koji Svetska antidoping agencija (WADA) ima kako bi uložila žalbu na prethodnu odluku Međunarodne agencije za integritet tenisa (ITIA), a kojom je Sineru dopušteno da se takmiči.

PROČITAJTE JOŠ...

Od trenutka kada je WADA nemačkoj agenciji ASB Cajtung potvrdila da zadržava pravo žalbe na ovu odluku (22. avgusta) ova agencija se više nije oglašavala, što posebno iznenađuje s obzirom na to da je u pitanju slučaj koji prati čitav svet.

A šta ova „radio tišina“ (termin koji u prenesenom značenju označava zloslutno odsustvo bilo kakvih signala – tišina se na radio stanicama koristi samo u situacijama kada se dešava nešto od velike važnosti – najčešće kada je u pitanju bezbednost, te je potrebno privući pažnju slušalaca) znači za Sinera?

Kako je takođe u pitanju veoma osetljiva situacija, s obzirom na to da je ne samo privukao dosta pažnje već i da je veliki broj sportista širom sveta bio sankcionisan zbog upotrebe ovog sredstva, teško je zamisliti da će WADA ostati u potpunosti nema, te bi trebalo očekivati i zvanično oglašavanje u skorijoj budućnosti.

A razlog iz kog ga dosad nije bilo bi u suštini mogao da znači i da nije sve onako kako je Siner tvrdio.

Naime, da je WADA potvrdila sve navode italijanskog tenisera i da je situaciaj u potpunosti čista, nema dileme da bi dosad već odluka ITIA bila potvrđena, a Siner „čist kao suza“ mogao da nastavi borbu za titulu na US Openu.

Ovako, postoji realna mogućnost da je WADA naišla na određene nepravilnosti koje su zahtevale dodatno vreme za istragu.

Do isteka roka za žalbu preostao je još jedan dan – ostaje nam da sačekamo i vidimo da li će Siner dobiti zeleno svetlo ili nas očekuje nova drama.

Jedno je sigurno – šta god da se dogodi, 6. septembar bi u svetu sporta mogao da izazove tektonske potrese, o čemu možete da pročitate u posebnom tekstu.

BONUS VIDEO 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare