Ako ste ovog jutra odlučili da pogledajte najbolje poteze sa meča Kirjosa i Medvedeva verovatno niste mogli da vidite baš sve. A desilo se toliko stvari koje obično ne vidimo na jednom teniskom meču.

Sama činjenica da je Nik Kirjos savladao Danila Medvedeva sa 7:6 (11), 3:6, 6:3, 6:2 predstavlja svojevrsnu senzaciju (iako je poznato da Australijanac igra najbolje protiv najboljih), ali sve ono što se dešavalo na terenu se zaista retko viđa. Jabuka u grlu je ovog puta stala Medvedevu.

PROČITAJTE JOŠ

Tokom tri sata je Kirjos redovno izvlačio iz torbe sve moguće „prljave trikove“ kako bi uspeo da poremeti ruskog tenisera. Vodio se verovatno devizom sve što nije zabranjeno je dozvoljeno, pa je prelazio tanku granicu ukusa između stvari koje se obično ne rade.

Ikoliko gledamo striktno teniski verovatno je presudan bio procenat prvog servisa koji je bio neverovatan u slučaju Kirjosa (71 odsto naspram 59, 22:21 u asovima za Medvedeva), a pokazalo se i da je Kirjos pronašao način kako da riternira (pojasnio je nedavno da je radio na tome).

Kirjos je sjajno pripremio teren pred meč osmine finala US Opena, pa je dao direktivu prijateljima i porodici da budu neobično glasni. To je već posle prvog seta zasmetalo Medvedevu koji se žalio u trenutku kada je Kirjos bio u toaletu.

Rus je odlučio da arbitru u stolici „očita lekciju“.

„Oni to ne mogu da urade. Ako to urade drugi put neću igrati dok neko ne izađe. Upravo sam vam rekao da neću igrati ako to urade drugi put, jer ne mogu to da rade na moj servis“, vikao je Medvedev.

Zatim je poentirao.

„Oni su u loži profesionalnog tenisera. Još jednm ako to urade na moj servis, ja neću više da igram!“

Još uvek nije poznato šta je tačno iznerviralo Rusa, ali je plan Kirjosa i te kako uspeo. U loži je bila Kirjosova debojka Kostin Haci, prijatelji i porodica koja putuje sa njim, te njegov veliki prijatelj Tanasi Kokinakis sa kojim je osvojio Australijan open ove godine.

Kirjos je više puta urlao ka boksu u toku susreta i govorio „Recite mi gde j***** da serviram“.

Bio je to samo prvi u nizu trikova koje je pripremio.

Ipak, meč je obeležio niz neverovatnih situacija u kojima je Kirjos uspevao da poremeti ritam Danila. Tako u trenutku kada je konačno krenulo Medvedevu i kada je nanizao nekoliko sjajnih udaraca usledilo je – stavljanje kapi u oči.

Nik Kirjos
Nik Kirjos; Foto: Tanjug/AP Photo/Adam Hunger)

Video je u jednom trenutku priliku Kirjos da izbaci iz ležišta tokom poena koji nije imao šansu da dobije. Uradio je to na originalan, ali ujedno i pokvaren način. Protrčao je na stranu terena na kojoj je igrao Medvedev, koji je bio potpuno zabezeknut.

Prvi put mu se desila ova situacija, pa je ostao bez reči dok je gledao čas Kirjosa, čas sudiju, kao da pokušava da shvati šta se upravo desilo. I to u trenutku kada je Kirjos praktično već izgubio poen…

Znao je sve vreme Kirjos da samo treba da navede Medvedeva da počne da sumnja u sebe, to nije bilo previše teško uraditi jer ga je Rus do ovog meča savladao samo jednom, dok je tri puta slavio Kirjos. Znao je da postoji taj crv sumnje pogotovo što je Kirjos poznat kao igrač koji je autodestruktivan i sam sebi pravi problem odlukama da nema trenera, da sponzora, da se ponaša prostački, ali ujedno i da pruži publiku ludu zabavu.

Tako je u jednom trenutku pokazao Kirjos da bi mogao da bude i glumac kada je pao na zemlju i previjao se od bolova. Delovalo je ozbiljno, Medvedev je došao da ga pozdravi, a onda se meč potpuno normalno nastavio. Nešto kasnije je došlo i do situacije kada je Kirjos završio na kolenima…

Bilo je tu i momenta kada je Kirjos bacao reket. Obično je to radio iz besa, ali deluje da je ovo bilo u sklopu „scenske borbe“, kako bi to nazvali u pozorištu. Publika je dobila čitav performans, pa su se karte višestruko isplatile navijačima.

„Umorio sam se od toga da razočaravam ljude, sad želim da ih učinim ponosnim“, rekao je Kirjos koji je konačno svoje trikove upario sa neverovatno visokim nivoom tenisa zbog čega je utoliko teže poraziti ga.

Igrao je i posle susreta Kirjos na emocije, pa je tako naveo sve da do kraja turnira navijaju za njega. Poručio je da su ovo možda njegova poslednja tri susreta u karijeri…

Meč je iz spavaće sobe posmatrao i Janik Siner dok je bio na masaži.

Da je publika nešto drugačije u Americi nego na svim ostalim turnirima, potvrdio je i italijanski teniser.

Mateo Beretini je pobedio Britanca Endija Marija u trećem kolu US Opena sa 3:1, a zatim i Alehandra Davidoviča Fokinu sa 3:2.

Italijan je dobio jednu opomenu tokom meča sa Marijem, a on nije mogao da prihvati da se tako dugo čeka na početak poena.

Zbog publike koja je konstantno ulazila i izlazila sa stadiona, stalno se start odlagao, pa mu na ovogodišnjem US Openu ne prija ponašanje Amerikanaca.

„Igramo četiri sata, i od toga dva sata čekamo da ljudi sednu na svoja mesta. To je neverovatno“, požalio se Beretini.

Italijan će u četvrtfinalu igrati protiv pobednika duela Kaspera Ruda i Korentana Mutea.

Rud prvi put u četvrtfinalu US Opena

BONUS VIDEO Kirjos se nervira, psuje i viče na sudiju u finalu sa Đokovićem

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar