Foto: EPA-EFE/JASON SZENES

Novak Đoković je prošao kroz veoma turbulentan period u životu, ali karijera ne trpi, bar je to utisak posle prvih zvaničnih mečeva nakon gotovo šestomesečne pauze zbog prekida sezone.

PROČITAJTE JOŠ

Srpski teniser je do odluke o suspenziji, donete uoči početka turnira na Indijan Velsu imao briljantan niz od tri osvojena trofeja.

Novak je najpre bio deo reprezentacije Srbije na premijernom izdanju ATP Kupa održanom u Sidneju.

Đoković je izgubio samo dva seta u pojedinačnoj konkurenciji, iako je imao klimav početak u duelu sa Kevinom Andersonom, koga je savladao posle dva taj-brejka.

Redom su padali Gael Monfis, Kristijan Garin, Denis Šapovalov, Danil Medvedev i na kraju Rafael Nadal, uz pomoć frenetične podrške srpskih navijača koji žive u Australiji.

Vrhunsku formu Novak je pokazao i na Australijan openu, gde je takođe imao spor početak pošto je Jan-Lenardu Štrufu dozvolio da mu oduzme jedan set u prvom kolu.

Foto: EPA-EFE/DAVE HUNT

To nije pošlo za rukom Tacumi Itu, Jošihitu Nišioki, Dijegu Švarcmanu, Milošu Raoniću ni Rodžeru Federeru, a epsko finale sa Dominikom Timom u pet setova samo je još jednom potvrdilo Novakovu nadmoć u odnosu na protivnike.

Ni pehar sa turnira u Dubaiju nije izbegao Đokovićev zagrljaj, a priliku da osete kako izgleda igrati i biti pobeđen od strane najboljeg na svetu imali su Malek Jaziri, Filip Kolšrajber, Karen Hačanov, Gael Monfis i Stefanos Cicipas.

Dakle, serijom od 18 pobeda u pojedinačnoj kategoriji Đoković je učvrstio svoje ime na prvoj poziciji ATP liste i najavio da ima novi cilj za ostatak sezone.

„Jedan od ciljeva je da ostanem neporažen cele sezone. Šalim se… U stvari, ne šalim se! Početak je sezone, idem korak po korak. Imao sam odličan početak, pobedio na ATP kupu i Australijan openu. Sada i Dubaiju. Volim da igram na betonu, to je najbolja podloga za mene. Pokušaću da nastavim sa pobedama – što više pobeda, to je samopouzdanje veće i ubuđenje da se borim u svakom meču“, rekao je Novak.

Prilika za to je bio Indijan Vels, ali… Koronavirus je u tom periodu zapljusnuo Ameriku, turnir je otkazan, a Novak je, pretpostavivši šta se sprema svetu, napustio američki kontinent i skrasio se u Marbelji, gde je odmarao, ali i trenirao.

„Imao sam priliku da treniram skoro svaki dan tokom koronavirusa, jer smo bili u kući koja je uz teniski teren. Igrao sam mnogo tenisa na tvrdoj podlozi, ali nisam to kačio po mrežama da ne bih razbesneo druge igrače“, rekao je Novak.

Foto: EPA-EFE/ANTONIO PAZ

Međutim, problemi su počeli već u Španiji, pošto je Đoković ipak snimljen kako trenira, uprkos zabrani tamošnjih vlasti.

Tada je u španskim medijima, ali i britanskim, poslovično spremnim za kritiku na Novakov račun, provejavala teza da bi on trebalo da bude kažnjen, ali je sve na kraju rešeno priznanjem tamošnjeg kluba da je greška bila njihova, a ne srpskog tenisera.

PROČITAJTE JOŠ

Povratak u Beograd je doneo i ostvarenje Novakove životne želje – da na vrhuncu forme zaigra u svom rodnom gradu. Zbog toga je krenuo u akciju organizovanja Adrija tura, sa idejom da on dobije regionalni karakter, ali je veoma brzo njegov opseg smanjen, pre svega zbog odluke crnogorskih vlasti da zabrane prelazak granice državljanima Srbije.

Možda, ali samo možda, vezu sa tim ima i Novakova javna podrška litijama koje etnički Srbi organizuju u Crnoj Gori, kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog spornih odredbi Zakona o slobodi veroispovesti.

O turniru u Beogradu i Zadru je sve već dovoljno rečeno, kao i o zarazi koronavirusom sa kojom se suočio Đoković, iako nije imao nikakve simptome, pa je takmičenje prekinuto.

Đoković se od tog momenta našao na žestokom udaru dela javnosti, možda čak i više nego kada je nekoliko nedelja ranije rekao da je protivnik nametnutog vakcinisanja, što je pogrešno shvaćeno i protumačeno tezom da je on „antivakser“.

Novak Đoković Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Izolacija, negativan nalaz testa, putovanje u BiH, priča o dodeljenom zemljištu, prozivke zbog ćutanja o policijskoj brutalnosti tokom protesta u Beogradu…

Sve je to nekako prošlo pored Đokovića, pošto se nadovezala nova tema, održavanje US opena i uopšte nastavak teniske sezone.

Novak je upozoravao na pojedine odredbe u pravilnicima, što je takođe pogrešno shvaćeno i protumačeno kao njegova želja da „minira“ napore organizatora da obezbede uslove za odigravanje američkog Grend slem turnira.

Nove pripreme na Marbelji i iščekivanje…

„Nisam doneo odluku o dolasku zato što se Nadal povukao. Znam da je to ono što ljudi žele da čuju, ali ja odlučio tako još pre nekoliko meseci, pošto sam želeo da nastavim sezonu na betonu, gde se osećam najbolje i gde imam najviše uspeha. Volim da igram na ovom turniru i nisam bio sto odsto siguran da ću doći dok nisam sve sagledao“, bio je jasan Đoković.

Uvertira za US Open je Sinsinati masters turnir, preseljen u Njujork, zbog bolje i lakše organizacije, ali i takmičenje sa kojim Novak nije imao najbolja iskustva u karijeri.

U prva tri od ukupno 13 pojavljivanja na ovom mastersu, Novak nije mogao dalje od drugog kola i nekako, sve je krenulo na bolje tek od prvog finala koje je igrao 2008. godine i izgubio od Endija Marija. Godinu kasnije i od Rodžera Federera.

Ove godine je upisao tri briljantne pobede, a problemom se može nazvati samo prvi set u prvom meču protiv Ričardasa Berankisa, u kom je trebalo da oseti teren, loptice, atmosferu praznih tribina, sa kojih je u prošlosti često bio meta zvižduka i uvreda.

Jednodnevni prekid takmičenja, u znak solidarnosti sa Naomi Osakom, koja se povukla u svetlu protesta zbog policijskog ranjavanja 29-godišnjeg Džejkoba Blejka, doneo je Novaku i jedan dan odmora više.

Novak je zadovoljan posle masaže vrata
Foto: EPA-EFE/JASON SZENES

U polufinalu ga čeka Roberto Bautista Agut, španski teniser koji je svestan činjenice da Novak nema poraz u ovoj kalendarskoj godini, te ne očekuje previše.

„Novak je odličan igrač. Istina je da sam odigrao nekoliko dobrih mečeva protiv njega. Ali dovoljno je da kažem da on nije izgubio nijedan meč ove godine. On je favorit, ali ja ću probati da igram svoju igru i da uživam protiv njega“, istakao je Bautista Agut.

Ako već preživeo sve što je doživeo u prethodnom periodu, onda je sasvim sigurno da na Novaka jedan dan pauze neće moći da ostavi previše traga. Cilj je i dalje tu, da ostane neporažen i pobedi sve pred sobom. Pa čak i bol u vratu koji ga je mučio pred početak turnira. Pobedio je mnogo toga, pa zašto ne bi i nastavio putem koji je zacrtao?

Bonus video

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare