Stvarno najbolji: Novak Đoković osvojio osmi pehar u Melburnu FOTO: EPA-EFE/ROB PREZIOSO

Stvarno najbolji! Novak Đoković je odbranio titulu na Australijan openu savladavši Diminika Tima u sjajnom finalu - 6:4, 4:6, 2:6, 6:3, 6:4.

Najbolji srpski teniser je osmi put osvojio prestižni turnir u Melburnu i vratio se na vrh ATP liste pretekavši Rafaela Nadala.

I definitivno je Nole pokazao da je Australija njegov omiljeni teren i da je nezaustavljiv na prvom grend slemu sezone.

Uzbudljiv susret Srbina i Austrijanca opravdao je očekivanja, i priuštili su ljubiteljima tenisa svu draž ovog sporta. Odličan je bio Tim, bio na set od velikog trijumfa, ali je Novak po ko zna koji put pokazao šampionski nerv.

Niz uzbuđenja počeo je brejkom Đokovića već u drugom gemu, ali je Tim pri rezultatu 4:2 osvojio gem na servis rivala i vratio neizvesnost. Brejk Austrijanca nije poremetio najboljeg srpskog tenisera koji je osvojio naredni gem na svoj servis, a onda, novim brejkom, i prvi set.

Drugi set doneo je najviše uzbuđenja, a deo „zasluga“ za to pripada i francuskom sudiji Damijenu Dumusou. Naime, brejk rivala sa početka seta Đoković je uspeo da vrati izjednačenjem za 4:4, ali je već u narednom ponovo izgubio gem na svoj servis. Drugom brejku Tima kumovala je i nervoza srpskog tenisera koji očigledno nije imao potpunu koncentraciju, na šta su delimično uticale čak dve opomene arbitra zbog Novakove preduge pripreme za servis.

Izgubljen set, odrazio se na Đokovića koji je loše otvorio i naredni, pa je Tim ekspresno stigao do dva brejka, a potom i seta koji je doneo potpuni preokret.

Nole je opet prvi teniser sveta FOTO: EPA-EFE/ROMAN PILIPEY

Već pri kraju trećeg seta Đoković je nagovestio buđenje koje je u potpunosti usledilo u nastavku. Novak je najpre u trećem gemu četvrtog seta spasao jednu brejk loptu, a onda, posle sedam gemova bez brejka, bio sjajan na servis protivnika i stekao prednost koju je brzo pretočio u novo izjednačenje u setovima.

Peti set doneo je novu promenu odnosa snaga, Đoković se apsolutno vratio na željeni kolosek i već u trećem gemu poslednje deonice napravio novi brejk. Usledio je gem u kojem je austrijski teniser imao dve brejk lopte, ali je Đoković pokazao mentalnu snagu i uspeo da izbegne novo izjednačenje. Do kraja susreta Đoković je imao još jednu brejk loptu, ali rivali nisu dozvolili iznenađenja na svoj servis, pa je posle tačno četiri sata igre stigao do trofeja na prvom grend slemu u sezoni.

Đoković je pobedom nad Timom prekinuo mini-seriju Austrijanca od dve pobede u međusobnim duelima. Takođe, odbranivši trofej, iskoristio je eliminaciju Nadala u četvrtfinalu i vratio se na teniski tron, pa će od ponedeljka njegovo ime ponovo biti na vrhu ATP liste.