Foto: EPA-EFE/ALI HAIDER

Najbolji teniser sveta Novak Đoković pobednik je turnira u Dubaiju. On je u velikom finalu pobedio Grka Stefanosa Cicipasa sa 6:3, 6:4.

Svega 67 minuta trebalo je šampionu Australijan opena da stigne do 79. titule u karijeri i pete na ovom takmičenju.

Sedam godina je prošlo od Novakovog poslednjeg trijumfa u Dubaiju, na terenima „Kluba avijatičara“. Lako je moglo da se desi kako je i sam rekao, da se ne bori za ovaj trofej, jer je Monfis u polufinalu imao tri meč lopte, ali kada je već uspeo da dobije priliku da se bori za pehar, nije je propustio.

Cicipas je u proteklih godinu i po dana bio vrlo nezgodan protivnik, ne samo Đokoviću, već i ostalim igračima iz vrha, ali kada je bilo najvažnije, u meču za titulu, Novak je ponovo bio sigurniji, mirniji, koncentrisaniji.

Očekivalo se da bude izjednačeno i neizvesno, posebno jer je i Cicipas došao na takmičenje u dobroj formi, kao pobednik turnira u Monpeljeu, i tako je izgledalo u prvoj polovini početnog seta.

Grčki teniser je u petom gemu imao priliku i za brejk, ali nije je iskoristio, tako da je Đoković nešto kasnije u osom gemu, pokazao kako se to radi. Napravio je brejk posle prve prilike, a potom posle 39 minuta osvojio početni set sa 6:3.

U drugom setu, u petom gemu, Novak je uspeo da načini brejk i činilo se da će brzo doći do pobede, ali je Cicipas uspeo da se konsoliduje, uzvrati brejkom i potom i povede sa 4:3.

To je bilo sve od njega, jer je Đoković pojačao ritam, dobio naredna tri gema uz novi brejk i stigao do velike pobede.

Tako je srpski teniser stigao do 18. pobede u sezoni u kojoj je još neporažen, a računajući i poslednja tri meča iz 2019. godine, sa finalnog turnira Dejvis kupa u madridu, ima skor od 21-0.

To je sedmi put u njegovoj karijeri da ima niz od barem 20 mečeva bez poraza, što je zaista fantastično ostvarenje.

Ovaj trijumf će mu doneti nagradu od 565. 705 dolara i novih 500 poena, pa će od ponedeljka ući u 280. nedelju vladavine na ATP listi i približiti se drugoplasiranom Pitu Samprasu na večnoj listi na svega šest nedelja zaostatka.

Ovo će mu svakako biti i sjajna uvertira na mini američku turneju koju će od 12. marta započeti takmičenjem na Mastersu u Indijan Velsu.

DRUGI SET

6:4 – Kraj! Novak je peti put šampion u Dubaiju

Sjajan gem za kraj, Đoković je bio siguran od početka do kraja i posle 67 minuta stigao je do titule u Dubaiju. Posle ATP kupa i Australijan opena, osvojio je pehar i u Dubaiju!

5:4 – Novi brejk za Novaka, servira za pobedu

Duplom greškom Cicipas je poklonio Novaku poen za 15:30, a onda je Grk pogrešio iz forhenda i Đoković je stigao do novih brejk lopti. Duža razmena, promenio je ritam drop-šotom, Grk je poslao lopticu u mrežu i Novak je napravio brejk. Servira za pobedu.

4:4 – Brz gem za Novaka

Lagan gem za srpskog tenisera. Sigurni, precizni servisi, Cicipas nije našao adekvatan odgovor i sada je 4:4.

3:4 – Grk ne popušta na servisu

Stefanos je nastavio sa dobrim servisima, ponovo je prednosti u ovom setu. Novak je imao priliku da sve brže reši, ali najvažnije je sada da dobro odservira i stigne do izjednačenja.

3:3 – Cicipas uzvratio brejkom

Cicipas je rešio da krene na sve ili ništa. Odlično je igrao u ovom gemu, naterao sjajnim drop-šotom Novaka na grešku, stigao je tako do 15:40 i dve brejk lopte, a onda je Đoković forhend paralelu poslao u aut. Imamo ribrejk, sve je opet izjednačeno. 

3:2 – Brejk! Đoković ide ka novoj tituli

Tako to radi Novak, polako podiže nivo igre kada je to najvažnije. Cicipas mu je na 30:15 poklonio dve brejk lopte duplom servis greškom, a onda je posle duže razmene, Novakov smeč završio u terenu kraj same linije za 3:2. Broj jedan je sve bliži drugoj tituli u sezoni.

2:2 – Novak drži nivo igre

Jedan poen je izgobio Đoković u ovom gemu, kako se bliži kraj seta, Cicipas će biti pod sve većim pritiskom, jer srpski teniser ima u džepu početni set.

1:2 – Sigurni servisi grčkog tenisera

Cicipas je odlično servirao u ovom gemu, tako da šampion Australijan Opena nije dobio šansu da ga ugrozi. Novak je strpljiv, svestan je da je u dobroj poziciji i da će pre ili kasnije doći do prilike za novi brejk.

Foto: EPA-EFE/ALI HAIDER

1:1 – Odličan odgovor Đokovića

Sjajan početak i za Novaka u drugom setu. Nije dozvolio Cicipasu da osvoji ni poen u ovom gemu, tako da je brzo stigao do izjednačenja u drugom setu.

0:1 – Cicipas osvaja početni gem drugog seta

Smeč udarcem je Grk stigao do gem lopte, a potom je Novakov retern završio u autu, tako da je Cicipas poveo u drugom setu.

PRVI SET

6:3 – Set za Đokovića!

Nekoliko Novakovih školski inskonstruisanih poena, siguran servis, odlična bekhenda paralela za kraj gema i seta. Neodbranjivo, posle 39 minuta igre, prvi teniser sveta ima prednost u meču.

5:3 – Brejk! U pravi čas Novak podiže nivo igre

Prva brejk lopta za Novaka na 40:30 i broj jedan je koristi. Sada mu ostaje da odservira za početni set.

4:3 – Bez promena na servis gemu

I Cicipas je u situaciji da uzme poen dva na Novakov servis, ali ni on, kao ni šampion melburna, ne nalazi naaćin kako da dođe do brejka. Prilično su izjednačeni od početka meča, oba drže svoj servis i aako tako ostane, taj-brejk će biti neminovan.

3:3 – Novak traži način za sigurnu igru Cicipasa

Tu je negde Novak, približava se brejku. Stigao je do 30:30, ali Cicipas je dobio naredna dva poena, tako da je za sada sve u ravnoteži. Očekuje se velika borba za svaki poen do kraja meča.

Foto: EPA-EFE/ALI HAIDER

3:2 – Novak spasao brejk loptu

Cicipas je pripretio, stigao je grčki teniser do brejk poena posle izjednačenja, ali nije uspeo da ga iskoristi. Novak je dobro servirao u tim momentima, stigao do prednosti, a onda naterao protivnika na grešku iz forhenda.

2:2 – Cicipas ne popušta

Grk je takođe dobro počeo meč u svojim servis gemovima. Stigao je Novak do 30:30, ali ne i da dođe do brejk poena.

2:1 – Promašaji Stefanosa, Novak drži svoj servis

Poveo je Đoković sa 30:0 u ovom gemu, potom je Grk stigao do izjednačenja, ali i dalje povremeno greši, što Novaku olakšava posao. Srpski teniser je sigurnije počeo meč nego u polufinalu sa Monfisom, vodi sa 2:1.

PROČITAJTE JOŠ:

1:1 – Brz gem za Cicipasa

Grčki teniser nije izgubio nijedan poen u ovom gemu, ekspresno je izjednačio u početnom setu.

1:0 – Novak dobro otvorio meč


Novak je, naravno izabrao da servira na početku. Na 30:15 loše je smečovao. I Cicipas je imao jedan „mishit“ iz bekhenda, a videli smo potom i prvo izjednačenje. Dve greške Cicipasa donele su Đokoviću prvi gem.

Đoković i Cicipas se sastaju po peti put u karijeri, a skor u pobedama je izjednačen, 2:2.

Poslednji meč igrali su jesenas na Mastersu u Parizu kada je srpski teniser slavio ubedljivo sa 6:1, 6:2.

I jedan i drugi su prikazali sjajnu igru tokom proteklih nekoliko dana u Dubaiju. Cicipas ima priliku da osvoji prvi pehar na ovom takmičenju, a Novak svoj peti.

Poslednji put, Đoković je pehar na ovom turniru koji pobedniku donosi 500 poena osvojio 2013. godine kada je u finalu savladao Čeha Tomaša Berdiha.

Cicipas u finale ulazi sa skorom 11:4, dok je Đoković fantastičan, od početka sezone je neporažen uz skor 17:0.

Novak je do sada u Dubaiju ostvario 40 pobeda uz četiri poraza, a Cicipas, kojem je ovo treće pojavljivanje na turniru, ima skor 10:2. Prošle godine u finalu je izgubio od Rodžera Federera.