Nikoloz Basilašvili
Foto: EPA-EFE/RAY ACEVEDO

Gruzijski teniser Nikoloz Basilašvili ostvario je veliki rezultat neočekivanim plasmanom u finale mastersa u Indijan Velsu. U njemu je doduše izgubio od Kamerona Norija, ali je prethodno pobedio Stefanosa Cicipasa. Ipak, van terena Gruzijac nema tako dobru reputaciju.

Turnir u Indijan Velsu nosi počasni naziv „peti grend slem“, pa se iz toga može zaključiti njegov značaj. Basilašvili je na putu do finala pobedio Eubanksa, Alberta Ramosa-Vinjolasa, Karena Hačanova, koji je na Olimpijskim igrama u Tokiju osvojio srebrnu medalju, Cicipasa, ali i Tejlora Frica, koji je prethodno slavio u duelu protiv Aleksandra Zvereva.

PROČITAJTE JOŠ:

Ovogodišnje finale Indijan Velsa bilo je prvo od 2010. i tek drugo od 2004. godine koje nije igrao nijedan igrač iz velike trojke, koju čine Novak Đoković, Rafael Nadal i Rodžer Federer.

Gruzijac je ove godine nastupao i na turniru u Beogradu na Đokovićevim terenima. Tada se nije proslavio, pošto je ispao u osmini finala od Andreja Martina, trenutno 118. igrača sveta.

Basilašvili trenutno u karijeri ima pet titula – dve je osvojio u Hamburgu, po jednu u Dohi i Minhenu i to obe ove sezone, ali je 2018. godine bio šampion i u Pekingu, što se smatra njegovim najvećim uspehom u karijeri.

Nikoloz je plasmanom u finale Indijan Velsa napredovao čak devet mesta na ATP listi i sada je na 27. poziciji. Ven terena, 29-godišnji Gruzijac ne važi baš za poželjnu ličnost.

TEŠKI TENISKI POČECI

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Basilašvili je u jednom intervju rađenom pre dve godine rekao da su njegovi teniski počeci bili veoma teški, ali da je želja uvek postojala.

„Beli sport“ je krenuo da trenira jer je bio mentalno slab.

Pored toga, ispričao je da je bilo teških trenutaka i putovanja po teniskim turnirima, kada je sa ocem morao da spava u kolima ili šatoru, jer nisu imali uslova da plate smeštaj.

Takve situacije naterale su ga postane jače i da se probije na najvećoj sceni.

DUGOVAO PARE BIZNISMENU

Foto: EPA-EFE/RAY ACEVEDO

U maju ove godine u javnosti su objavljene informacije da se Nikoloz i dalje nalazi pod istragom zbog optužbi da duguje čak 1,5 miliona dolara gruzijskom biznismenu.

Biznismen se zove Irakli Kačarava i upravo on ga je finansirao u ranijoj fazi karijere dok se još nije probio u vrh svetskog tenisa.

Naime, Basilašvili nije ispunio dogovor koji je potpisao 2015. godine, pa je podvrgnut pravnom postupku. Teniser je odbio da plati pomenutu svotu novca, jer je smatrao da je ona prevelika.

Kačarava je 2015. godine naveo da će finansirati Basilašvilija u zamenu za 30 odsto onoga što teniser zaradi kada dospe do 50 najboljih na svetu, plus deo od sponzorskih i reklamnih aranžmana. Ipak, dogovor nije ispoštovan kada je Basilašvili pre četiri godine prvi put ušao među 50 najboljih na svetu.

Gruzijski teniser je tokom singl i dubl karijere do sada zaradio 7.361.491 dolara, u šta nisu uračunati sponzorski ugovori.

OPTUŽBE ZA NASILJE NAD ŽENOM

Foto: EPA-EFE/RAY ACEVEDO

Sredinom 2020. godine podignuta je optužnica protiv Nikoloza, u kojoj je njegova bivša supruga tvrdila da ju je fizički napao.

Istragom je utvrđeno da je posle svađe u predgrađu Tbilisija, Basilašvili napao svoju bivšu ženu N.D, a dan kasnije je uhapšen.

Irma Tčkadua, koja je tada zastupala tenisera, rekla je da Basilašvili demantuje optužbe, a kaucija je bila određena na 100.000 larija, tj. skoro 29.000 evra.

Podsetimo, od aktivnih tenisera i Aleksandar Zverev je ranije ove godine bio optužen za nasilje nad bivšom devojkom.

BONUS VIDEO Tucak: Bez pomoći države nema novog Đokovića, Filipovića, Rađe, Modrića

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar