Foto: EPA-EFE/MICHAEL DODGE

U nedelju nas je sve šokirala vest da se Rodžer Federer povukao s Rolan Garosa, ali su nekako olako svi prevideli jedan detalj od dva, tri dana ranije.

Povlačenje Švajcarca izazvalo je brojne reakcije u svetu tenisa, ali jedan utisak ostao je kao predominantan kod nas koji sve to pratimo onako sa strane.

PROČITAJTE JOŠ:

Ne može više. Teško je kad neko 20 godina i kusur godina igra na tom nivou na kom je Rodžer igrao i dugo i dominirao.

Svih tih godina stekao je reputaciju i epitet koji mu se dugo prilepljivao – najveći teniser svih vremena. Dolazi iz Švajcarske, uglavnom uglađen i odmeren u izjavama, pobeđuje i ne šegači se.

Taj imidž ga je uz, za oko predivne udarce, pratio tokom cele karijere, pa ga je publika zavolela, ne samo zbog rezultata – već i zbog načina na koje ih je ostvarivao.

Zato nije ni čudo što su ga mnogi posmatrali kao savršenog tenisera. Kad sve stavite u jedan paket, deluje kao savršeno skladno.

Manje je poznato da je Federer tokom mlađih kategorija, pre nego što je postao ovo što je danas, umeo da izdivlja na terenu i iskali bes na reketu.

To je uglavnom ostalo van domašaja kamera i javnosti. Mi smo ga, tamo negde početkom dvehiljaditih „zatekli“ kao smirenog i hladnokrvnog, kao onog koji uvek zna da će osvojiti sledeći poen, kako god izgubio onaj prethodni.

Kad i gde god se pojavi, zbog reakcije publike bude jasno zašto je Rodžer posle povlačenja u Parizu rekao da mu je žao i najavio da će se vratiti.

Ljudi ga vole. Toliko, da neke stvari koje su neoprostive za druge tenisere, njemu ne zameraju.

Sportski gledano, šteta je što se Federer povukao. Protiv Istomina, Čilića i Dominika Kepfera pokazao je da ima tu rutinu i tehniku, ali ga godine koče.

Možda je baš zato poslednjih sezona, češće nego ranije, Federer ulazio u rasprave i svađe sa sudijama. Mogli smo da vidimo da je vikao na Marijanu Veljović lani na Australijan openu (meč sa Sandgrenom), zatim pretprošle godine u Šangaju kada je izgubio od Saše Zvereva… U publici je u Šangaju tada vladao muk.

Federer se raspravljao sa sudijom i 2018. tokom meča protiv Stena Vavrinke u Sinsinatiju, a učinio je isto i pred ovaj vikend u meču drugog kola Rolan Garosa sa Marinom Čilićem.

Sudija u stolici Emanuel Žozef procenio je da Švajcarac ulazi u poene previše sporo, pitao je čak i Čilića za mišljenje o tome.

Federer je potom ušao u raspravu koja je potrajala nekoliko minuta i koja bi uglavnom „pojela živce“ nestrpljivoj teniskoj publici.

Ona obično ne toleriše te vrste zastoja, kada se teniseri bune. Skoro po nepisanom pravilu i horski, kreću zvižduci kojih nije bilo na stadionu kada se na njemu našao Rodžer.

Dok je trajao zastoj pri vođstvu 3:1 za Čilića u drugom setu, Federer je pričao sa sudijom, a publika je sporadično čak i aplaudirala.

Da je verovatno bilo koji drugi teniser rešio da svoju pravdu istera na taj način, dobio bi „tretman“ zvižducima.

Njima je Novak Đoković ispraćen mnogo puta tokom karijere. Nije nepoznato da ga publika ne voli na mnogim mestima gde se pojavi, iako je veliki šampion.

Ipak, svaki put nekako ostane to zrnce gorčine, jer deluje malo nepravedno.

Rodžer je turnir Rolan Garos osvajao samo jednom, kad na putu u finalu nije imao Rafaela Nadala, ali reakcija Parižana svedoči o njegovoj veličini.

Ma kako se činila ova sad situacija, svima nama koji smo više puta videli da i za kraće zamerke momci poput Đokovića dobijaju prozivke.

Baš njih je srpski igrač počeo da pretvara u gorivo, kada je shvatio da ne može da se bori s vetrenjačama i dobije taj stepen poštovanja koji uživa Rodžer.

Utoliko je i teža njegova odluka da se povuče sa turnira u Parizu, jer se vidi koliko želi da sačuva bar neki rekord od predatora kakvi su Đoković i Rafael Nadal.

Tom odlukom je Srbinu ostavio potencijalno teži put do završnice drugog grend slema sezone, jer će Mateo Beretini dočekati Novaka odmoran, ako Srbin prođe do četvrtfinala.

Ako do tada i bude imao na putu neku raspravu sa sudijom, znaće da može da računa na „vruću“ reakciju publike, što treba samo dodatno da ga pogura ka završnici turnira koji je osvojio samo jednom do sada.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar