Foto: Tanjug/AP Photo/Andy Wong)

Novak Đoković doživeo je neuspeh na Australijan openu, te izgubio u Melburnu posle 2.195 dana, a njegovu dominaciju na prvom grend slemu u sezoni prekinuo je Janik Siner.

Italijan je posle fenomenalne partije u polufinalu protiv Đokovića, preokrenuo u velikom finalu protiv Danila Medvedeva, te se dokopao i prve grend slem titule u karijeri.

A Novak? Pa on je ostao na onih veličanstvenih 24, ali je na konferenciji za medije posle poraza zabrinuo mnoge svojim odgovorima.

PROČITAJTE JOŠ:

Srpski teniser bio je vidno utučen posle poraza, ali je kao i obično znao da ga prihvati ljudski, sa malim osmehom, ovog puta uz poruku da ne mora da znači da je ovo početak kraja.

Međutim, na istoj konferenciji Đoković je istakao da ne zna šta će biti u budućnosti, da su „neočekivane i iznenađujuće odluke više očekivane nego pre 20 godina“, te da ne zna na kojim će turnirima igrati i da se nada makar još jednom povratku na Australijan open.

Nije ovo prvi put da Novak vruće glave ima ovakve izjave, bilo ih je i u prošlosti, ali svakako da je strepnja kod navijača sada veća s obzirom na njegove godine.

Ono što je Novak okarakterisao kao sigurno, jeste da će do kraja sezone igrati na maksimumu u ovom trenutku, da će se potruditi da osvaja titule i dodatno pomera granice i obara rekorde, a posle toga…

Foto:Dubreuil Corinne/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Bez obzira na sve ove reči, teško je zamisliti da će Đoković posle ove sezone svirati kraj karijere, iako je sada svaka nova sezona za njega pravo blago, ali i zasluga zbog toga što godinama unazad vodi zdrav život, maksimalno se brine o svom telu i svakog dana radi na detaljima.

Đoković je perfekcionista i na terenu i van njega, stoga i ne čudi što ga je nešto lošije izdanje u Australiji toliko emotivno pogodilo.

Novak je u tenisu postavio praktično nebeske granice i očekivanja, pa sada i polufinale njemu omiljenog grend slema shvata kao nedovoljan uspeh.

To vam je Novak i nema sumnje da će sa tim perfekcionizmom i traženjem savršenog težiti i u nastavku karijere, pa i života.

Foto: Tanjug/AP Photo/Asanka Brendon Ratnayake)

Najuspešniji teniser svih vremena se približava 37. rođendanu, koji će proslaviti u maju, a njegovoj eri i dalje nije došao kraj.

Setićemo se prošle sezone i Vimbldona, kada je Đoković u finalu pao nakon pet setova pred Karlosom Alkarazom Tada je Karlitosov sponzor, uz mnoge druge, mislio da je počela „Era Alkaraza“, ali to se ipak nije desilo u potpunosti, iako je Španac apsolutno u vrhu svetskog tenisa i pred njim je blistava budućnost.

Slična situacija je sada sa Sinerom.

Sjajan turnir, razbijeni rivali, veličanstvena serija protiv igrača iz top 10 (12-1), tri pobede nad Đokovićem u kratkom vremenskom periodu…

Mnogo toga nam je Siner pokazao u prethodnih nekoliko meseci, osvojio je prvi masters, Dejvis kup i grend slem, te su i pred njim slavni dani, ali Đokoviću sigurno nije došao kraj, pogotovo zato što je više puta isticao da mu prijaju rivalstva sa mlađim generacijama.

Foto: Tanjug/AP Photo/Asanka Brendon Ratnayake)

Ne treba zaboraviti da su ove sezone i Olimpijske igre, na kojima već dugo Srbin priželjkuje zlato, pa bi u Parizu mogli da vidimo i njegov igrački vrhunac ove godine. Verovatno se za njih i najviše sprema.

Međutim, do Olimpijskih igara ostaje da se odigraju još dva grend slema i čak pet mastersa, pa će biti zanimljivo videti kakav će biti Novakov raspored.

Gotovo da nema sumnje da ćemo ga na terenu videti u Indijan Velsu, Monte Karlu, Rimu, kao i na Rolan Gaorsu i Vimbldonu, dok su pod znakom pitanja Majami i Madrid, kao i ostali „manji“ turniri.

U svakom slučaju Novak je i dalje i psihički i fizički i tehnički i u svakom smislu spreman za borbu za teniski vrh i najvrednije trofeje, a u Australiji smo sada videli samo delić onoga što može i jednog nesavršenog Đokovića.

Novak Đoković
Foto: Tanjug/AP Photo/Louise Delmotte)

Kako izgleda kada je savršen?

Pa prisetite se sami mečeva sa Alkarazom i Sinerom u Torinu ili prošlogodišnjih izdanja u Australiji, Parizu, Sinsinatiju…

To vam je sve veoma blisko savršenom u tenisu, a nije toliko daleko u prošlosti.

Ako se pitate ili opterećujete pitanjem „a kada će to Novak završiti karijeri?“, bolje nemojte.

Đoković će nam sigurno na vreme to saopštiti, a nešto mi govori da se to još nekoliko godina neće dogoditi.

AP Photo/Asanka Brendon Ratnayake

Čak i da grešim, Novak će makar ovu sezonu pokušati da odradi maksimalno, stoga treba maksimalno uživati u svemu što on pruža na terenu.

Ubeđen sam da će tu biti još mnogo titula i rekorda.

Živi bili pa videli.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar