Dušan Lajović
Dušan Lajovićć; Foto: EPA-EFE/NEIL HALL

Lajović raspoložen nakon prolaska dalje.

Grafika: Slađana Đermanović

Dušan Lajović plasirao se u drugu rundu Vimbldona nakon što mu je Pablo Karenjo Busta predao meč pri rezultatu 3:6, 6:4, a srpski teniser je govorio o svemu kroz šta prolazi i što ga čeka na čuvenom teniskom turniru.

PROČITAJTE JOŠ

„Nikada nije lepo završiti na ovaj način, ali, sa druge strane, prošao sam u drugo kolo i to je bitno. Malo mi je trebalo vremena da uđem u ritam, s obzirom da sam u prvom setu imao dosta niži procenat prvog servisa, što je jako bitno na travi. U drugom setu sam uspeo da bolje zaigram… Koliko sam uspeo da skontam i što mi je rekao na kraju, Busta se povredio na nekom riternu, tako da nije nešto od ranije. Teško je posle meča koji se nije razvio do kraja doneti neke zaključke, ali bitno mi je da sam u drugom setu počeo da bolje igram i serviram“, rekao je Lajović.

U sledećem kolu ga čeka duel sa Aleksanderom Bublikom koji je sa sa 3:0 u setovima savladao Martona Fučoviča.

„To neće biti lako, igrali smo samo jednom, na Australijan openu. Sećam se da je bio težak meč. On voli da igra na travi, jako servira, jako je talentovan što se tiče same igre i to zna da koristi u toku meča. Biće skroz drugačiji meč nego u prvom kolu“.

Objasnio je i kako se snalazi sa tipom igrača kao što je Kazahstanac, igrača koji znaju niotkuda da naprave potpuno neočekivani i često atraktivni potez.

„Imao sam polovične uspehe. Njega sam pobedio i dobro sam igrao ceo taj meč, ali ima igrača protiv kojih sam gubio kao što je Kirjos. To su pre svega neki serveri. Imao sam i dobre mečeve, ali većinom sam gubio, tako da mi nije lako da igram protiv njih, pogotovo u odnosu kada njihov servis skače preko nivoa ramena na moj jednoručni bekhend, pogotovo u odnosu na igrače koji igraju dvoručni. Iz tog razloga je mnogo veća razlika kada igraš protiv takvih servera. Sa druge strane, u drugom kolu sam i nadam se da ću uspeti da pobedim“.

Pojasnio je i kako deluju na njega „trikovi“ koje izvode takvi igrači.

„Zavisi od situacije. Mislim da, što se tiče slučaja Bublik, on to koristi i taktički i kao šou. On to radi i na brejk lopte i bitne poene, dok neki drugi to rade samo kada vode sa brejkom i 40:0, ili slično. Tu zbog toga ne vidim nekakvu taktičku stvari, već ili radi zabave ili radi, da kažem, provokacije. Nemam neku emociju, da kažem da mi izaziva nešto negativno. Ako je dozvoljeno u pravilima, dozvoljeno je. Da li je korektno? To je sada druga stvar. Tako treba da se ophodimo prema tome – ako mu je dozvoljeno, na njemu je da li će to da koristi ili ne. On to koristi konstantno i neki njegov plan igre je da nema plan, tako da je vrlo teško spremati se za takve igrače. Uglavnom kada igraš protiv nekog igrača znaš kako igra, pa pokušavaš na to da odgovoriš nekim taktičkim planovima, ali kod njega toga nema, on jednostavno igra iz inspiracije“.

Nedavno je Lajović odlučio da se vrati korak unazad i da na čelendžeru u Parmi opet pronađe svoju igru. Istu stvar je uradio i Andre Agasi godinama ranije kada je počeo njegov povratak na vrh.

„Dosta je drugačiji nivo. I na čelendžeru jako dobro igraju igrači. Cilj kada ideš na slabiji turnir je da dobiješ više mečeva u jednoj nedelji, i ako možeš da iskoristiš da dođeš do kraja turnira da uzmeš što više bodova. Mislim da ni kada sam napredovao u karijeri, a ni u ovom stadijumu, nije dobro zadržati se na nivou ispod. I kada sam bio mlađi i kada sam igrao čelendžere, uvek sam radije išao na kvalifikacije ATP turnira. Mislim da je to jako bitna stvar u mentalitetu, da stalno imaš u glavi da ideš na najjače turnire, jer koliko god možda ti imao bolje rezultate na čelendžerima, ti se navikavaš na taj nivo i na neki način tvoj nivo ostaje taj nivo, dok, ako guraš sebe na jače turnire, navikavaš se na to i samim tim pokušavaš da izvučeš bolje stvari iz sebe“.

Prijatelj specijala MaxBet.

Vimbldon možete pratiti na kanalu Sport Klub uz SBB ili ukoliko niste korisnik SBB interneta putem EON aplikacije uz EON pakete koji su dostupni preko bilo kog interneta u Srbiji za 799 dinara mesečno, bez ugovorne obaveze (PROMO)

BONUS VIDEO Poen kojim je Novak Đoković obezbedio plasman u drugo kolo Vimbldona

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar