Rodžer Federer, Novak Đoković i Rafael Nadal Foto: EPA/EFE

Bila jednom jedna "velika trojka", bila jednom zlatna era tenisa, bili nekad dueli koji će se prepričavati generacijama. Rodžer Federer i Rafael Nadal više nisu oni stari, godine su učinile svoje, a povrede uzele ogroman danak. Na vrhu je ostao samo Novak Đoković i nema nameru da se uskoro skloni.

PROČITAJTE JOŠ

Švajcarski teniser (40) je odigrao samo 14 mečeva u 2021. godini i deluje da je kraj karijere opasno blizu. Mnogi su se bojali da bi „zbogom“ moglo da bude definitivno, ali će Federer pokušati da se vrati.

„Od Vimbldona sam bio podvrgnut velikom broju doktorskih kontrola, prikupljao sam informacije, i shvatio sam da nije ovo način da nastavim dalje. Rečeno mi je da je neophodna operacija, što sam prihvatio“, rekao je Federer i tako stavio tačku na sezonu.

Ne planira da odustane, iako ga čeka novi pakao.

„Zbog toga ću na štakama biti veliki broj nedelja, a mnogo meseci van samog takmičenja. Želim da budem zdrav i da ponovo trčim okolo. Želim da ostavim bar malu nadu da ću se vratiti na Tur u nekom obliku. Svestan sam situacije i koliko će teško biti, ali… Želim da budem zdrav“, rekao je Federer.

Švajcarac je tako po treći put u nešto više od godinu i po dana operisao koleno. Za mnoge bi to odavno bio znak da je dosta, ali svaki meč Federera donosi milione sponzorima, ATP, pa i njemu.

Najveća medijska zvezda tenisa svih vremena ne želi da stane, a navijači se nadaju da će moći da isprate barem jednu oproštajnu sezonu Federera, da bi ga pozdravili kako i dolikuje.

Nešto manje probleme ima pet godina mlađi Nadal, koji se hitno vratio u Španiju iz SAD kako bi započeo oporavak.

To levo stopalo mu i dalje pravi probleme i prouzrokuje nesnosne bolove. Još 2005. godine se pisalo da mu je dijagnostifikovana Miler-Vajsova bolest koja napada kosti stopala.

U pitanju je degenerativno oboljenje kostiju, teško se otkriva i stopalo nikada ne može da se vrati u prvobitno stanje.

Rodžer Federer i Rafael Nadal Foto: EPA-EFE/SALVATORE DI NOLFI

Časopis „Sage journals“ pisao je da se „bol pojavljuje u središnjem i zadnjem delu stopala, pa ti delovi oteknu, a bol se zatim prenosi gore, preko skočnog zgloba do kolena. Dok pacijent hoda ili trči, situacija se pogoršava“. Dakle, kao i Federeru i Nadala čeka strogo mirovanje.

Sumnja se da Nadal godinama na mečevima nosi patike jedan ili dva broja manje kako bi imao bolju kontrolu stopala koje se tada ne bi pomeralo u patici.

Iako ove povrede nikada neće baciti senku na sve ono što su postigli u toku karijere, svi su se potajno nadali da bi 2021. godina mogla da bude poslednja godina velikih okršaja tri teniske legende.

Ovako se „beli sport“ našao na velikoj prekretnici jer neko mora da popuni patike „Fedala“. Navijači su i dalje u neverici, najvatreniji simpatizeri još uvek ne žele da se pomire sa odsustvom velikana. Još jednom će se dve legende tenisa povući iz javnosti, a tek povremena slika ili video će podsetiti mnoge koliko nedostaju.

Sve ovo utiče dvojako i na Đokovića, a godinama će biti predmet rasprava.

Novak Đoković Vimbldon
Foto: EPA-EFE/NEIL HALL

Srbin ima nešto lakši put ka trofeju na US Openu i 21. grend slem pehara jer neće biti njegovih epskih rivala. Istovremeno će, ukoliko Novak u Njujorku kompletira „Kalendarski slem“ sa još sedam pobeda, biti večno osporavan jer nije imao protiv sebe arhineprijatelje.

Ipak, nije ni Đoković bez problema jer je posle Olimpijskih igara rekao da ima nekoliko povreda koje mora da sanira do US Opena (desno rame i mišići noge).

Ipak, za novo, četvrto pokoravanje „Velike jabuke“ Srbin će morati pre svega da pobedi bol i samog sebe.

Teško je očekivati da ćemo još jednom videti grend slem u kom se svi članovi „velike trojke“ nađu u polufinalu. Svi su navijali za tu „labudovu pesmu“, poslednji ples najvećih.

Tenis nije bio spreman za dva velika udarca u manje od sedam dana, ali sada se svi nadaju da će na US Openu moći barem da gledaju najboljeg tenisera u ovom trenutku (možda i svih vremena).

BONUS VIDEO Slavlje Novaka na Vimbldonu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare