Foto: EPA-EFE/JASON SZENES

Prvi put posle sedam i po decenija neće se igrati nezvanično prvenstvo sveta u tenisu, grend slem turnir na Vimbldonu.

Odluka je stigla skoro puna tri meseca pre nego što su prve loptice trebalo da budu prebačene preko mreže na terenima u Ol Inglands klubu.

I to, što je doneta prvog aprilskog dana (a nije bila šala), jasno ukazuje na svu kompleksnost situacije u kojoj se našao prestižni turnir, ali i čitav svet sporta, u do sada nezabeleženoj situaciji posle 1945. godine.

Nema sumnje da će odlaganjem takmičenja izgubiti svi, i organizatori i igrači i navijači, ali čini se da je odluka čelnika turnira bila jedina moguća ispravna u ovom momentu.

Zdravlje svih, u situaciji kada je svet pod pandemijom opakog virusa, ipak predstavlja prioritet za sve. I tu nema mesta neodlučnosti.

Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

CRVENO SVETLO ZA NOVAKOVU POTERU

Teniski svet postavlja sa razlogom pitanje – kome će od glavnih aktera na svetskoj teniskoj pozornici, otkazivanje takmičenja najmanje ići u prilog?

Tri imena su nekako najviše u fokusu, u pitanju su branilac trofeja Novak Đoković, rekorder Vimbldona Rodžer Federer i bivša broj jedan, Serena Vilijams.

Pre svih, Novak Đoković. Na impresivan način je prošle godine u onom velikom finalu posle nepunih pet sati igre, pobedio Rodžera Federera.

PROČITAJTE JOŠ

Ne pamti se odavno tako dramatično finale na jednom grend slemu, posebno na Vimbldonu, gde je srpski as iz čeljusti poraza, na samo njemu svojstven način uspeo da se izvuče i potom stigne do veličanstvene pobede. I protiv Federera i protiv publike na stadionu.

Đoković je od 29. juna do 12. jula trebalo da brani titulu koju je osvojio u tom čuvenom finalu, ali sada neće dobiti priliku za to.

I ne samo to, Novaka ova situacija pogađa najviše u tom smislu što mu je oduzeta prilika da se eventualno novim, šestim peharom u Londonu, dodatno približi Federeru i Rafaelu Nadalu po broju grend slem titula.

Da, to je ona trka za GOAT, ili najboljeg svih vremena u svetskom tenisu. Federer je na 20, Nadal na 19, a Đoković na 17 titula sa turnira velike četvorke.

„Novak najviše gubi. Ove godine nije izgubio meč, ali ga je sve ovo sa koronavirusom prekinulo u velikom pohodu“, smatra bivši broj jedan, sada stručni konsultant Eurosporta, Mats Vilander.

Čak i da se do kraja sezone održe US Open i Rolan Garos, koji je premešten za septembar, i da Đoković uzme obe titule, u najboljem slučaju mogao bi da se izjednači sa Nadalom i poteru za Federerom odloži za 2021.

Ipak, ni Novak nije tako mlad, u maju će napuniti 33 godine i svakako da mu ova situacija nimalo ne ide u prilog, jer mu smanjuje prostor za manevar u pohodu na grend slem rekord.

Foto: EPA-EFE/NIC BOTHMA

FEDERER I LABUDOVA PESMA

Miljenik Vimbldona, Rodžer Federer, nadao se da će dobiti možda i poslednju priliku u junu i julu da ispravi propušteno od prošle godine, kada je izgubio od Đokovića.

Bila je to jedinstvena prilika za Rodžera da osvoji deveti pehar u Londonu, poveća svoj rekord i zaista je samo tanka nit odlučila da trofej završi u rukama prvog tenisera sveta.

Federer će 8. avgusta napuniti 39 godina i pravo je pitanje da li će još imati prilike da igra na Vimbldonu.

PROČITAJTE JOŠ

U februaru je imao atroskopsku operaciju kolena, stižu ga godine i sve je manje izgleda da ispuni svoj san o osvajanju makar još jednog pehara na Vimbldonu.

Iako je najavio da „jedva čeka da se vrati u London i zaigra opet“, treba imati u vidu da su želje jedno, a situacija na terenu nešto drugo.

To znači da bi Federer u 40. godini pokušao da igra i dalje i bori se za grend slem trofeje, što deluje nestvarno, a svakom godinom raste i rizik od novih povreda.

„Pitanje koje će Rodžer morati sebi da postavi je koliko ima motiva da čeka još godinu dana? Što manje mečeva igra, u tim godinama, biće mu teže da se oporavi i dostigne formu kada se tenis bude vratio. Ovo je zaustavilo Rodžerov potencijal da osvoji još jednu ili dve grend slem titule, sada sve to postaje malo verovatno za njega“, smatra bivši broj jedan u dublu, Australijanac Tod Vudbridž.

Oduvek se smatralo da će Federer zbogom tenisu reći ili na Vimbldonu, gde je ostvario sve svoje snove, ili na turniru u rodnom gradu Bazelu, takmičenju čiji je rekorder sa deset titula.

Dobra stvar je što je Federer pokazao vitalnost i u kasnim tridesetim, što daje nadu da ćemo ga gledati na terenu i 2021.

Foto: EPA-EFE/MICHAEL DODGE

SERENA I REKORD MARGARET KORT

Serena Vilijams je u slučnoj situaciji kao i Rodžer Federer. Amerikanka će u septembru napuniti takođe 39 godina.

Njen peščanik, barem kada je reč o prilikama za stizanje rekorda Margaret Kort, ističe neverovatnom brzinom, a nekoliko velikih prilika već je propustila.

Navratilova: Gube prilike

Nekada prva igračica sveta, Martina Navratilova, smatra da prekid sezone nikom ne donosi dobro, ali da svakako najteže pada igračima koji su u poznim igračkim godinama.

„Mladi gube šansu da poboljšaju skor sa starijima, oni u sredni po godinama su u čudu, a stariji poput Serene Vilijams i Rodžera Federera znaju da vreme nije njihov saveznik. Ovu godinu su praktično izgubili ni za šta“, poručila je Martina.

Serena, koja je postala majka 1. septembra 2017. godine, tek u januaru ove godine uspela je da osvoji prvu titulu posle porođaja, bilo je to u Ouklendu, na Novom Zelandu.

Grend slem je postao veliki bauk za nju – od Australije 2017. kada je osvojila Melburn, nije osetila slast pobede u finalu.

Četiri je izgubila od tada, po dva puta na Vimbldonu i US Openu, samim tim i da stigne Margaret Kort. Da je uspela bar dva puta, sada bi bila rekorderka. Međutim nije, a vreme, kao ni ova situacija sa otkazivanjem Vimbldona, nisu joj saveznik.

„Kao sportista, ne smete biti ranjivi, mrate uvek biti snažni. Kao majka, vi ste jako ranjivi, bukvalno na sve, i to je zastrašujuće. Ali taman kad mislite da više ne možete da ostvarite san o još jednoj tituli, zatvorite oči i krenete. Tako mi sportisti to radimo“, rekla je Vilijamsova nedavno u intervju za USA Today.

I zaista, jedino što i ona i Rodžer i Novak mogu jeste da se nadaju da će sve ovo proći i da će „obrnuti još jedan krug“ oko teniske planete. Jer 2020. im nije naklonjena, barem što se tiče velikih planova koje imaju.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram