Danil Medvedev
Danil Medvedev; Foto: EPA-EFE/David Guzman

Prošlo je manje od 24 sata od kada su ITF, ATP i WTA zajedno sa četiri grend slem turnira objavili zajedničko saopštenje. Neke odluke su stupile odmah na snagu, a mnogi koji su propustili ono što je pisalo u saopštenju ostali su začuđeni kada su videli rang listu najboljih na svetu.

Više uz ime Danila Medvedeva i Andreja Rubljova, trenutno prvog i šestog tenisera sveta, nema zastave Rusije.

PROČITAJTE JOŠ

Više ovi teniseri, kao ni svi ostali koji dolaze iz ove zemlje, neće moći da nastupaju pod zastavom svoje države. To znači da ni na ATP turu u nastavku neće biti zastave Rusije jer su sva obeležja uklonjena.

Na sreću tenisa, odluka je doneta da igrači ne budu suspendovani, već da samo nastupaju bez obeležja. Ipak, u saopštenju stoji i poruku „U ovom trenutku“, kao da se o tome razmišlja i da će to biti sledeći potez ukoliko rat u Ukrajini ne prestane.

„Međunarodna teniska federacija osuđuje rusku invaziju u Ukrajini i pridruživanje Belorusije. Osim što ukidamo sve ITF turnire u tim zemljama, Odbor ITF-a je danas odlučio da odmah suspenduje Teniski savez Rusije i Teniski savez Belorusije iz članstva i učešća u svim međunarodnim takmičenjima do daljeg“, navodi ITF u saopštenju.

U njemu se dodaje i da ova organizacija ostaje u bliskim kontaktima sa Teniskim savezom Ukrajine i održava solidarnost sa narodom te zemlje.

Podsećamo, u utorak su se saopštenjima oglasili i ATP i WTA, koji su u zajedničkom saopštenju naveli da se teniseri, poput Danila Medvedeva, Andreja Rubljova i ostalih neće boriti pod zastavom svoje zemlje.

To je jedini izuzetak gde će igrači moći da osvajaju titule na turnirima, ali isključivo za „svoj groš“. Isto je i sa četiri najveća turnira, pa je ovaj slučaj ujedinio čitav svet tenisa protiv Rusije.

Iako je ovakav izgled ATP liste bio očekivan mnogi su se začudili kada su videli kako to izgleda u praksi.

Foto: Screenshot atptour.com

BONUS VIDEO Neverovatna razmena udaraca Đokovića i Hačanova

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare