Foto: Nova.rs

Dejan Savićević govorio je za italijansku Republiku o izbacivanju ruskih sportista iz brojnih takmičenja.

Nekoliko njegovih kolega podržalo je izbacivanje Rusije iz plej-ofa baraža za Svetsko prvenstvo, Savićević kao predsednik FCCG nije bio za to.

PROČITAJTE JOŠ

„Ja ne, moja Federacija ne. Da budem jasan, ne radi se o tome da ja branim rusku politiku, naprotiv, ili da nisam solidaran sa ukrajinskim narodom. Ali branim ruske igrače i njihovo pravo da ne trpe istu nepravdu koju sam ja pretrpeo 1992. godine, kada smo moji saigrači i ja bili sprečeni da igramo sa Jugoslavijom na Evropskom prvenstvu u Švedskoj, za koje smo se kvalifikovali. Sportisti bilo kog sporta nisu krivi za ovo što se dešava, oni moraju da mogu da se takmiče. Ponavljam, govorim sa činjeničnim znanjem: to je nešto što sam doživeo na svojoj koži i što posle dugo vremena ostaje rana. Moji saigrači i ja smo pretrpeli nepravdu, koja sada ne sme da se ponovi”.

Šta je sa ratom u Ukrajini?

„Ruski fudbaleri nemaju nikakve veze sa Putinovom odlukom, kao što nismo ni mi sa ratom u Jugoslaviji pre trideset godina. Vidim obnavljanje iste situacije koju su postepeno od 1992. godine doživljavali mladi ljudi koje ste dobro poznavali u Italiji: Mihajlović, Jugović, Mirković, Kovačević, Mijatović, Savo Milošević. Pored mene. Kao fudbaler izgubio sam tri velika takmičenja, Evropsko prvenstvo 1992. i 1996. i Svetsko prvenstvo 1994, bez razloga osim politike, koja nema nikakve veze sa sportom.“

Na šta konkretno mislite?

„Na mnoge stvari, moje pamćenje je jasno. Na primer, košarkašima koji su se javno eksponirali protiv predsednika Srbije Slobodana Miloševića, a ipak bili pogođeni ovom sportskom sankcijom. Ili priča o Savi Miloševiću, koji je takođe bio napadač Parme od 2000. do 2002. godine i koji je takođe izašao na ulice protiv Slobodana Miloševića, kada je postao predsednik Jugoslavije 2000. Ako neko misli da ova vrsta sportske sankcije može da bude korisna – pogrešno.“

Poljski i švedski fudbalski savez odmah su rekli suprotno.

„Statuti FIFA i UEFA jasno kažu da fudbal i politika moraju biti jasno razdvojeni. Ponavljam: osećam bol za Ukrajinu, svaki rat je pogrešan i ovo je pogrešno, ja sigurno nisam za Putina. Ali pročitao sam izjave kolege iz poljskog saveza i ne slažem se sa njima: fudbal i kvalifikacije za Svetsko prvenstvo ne smeju da se koriste za politiku, koja se malo brine o pravom sportu, zapravo ne brine. Hoćete li da vam ispričam jednu anegdotu o Slobodanu Miloševiću?

Molimo vas.

„Osvojili smo Kup šampiona 1991. sa Crvenom zvezdom i bio je prijem u palati. Pa, rukovao se sa nama, ali nije ni znao ko smo, imao je pored sebe službenika koji mu je rekao na uvo“.

Putin deluje malo iskusnije: bio je na bini u Moskvi, na Svetskom prvenstvu 2018?

„Ne bih se zakleo, mislim da su mu prioriteti sasvim drugačiji. Ako bilo koji fudbaler podržava Putina, to nije u redu, ali ja to još nisam video. A 1992. već smo desetak dana bili u Švedskoj na Evropskom prvenstvu i 1. juna je stigao faks sa rezolucijom UN: rečeno nam je da moramo da se vratimo za dvadeset četiri sata. To iskustvo nikome ne želim“.

Tim sa prostora bivše Jugoslavije – Slovenije, Hrvatske, Srbije, Makedonije, Bosne, Crne Gore, Kosova – raspadao se već posle Svetskog prvenstva 1990. godine.

„Osim što smo održavali bliske odnose među nama i što je, na primer, Hrvat Zvonimir Boban ostao jedan od mojih najboljih prijatelja, ta ekipa u kojoj su bili Bosanci, Crnogorci, Makedonci i Srbi stekla je pravo na Evropski šampionata, koje je tada osvojila Danska, druga u našoj kvalifikacionoj grupi. Mislim da su danas ruski igrači imali pravo da plej-of igraju na neutralnom terenu.“

Da li bi ih ugostio u Podgorici, pošto su morali da se igraju iza zatvorenih vrata?

„Mi nemamo velike stadione i ja ne bih mogao da odlučujem o tim stvarima, to je na državnim organima. Jedno mi se dopada da kažem: rat ne zaustavlja loptu. Talenat ne prestaje da cveta: Vlahović, koga danas cenite u Italiji i koji još mora i može da se usavršava, rođen je u Beogradu 2000. godine”.

BONUS VIDEO Savićević: Da je Robi ostao, pobedili bismo Mančester i igrali novo finale Lige šampiona

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Komentari

Svi komentari (10)