Foto: ELSA / Getty images / Profimedia

"Kao što sam više puta rekla, imam probleme sa zdravljem koji čine moji život van terena komplikovanim. Nadam se da će svi poštovati moju odluku jer je lične prirode", poručila je Danijel Kolins nakon što je osvojila najveću titulu u karijeri. Šta ovo znači? To što igra tenis života ne znači da neće u penziju.

Danijel Kolins je početkom ove godine najavila da joj je ovo oproštajna sezona, a čini se da je to skinulo pritisak sa nje.

PROČITAJTE JOŠ

Stigla je do 15. mesta na WTA listi nakon što je redom osvojila masters u Majamiju, što joj je najveća titula u karijeri, a onda i Čarlston (serija 500). Pobedila je na 13 mečeva zaredom i osvojila 26 od 27 poslednjih setova. Sezona iz snova bez ikakve dileme.

Kolins je bila sedma na svetu, igrala je pre dve godine i finale Australijan opena (pretila je tada da pokvari najveću australijsku žurku u Melburnu, ali je Ešli Barti osvojila poslednju titulu pre iznenadne penzije), ali njena želja za normalnim životom važnija je od profesionalnog tenisa.

Kolins prolazi kroz izuzetno komplikovano stanje, pa je zbog toga odlučila da koliko god da je dobra u tenisu to nije vredno žrtve onoga što je čeka nakon karijere.

„Hvala svima na ovakvim pitanjima, nadam se da imaju pozitivnu konotaciju, ali ne nameram da menjam svoju odluku. Znam da mnogo ljudi voli da gleda kako igram. Međutim, kao što sam više puta rekla, imam probleme sa zdravljem koji čine moji život van terena komplikovanim. Nadam se da će svi poštovati moju odluku jer je lične prirode“, ponovo je objasnila Kolins nakon što je osvojila titulu u Majamiju rušenjem Elene Ribakine.

EPA-EFE/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH

Istakla je da je kao mala molila tatu da je vodi na ovoj turnir, a on joj je samo uzvratio: Možeš da ideš tamo ako igraš na turniru. Prošlo je od tada dve decenije, a ona je osvojila posebnu titulu u SAD.

„Za mene je ovo kao da je san postao java. Prva velika titula sa 30 godina, sjajni mečevi tokom obe nedelje, velika podrška na svakom koraku… Nikada neću sve ovo zaboraviti“, istakla je Kolins kojoj posebno znači što je titulu osvojila u SAD.

Zašto odlazi u penziju?

Kolins želi da osnuje porodicu, a ona ima velike probleme sa endometriozom koja joj pravi dodatne probleme kada igra. Endometrioza je naziv za stanje koje karakteriše nalaz i rast tkiva endometrijuma (unutrašnji sloj maternice) izvan endometrijuma i miometrijuma maternice. To znači da bi njena trudnoća mogla da bude još izazovnija i rizičnija…

Ona je istakla da traži od sve da poštuju njenu privatnost, a o njoj je govorila i Pam Šriver, analitičarka ESPN.

Danijel Kolins osvojila Masters u Majamiju
Foto: AP Photo/Lynne Sladky

„Ako se nosite sa stanjem kao što je endometrioza i pokušavate da nastupate kao sportista, to može da donese veliki sloj komplikacija. Mislim da to ne sme biti potcenjeno“, poručila je Šriver.

Naučila je od malena da se bori za sve što joj je potrebno jer njeni roditelji nisu bili bogati i nisu mogli baš sve da joj priušte lako. To se pretvorilo u superagresivnu igru na terenu otuda je i dobila nadimak „Danimal“, koji predstavlja igru reči njenog imena i reči „životinja“ („animal“ na engleskom).

Ko joj je ukrao srce?

Ne želi da se fokusira na to da joj je ovo poslednja sezona, već u njoj ćeli maksimalno da uživa.

„Neću da se fokusiram na stvari sa kojim ne mogu ništa da uradim. Jedan od razloga za moju dobru igru i jeste želja da uživam u poslednjim momentima karijere. Moj poslednji dan u Majamiju, moja poslednja sezona na Turu. Želim sve to zauvek da zapamtim.“

Misteriozni Brajan joj je ukrao srce. Posle trijumfa u Čarlstonu je govorila upravo o njemu.

„Imao je izuzetno zauzetu radnu nedelju. Izlazimo već neko vreme sada. Upoznala sam ga u jednoj kafeteriji u Londonu i to je prilično uzbudljivo. Nisam mislila da ću ikada upoznati nekoga u kafeteriji. Ko bi to očekivao? Upoznala sam ga odmah nakon Vimbldona. Nije znao ništa o tenisu i nije znao da sam teniserka, što je stvarno divno. Bio je veći navijač golfa i rekao mi je: Ja svarno volim golf, ne znam mnogo o tenisu. I ja sam rekla: Da, to je uzbudljivo. Zabavno je biti sa nekim koga zanimaju druge stvari i koji nije upoznat sa sportom jer ti pomaže da učiš i rasteš sa njima i da im pomogneš“, poručila je ona.

Poručila je da bi mogli da igraju na USTA kao muž i žena i otkrila da je on inženjer koji je završio Kolumbiju.

I za kraj jedna optimistična poruka.

„Želim da osvojim svaki turnir na kome ću igrati do kraja godine. Želim da dam sve, da pokažem moj najbolji tenis. Već sam ostvarila želju da osvojim prvu titulu na WTA 1.000 u karijeri.“

BONUS VIDEO Divan lob Danijel Kolins

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar