„Novače, nisi tako dobar i ne sviđa mi se tvoj servis“

Tenis 04. jun. 202018:18 > 21:57
Podeli:
Foto: EPA/PETER KLAUNZER

Boris Beker, bivši broj jedan svetskog tenisa i trener Novaka Đokovića od 2014. do 2017. godine, otkrio je za Eurosport kako je počeo da sarađuje sa osvajačem 17 grend slem titula.

Nemac je u podkastu „Vokal Athletes“ šta je rekao Novaku pre nego što su se dogovorili o saradnji.

Novak je krajem 2013. godine, kada je Rafael Nadal opet preuzeo kontrolu na ATP Turu, osetio da nešto mora da menja u svojoj igri i želeo je da čuje drugačije mišljenje u svom okruženju.

PROČITAJTE JOŠ:

Smatrao je da ne bi bilo loše da u rad uključi trostrukog šampiona Vimbldona, koji je, osim što je bio broj jedan bio poznat i po odličnom servisu i igri na mreži.

Beker je otkrio šta je bilo prvo što je u jesen 2013. godine, kada su razgovarali o saradnji, rekao srpskom teniseru.

„Kada sam primio poziv, Novak je taman izgubio prvu poziciju, bio je broj dva. Komentarisao sam mnoge mečeve sa Vimbldona i US Opena i imao sam jasno viđenje. On je ta zapažanja shvatao pomalo lično. Pozvao me je njegov menadžer, Edoardo Artaldi, moj dugogodišnji prijatelj. Pitao je da li bih bio trener Novaka Đokovića. Posetio sam Novaka nekoliko nedelja kasnije i 48 sati smo pričali samo o tenisu. Razlog što nisi tako dobar sada jer to što si se predobro osećao kao broj jedan na svetu, nisi napredovao. Drugi igrači poput Nadala i Federera su prilagodili svoju igru. Ne sviđa mi se tvoje pozicioniranje na terenu, ne dopada mi se tvoj servis uopšte“, bile su reči tenisera iz Lajmena.

Boris je oduvek bio poznat po direktnosti i to je  nešto što je Đokoviću u tom momentu bilo jako važno.

„Moje obećanje Novaku bilo je to da ću mu uvek govoriti otvoreno istinu, jer sve drugo ne može da funkcinoše, rekao sam mu da ja ne umem da ulepšavam stvari“, dodao je Beker.

Njihova saradnja se prekinula kada je Novak uzeo šestomesečnu pauzu zbog problema sa povredom lakta. Nemac kaže da i dalje imaju sjajan odnos.

„Novak će mi uvek biti blizak prijatelj. Naša saradnja je okončana 2016 jer je želeo pauzu. Imao je probleme sa laktom u proleće 2017. i usledila je operacija. Imali smo tri vrlo intenzivne i uspešne godine i u nekom momentu čak je i superstaru kao što je Novak bila neophodna pauza. I šta trener da radi tada? Nije bilo stresa i rastali smo se na obostrano dobro. Na narednim grend slemovima smo se sretali kad god bi imao neku nedoumicu ili pitanje o nekom igraču. Moja vrata su uvek bila otvorena. Odnos igrač-trener se zasniva pre svega na poverenju. Mogu da pomognem igraču samo ako on otvoreno izrazi svoje brige i strahove. Mora da bude potpuno iskren i ja to iskreno cenim“.

On je odbio sugestiju da se neće vraćati trenerskom pozivu, ali je dodao da će tako nešto biti moguće samo ako ne bude bio u ulozi prvog čoveka u nemačkom tenisu.

„Ako ima igrača koji me zanimaju, koji dozvoljavaju da ih treniram i žele da budu otvoreni sa mnom, to je nešto što bih otvoreno razmotrio. Problem je što se tako troši mnogo vremena. Imam porodicu i druge profesionalne projekte kojima moram da rukovodim. Ne bih to odbacio sasvim, tenis je moja velika ljubav“, izjavio je Beker.

Na kraju, otkrio je i šta su mu profesionalni snovi.

„Nadam se da ću ostati u teniskim vodama, u svom omiljenom sportu. Ili kao trener ili kao stručni TV komentator. I dalje uživam u tome. Volim ovaj sport. Volim da budem sa mlađim igračima i da razgovaram s njima o tenisu. Volim da diskutujem o tome i sa Rodžerom, rafom i Novakom, nadam se da će tako biti još dugo“, zaključio je Beker.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar