Novak Djokovic
Đoković sa peharom u Dubaiju iz 2013. Foto: EPA/ALI HAIDER

ATP Dubai prvi je turnir na kom će Novak Đoković nastupiti u 2022. godini, posle burne sage u Australiji.

Najbolji teniser sveta prijavio se za turnir koji će se igrati od od 14. do 19. februara u ženskoj, odnosno od 21. do 26. februara u muškoj konkurenciji.

PROČITAJTE JOŠ

Titulu brani Aslan Karacev, Rus koji je bio najveći hit s početka 2021. godine, a sada će Novak biti prvi nosilac.

Prema aktuelnoj listi, kao nosioci slede Andrej Rubljov, Feliks Ože-Alijasim, Janik Siner, Hubert Hurkač, Denis Šapovalov, Aslan Karacev i Roberto Bautista Agut. Endi Mari je dobio specijalnu pozivnicu, a Novak ima priliku da se približi rekordu Rodžera Federera.

Švajcarac je osam puta čak bio šampion Dubaija (2003–2005, 2007, 2012, 2014, 2015, 2019), Đoković je do titule došao pet puta.

Bio je najbolji 2009, 2010, 2011, 2013. i 2020. godine. Izgubio je samo jedno finale, 2015. od Federera, u završnom meču su pred njim padali redom David Ferer, Mihail Južni, Rodžer Federer, Tomaš Berdih i Stefanos Cicipas pre dve godine.

Posle Dubaija, teško je predvideti gde će Đoković ponovo na teren. Na programu su prva dva mastersa u sezoni, u Indijan Velsu i Majamiju, ali je za ulazak u SAD potrebna potvrda o vakcinaciji.

Đokovićev kalendar u narednom periodu definitvno će krojiti koronavirus i pravila koje zemlje propisuju za nevakcinisane putnike, a samim tim i njegova borba za prvo mesto na večnoj listi biće dodatno turbulentna.

Jedno je sigurno, u Dubaiju će biti dočekan kao superzvezda.

Polufinale Rolan Garosa
Foto: EPA-EFE/ALI HAIDER

„Među izuzetnim učesnicima sledećeg meseca na turniru u Dubaiju nalazi se i Novak Đoković. Pridružiće nam se petostruki šampion takmičenja i teniski broj 1 koji će biti jedan od osam tenisera iz Top 20“, navodi se u najavi turnira.

Karte za prvi dan turnira koštaju 15,5 dolara, cene rastu kako odmiče takmičenje, za finale treba izdvojiti paprenih 133 dolara.

Direktor turnira Salah Talak oduševljeno najavljuje Novaka.

„Šeik Mohamed je rekao da šta god je bilo u prošlosti, tamo treba da ostane. Ali, ne pomaže ni ako se stoji u mestu. Uvek je bolje razmišljati unapred i biti pozitivan. Raduje me što je Đoković odlučio da se vrati, jer je najbolji teniser planete. On je naš nekadašnji šampion i za gradi turnir je apsolutno sjajno to što se vratio“, rekao je direktor Dubaija.

Foto: EPA-EFE/ALI HAIDER

Naveo je i da se tribine popunjavaju sa sto posto kapaciteta, umesto dosadašnjih osamdeset odsto. Karte su rasprodate po rečima Talaka.

„Mada su ulaznice rasprodate, imamo još poneku koju smo sačuvali ‘za svaki slučaj'“, naveo je Talak.

Nema sumnje da će australijska saga samo dodatno doprineti popularnosti turnira u Dubaiju. Na Novaku je i da na terenu pokaže kako ga epizoda iz Melburna nije poremetila.

Takođe, Dubai će biti važan zbog borbe za prvo mesto ATP liste.

Dugo Đoković nije imao veći pritisak za prvo mesto ATP liste. Od 3. februara 2020. godine kada je ponovo zaseo na vrh planete, posle nešto više od dve godine je Danil Medvedev prišao opasno blizu. Borba za vrh ATP liste dugo nije bila ovako žestoka. Medvedev pokušava da postane prvi igrač od 2004. godine koji se ne preziva Đoković, Nadala, Mari ili Federrer koji će biti najbolji na svetu.

Novak Đoković i Danil Medvedev Foto: Christophe ARCHAMBAULT / AFP / Profimedia

Od 21. februara će Novak imati 8.875 bodova, dok će Rus stati na 8.435. Razlika će biti tek 440 bodova!

Upravo tog 21. februara će dva tenisera verovatno biti na terenu, ali će ta dva terena deliti 14.607 kilometara.

Medvedev će biti prvi nosilac na turniru u Akapulku, dok će Đoković sezonu započeti na turniru u Dubaiju.

Ukoliko Novak bude stigao do četvrtfinala turnira u Ujedinjenim Arapskim Emiratima sigurno će ostati na vrhu. U slučaju da bude poražen u prva dva kola, a Medvedev bude podigao trofej na tlu Meksika, Rus će preuzeti prvo mesto.

BONUS VIDEO Nova.rs ispred hotela u kome je Novak Đoković bio zatočen

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar