Australija priznala grešku u skandalu sa Novakom, nemaju više izgovor

Tenis 14. feb 202211:30 > 11:52
Podeli:
Novak Đoković na aerodromu u Melburnu Foto: REUTERS/Loren Elliott

Prošlo je skoro mesec dana od kako je Novak Đoković deportovan iz Australije, ali još uvek se pojavljuju nove informacije koje bacaju drugačije svetlo na ceo slučaj.

Iako se deo zahteva za vizu koja je prvobitno dobrena Đokoviću odobrava automatski preko kompjuterskog softvera, što je bio izgovor zašto je Novak uopšte dobio vizu, ipak je u pitanju ljudska greška.

PROČITAJTE JOŠ

Ovi detalji su otkriveni tokom rasprave parlamentskog komiteta gde su se bavili mnogim pitanjima, pa i slučajem Novaka Đokovića.

Portparolka za unuturašnje poslove Laburista, Kristina Keneli, upitala je tokom zasedanja za vreme krize sa Novakom zašto srpski teniser nije na listi za praćenje kretanja, jer svi dobro zanju njegov stav o vakcinaciji.

Odgovoreno je da to ne bi ništa promenilo, ali je tom prilikom predstavnik sekretarijata priznao da je bio uslov da zvaničnici razmotre da li je test karaktera za podnosioce zahteva za vizu ispunjen ili ne, pre nego što i sami donesu odluku o izdavanju vize. Time je i sam potvrdio da je ipak Đokovićeva viza prvobitno potvrđena od strane ljudi, a ne kompjutera.

Podsetimo, Novak je otputovao u Australiju da bi učestvovao na prvom grend slemu u sezoni na osnovu medicinskog izuzeća koje su mu odobrili nadležni organi.

Ipak, po ulasku na teritoriju Australije, Đoković je priveden i nekoliko dana držan u pritvoru dok je čekao na suđenje povodom žalbe o ukidanju vize.

Prvi put je uspeo da pobedi na sudu, ali ga je ministar Aleks Houk deportovao na osnovu diskrecionog prava.

BONUS VIDEO Nova.rs ispred hotela u kome je Novak Đoković bio zatočen

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar