Kvalitetna analiza onoga što smo videli i onoga što ćemo gledati, pre svega u režiji dvojice trenutno najboljih tenisera na svetu

Aleks Koreča, nekadašnji broj dva u tenisu, u razgovoru za Nova.rs podelio je utiske o rivalstvu Novaka Đokovića i Karlosa Alkaraza, a otkrio je i zbog čega se divi srpskom teniseru, te koji su mu favoriti na predstojećem US Openu.

Srbin i Španac odigrali su epski meč u najdužem finalu Sinsinatija u istoriji, a Novak je pobedio odneo nakon skoro četiri sata i tri veoma uzbudljiva seta – 5:7, 7:6, 7:6.

PROČITAJTE JOŠ:

Mnogi teniski analitičari i ljubitelji „belog sporta“ bili su oduševljeni onim što su videli na terenu, gde je bio mnogo drame, emocija, uspona i padova, kako na fizičkom, tako i na menatlnom planu, ali i surovo kvalitetnih udaraca.

„Brutalno. Brutalan meč. Gurali su jedan drugog do limita. Naučili su da bi pobedili jedan drugog moraju biti na 100%, ne mogu da igraju sa 99,5%, jer ne bi imali šanse. Naučili su iz situacija. Karlitos je i dalje mnogo mlad, uči kako da se nosi u različitim situacijama. Treba mu još iskustva. Novak je tu dugi niz godina. Zna kada da pruži 100 odsto, često sa 80% može da pobedi druge igrače na Turu. Kontroliše sve, ali protiv Alkaraza je znao da mora da ide do limita fizičkih i mentalnih. Morao je igra veoma dobro, da bude agresivan, ali isto da se brani, da pati… To je veliki posao. Neverovatno rivalstvo, koje će biti veoma interesantno u narednih nekoliko godina. Novak vodi mnogo računa o svom telu, sposoban je da održi taj nivo sa visokim performansom. Karlosova brzina, odlučnost, snaga su veoma veliki, kada je takav na terenu nemoguće ga je pratiti. Samo je Novak spreman na to, može da se nosi sa tim. Ostali su iza. Veoma specijalno i magično“, počeo je Koreča, koji je sada radi kao komentator i analitičar na Eurosportu.

PROČITAJTE JOŠ:

Đoković ima već 36 godina, ali i dalje ima veliku želju da se nadmeće, pogotovo sa mlađima, koji su u velikom naletu. I sam je nekoliko puta isticao je da 36 novih 26, a uz veliku posvećenost i disciplinu uspeva da održi ritam sa mlađima i nastavlja da osvaja najveće turnire.

„Nema sumnje da on voli sport, pokazuje mnogo strasti, voli da pobeđuje. Mislim da više mrzi da izgubi, nego da pobedi, ali nisam tako siguran. Mislim da u svom umu želi da bude najbolji ikada, oseća da je pobeđivao najbolje ikada i želi da se bori za to. Želi da ono što je sanjao kao mali dečak, ostvari na terenu. Mislim da voli osećaj da ide do limita. On je neko ko je veoma pametna osoba, voli izazove, voli da pomera/prelazi granice. Kada su mečevi rutina ili su nešto lakši, nekad izgleda kao da mu je dosadno. Razmišlja mnogo i brzo, potrebni su mu izazovi sve vreme. Mečevi mogu nekad da traju predugo za njega, ali naredni dan on neće odustati ni milimetar, zato što zna da protivnici mogu da ga pobede“.

Foto: AP Photo/Aaron Doster

US Open je iza ćoška, a sve ukazuje na to da bismo u finalu mogli da gledamo duel prva dva nosioca, Đokovića i Alkaraza. Srbin će se jednom pobedom na četvrtom grend slemu u sezoni vratiti na prvo mesto, dok mladi Španac brani titulu, koja ga je prošle godine lansirala na vrh.

„Nema sumnje da Novak i Alkaraz kreću turnir ispred svih, ali znate kako to funkcioniše. Nekad imate teške mečeve u uvodnim rundama, nekad su uslovi problem. To može da promeni situaciju. Zavisi od žreba. Mislim da je za Đokovića teže da pobedi Medvedeva nego za Karlosa, ali neki protivnici su teži Alkarazu nego Novaku, kao Tomi Pol. Nekada način na koji teniseri igraju može da vam odgovara više ili manje. Od Novaka i Alkaraz zavisi više nego od ostalih. Ako su obojica su u dobroj formi, samo jedan od drugog mogu da izgube. Ponekad nije lako pronaći 100%. Ponekad započnete meč u jedan sat, a prethodnih dana ste igrali noću, to je izazov, može biti iznenađenja i može biti teško. U ovom momentu su ipak favoriti Novak i Karlos“, objasnio je Koreča.

Mnogo puta do sada bili smo svedoci da Novak koristi svaku priliku da kaže sve što ima, ne daje intervjue olako, pazi šta priča i uvek ima nešto pametno da kaže. Koreča je kao komentator i analitičar imao više prilika da razgovara sa Đokovićem, koji je na njega ostavio snažan utisak iz više razloga.

Novak Đoković
Novak Đoković; Foto: Tanjug/AP Photo/Aaron Doster)

„Svaki put kada sam razgovarao sa Novakom, naučio sam mnogo. On je neko ko vam daje dosta objašnjenja, duboke odgovore, možda mi je najlakše sa njim da pričam. Čim ga pitate za malo sadržaja, on će vam dati veliki odgovor, ne dugačak, nego dubok, važan, sa mnogo objašnjenja. Vidite da njegov um radi brzo i razmišlja duboko. Njegova energija u ovoj fazi karijere mislim da je veća nego ranije. Zna tačno šta treba da radi. Kada je osvojio Rolan Garos, znao je da neće igrati ništa pre Vimbldona. Kada je to završio, znao je da mu treba turnir kao priprema za US Open. Mislim da tačno zna kada treba da stane, to je bitno za grend slemove. Mislim da može da osvoji još dva ili tri grend slema, to je možda cilj. Đoković zna da ima šansu u naredne dve godine u tenisu“.

Koreča, nekada finalista Vimbldona, veoma je blizak sa Olgom Danilović, sa kojom je čak i sarađivao na profesionalnom nivou. Srpska teniserka trenutno je 109. na svetu, ali utisak je da je pokazala tek deo talenta koji poseduje.

PROČITAJTE JOŠ:

„Olga je veoma posebna za mene, kao ćerka mi je. Bila je u kući gde sam sada. Ona je neko koga volim i poštujem mnogo. Pokušao sam da joj pomognem, da je učinim boljom, ali ona je neko ko dnevno zahteva nekog ko bi bio sa njom sve vreme. Ona pravi veliki korak sada, preselila se u drugi grad, radi sa drugim trenerima. Pričao sam sa njom mnogo, više lično, profesionalno nešto manje nego ranije. Viđamo se nekad, radimo nekoliko dana, provodimo vreme zajedno kao familija, pričamo na video pozivima, kao što pričam sa ćerkama. Profesionalno, mislim da je pronašla sebe i stabilnost, koju je izgubila prethodnih godina. Našla je svoj put ponovo. Definitnivno mora da bude fizički jača, imala je povrede. Mislim da još ima vremena i da će biti odlična teniserka. Ona može da igra veoma dobro na svakoj podlozi, što je veoma bitno. Nema razloga da ne bude odlična igračica i biću veoma srećan ako tako bude. Bilo da radimo profesionalno zajedno ili ne, uvek ću joj biti blizak, zato što je deo mog života i familije“.

Olga Danilović
Olga Danilović; Foto: EPA-EFE/YOAN VALAT

Za nekoliko meseci na teren bi trebalo da se vrati i Rafael Nadal, koji još uvek nije potpuno oporavljen od povrede, te nije spreman da se takmiči na visokom nivou, zbog čega se odlučio na dugu pauzu.

„Sa Nadalom nikad ne znate. On je sposoban da uradi ono za šta drugi ljudi nisu. Kada to znate to menja ugao gledanja na njega. Kod njega je drugačiji način na koji se nosi sa pritiskom, vraćao se iz stvarno teških situacija, ali ovo je totalno drugačije. Rafa je neko ko može da bude „aut“ nekoliko meseci i da se vrati. Nikad ne znate. Mislim da je njegova karijera stvarno neverovatna. Sve što bude u budućnosti biće kao poklon, zato što je ostvario sve o čemu je sanjao. Mislim da ne mora da uradi ništa kad se vrati. Da li će opet osvajati grend slemove, nisam siguran da je slučaj, ali ako bude mogao da uradi to, uradiće, to je Nadal. Kada je na terenu može da ekslodira uvek, kao vulkan je“.

Rafael Nadal
Rafael Nadal; Foto: EPA-EFE/JAMES ROSS

Malo je poznato da Alkaraz ima i mlađeg brata, koji je takođe teniser, osvaja turnire u svom uzrastu, ali je još uvek rano govoriti o tome koji su mu dometi.

„Iskreno, ne znam ga. Nisam ga nikad video. Čuo sam da igra dobar tenis, ali koliko dobar može da bude, to ne znam. Nemoguće je da znam. Sudeći prema Alkarazovom ocu i familiji biće takmičarski nastrojen. Videite kakav je Alkaraz i kako je odrastao, ako bude (njegov brat) imao šanse da bude profesionalac – biće profesionalac“, zaključio je Koreča.

US Open počinje u ponedeljak 28. avgusta, a prenosi će biti na Eurosportu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar